|

Sürücüsüz otomobiller çok daha güvenli!

...mi acaba?

Yeni Şafak ve
16:17 - 11/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 08:13 - 15/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Bildiğimiz gibi dünyada her yıl milyonlarca trafik kazası meydana geliyor. Örneğin TÜİK verilerine göre ülkemizde 2014 yılı içerisinde toplam 1 milyon 199 bin trafik kazası yaşanmış. Bu kazalarda 3,524 kişi hayatını kaybederken 285,059 kişi de yaralanmış. Bunu istatistiğe vurduğumuz zaman toplam kazaların ortalama %7'sinin maddi hasarın ötesinde can kaybına ve yaralanmaya sebebiyet verdiğini görüyoruz ki bu şüphesiz son derece yüksek bir oran. Yine TÜİK verilerine göre kazaya sebebiyet veren nedenler içerisinde başı %88,6 gibi mutlak bir oranla başı

sürücü kusurları

çekiyor.







Haberimiz için en önemli kısım da işte tam olarak burası: Meydana gelen trafik kazalarının yaklaşık %89'unun nedeni sürücü kusurları. Tahmin edeceğimiz gibi bu durum sadece ülkemize özgü değil. Dünyanın diğer ülkelerinde de oranlar değişmekle birlikte ilk sırada daima sürücü kusurları geliyor.





Bildiğimiz üzere Google'ın otonom (sürücüsüz) otomobili 2 milyon kilometrenin üzerinde test sürüşü gerçekleştirdi. Bu test sürüşlerinin sonucuna göre Google'ın aracı ortalama olarak 1.6 milyon kilometrede (yani 1 milyon mil) 3.2 kez

kaza yaptı

kazaya karıştı. 'Kaza yaptı' yerine 'kazaya karıştı' dememizin sebebi, bu kazaların tümünde de Google'ın aracının kusurunun bulunmayışı.



Buna karşılık yine aynı raporda klasik arabaların (yani sürücülü olanların) aynı mesafede ortalama 4.2 defa kaza yaptığını görüyoruz ki bu da sürücüsüz otomobillerin daha güvenli olduğunu gösteriyor...



...mu acaba?



Aslında tam olarak bunu söylememiz mümkün değil. Çünkü otonom otomobiller sadece belirli eyaletlerde test edilmesinin yanında gerçek sürücülerle karşılaştırdığımız vakit çok daha az kilometre tüketiyorlar.



Yine de salt Google'ın

baz aldığımızda karşımıza çıkan sonuç otonom araçların sürücülü araçlardan %27 daha az kaza yapma ihtimaline sahip oluşu. Şüphesiz ilerleyen dönemde, hem geliştirmelerin hayata geçirilmesi hem de otonom otomobillerin yaygınlaşmasına paralel bu oran daha da aşağı çekilecektir.



Son olarak da Google'ın bu küçük sürücüsüz otomobilinin detaylarını öğrenmek isteyen okurlarımızı aşağıdaki haberimize alalım:





#google
#sürücüsüz otomobil
#trafik kazası
#güvenlik
8 yıl önce