|

Tek telefonda hem Android, hem Windows!

Microsoft, tek bir akıllı telefonda birden çok işletim sistemi kullanılmasını sağlamak için düğmeye bastı.

Yeni Şafak ve
17:25 - 3/10/2015 Cumartesi
Güncelleme: 18:52 - 3/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Bildiğimiz gibi bilgisayarlarda çift işletim sistemi kurmak oldukça kolay bir işlem. Örneğin iki Windows sürümünü yahut Windows ile OS X'i veya Linux'u birlikte kullanabiliyoruz. Gerekli bölümlendirmeyi oluşturup, yüklememiz ertesinde açılış esnasında artık hangisini istiyorsak ona tıklıyoruz ve işlem tamamlanıyor.



Bununla birlikte akıllı cep telefonlarında yahut tabletlerde istisnai birkaç model dışarısında böyle bir imkanımız yok. Örneğin tabletlerde geçtiğimz yıllarda çıkan Asus Transformer Trio, Samsung ATIV Q ve birkaç Çin markası haricinde böyle modeller gelmedi. Ki zaten tutmadığı için de üreticiler durdurular bu tip modelleri. Çoklu işletim sistemiyle gelen bir akıllı telefon ise zaten yok, hiç de olmadı. Sadece XDA'daki geliştiricilerin birkaç tane çoklu ROM girişimi var ki onlar da en nihayetinde üreticiyi bağlamayan gayrı resmi hamleler.







İşte

'ın aktardığı gelişmeye baktığımızda Microsoft'un ABD Patent Ofisi

'ya böyle bir patent başvurusunda bulunduğunu görüyoruz. Patente göre, kullanıcılar aynı PC'lerde olduğu gibi farklı işletim sistemlerine yönelik başlangıç menüsü üzerinden seçimlerini yapabilecek ve yaptığı seçim doğrultusunda artık hangi işletim sistemini istiyorsa onun üzerinden açabilecekler cihazı. Patent tüm cihazları kapsıyor olsa da asıl ağırlık net biçimde akıllı telefonlara dönük.



Özetleyecek olursak sistemin temelde yine seçim mekanizması üzerine kurulu olduğunu söyleyebiliriz. Şöyle ki, kullanıcı verilerinin işletim sistemi dosyalarından ayrı olarak depolandığı (ve tabii işletim sistemleri üzerinden erişebildiğimiz) bir sistemden ziyade tek bir ana işletim sisteminin ön yüklü olarak geleceği ama diğer işletim sisteminin yükleme dosyalarının da tutulacağı bir düzenek var. Yani kullanıcı dilemesi halinde bu yükleme dosyalar üzerinden mevcut işletim sisteminin yerine diğerini kurabilecek. Ya da bir diğer ihtimal ise telefon çoklu işletim sistemiyle satışa sunulup kullanıcı açılışta bunlardan istediğini seçecek diğeri ise kullanıcıya alan açmak için otomatik olarak silinecek.







Velhasıl dediğimiz gibi henüz patent aşamasında olduğu için çok da kesin bir şey yok. Ki zaten bildiğimiz kadarıyla Microsoft'un bu yönde bir ürün çalışması da henüz yok. Bekleyip görelim bakalım...




#microsoft
#android
#windows phone
#akıllı telefon
9 yıl önce