|

Telefonla uğraşan sürücüler artık afişe edilecek!

Para cezası, ceza puanı çare olmadı! Bakalım bu olacak mı?

Yeni Şafak ve
19:40 - 23/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 19:44 - 23/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Pek çok araştırmanın ortaya koyduğu bir küresel çapta gerçek var ki o da trafik kazalarının artışına neden olan sebeplerin en popülerlerden birisi, hatta ilki, araç kullanırken telefonla uğraşmak.



Konuşmak olsun, sosyal ağda birşeyler karıştırmak olsun yahut birisine mesaj yazmamız olsun bu benzeri eylemlerin hepsi potansiyel bir kazaya işaret eden eylemler.



Bugün Türkiye'de, ABD'nin pek çok eyaletinde de, Kuzey Avrupa başta olmak üzere kıtadaki ülkelerin büyük bir kısmında da bu eylem aslında yasak.



Örneğin bizdeki durum şu:


  • Trafik Cezası Madde 73
  • Araçları, kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısızca sürmek, araçlardan bir şey atmak veya dökmek, seyir halinde cep veya araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanmak
  • Ceza Miktarı:
    92,00 TL ( Peşin 69,00 TL)
  • Sürücü Ceza Puanı:
    10

Bununla birlikte yasa henüz oturmuş değil. Şöyle ki, cezaya çarptırılan sürücüler itiraz etmeleri halinde mahlemenin kararı sürücü lehine çıkıyor ve para iadesi yapılıp, ceza puanı geri alınıyor.



Mahkemelerin kararı bozma gerekçesi ise 'somut tespit ve araca ilişkin ayırt edici özellik' belirtilmemiş oluşu. Somut tespitten kasıt ise tahmin edeceğimiz gibi fotoğraf çekmek yahut videoya almak gibi kesin delil teşkil eden kanıtlar olarak kabul ediliyor.



Yani kısacası teorik olarak yasak kapsamında olsa da pratikte işlemeyen bir durum yaşıyoruz. Kaldı ki hepsinden de bu tür şeylerin yasalarla düzenlenmesinin ne kadar etkili olacağı da meçhul. En nihayetinde bireylerin (ve haliyle bireylerken mürekkep toplumun) bilinç seviyesi ile doğru orantılı kavramlar bunlar.



Evet; bu girizgahın ertesinde

geçecek olursak:



Benzer durumların yaşandığı ABD de duruma bir çözüm bulma çabasında ki Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi'nin bulduğu alternatif yöntem 'afişe etmek'.



Şöyle ki, resmi devlet kurumu olduğu için doğrudan sürücünün bilgilerine erişim sağlıyor ve ardından da Twitter üzerinden #justdrive (sadece sür) etiketiyle aşağıdaki gibi 'paylıyor' sürücüleri:















Gördüğümüz gibi hepsi de 'tatlı sert' bir dille kaleme alınmış uyarılar. 'Kendine ve herkese bir iyilik yap ve telefonu bırakıp yola bak', 'bir mesaj için kendini ve başkalarını tehlikeye etmeye değer mi?' minvalinde yazılar. Bazen yanıtsız kalıyor, kimisinde ise muhatabı da cevap veriyor.



En nihayetinde yukarıda da uzun uzun yazdığımız gibi yasalarla önüne geçilemeyen durumlardan birisi bu sorun. Haliyle bu ve benzer alternatif çözüm yöntemleri en kötü ihtimalle 'hiç yoktan iyidir' gibisinden bile olsa işe yarar fikrindeyiz.



Bakalım yayılacak mı?


#otomobil
#trafik
#trafik cezası
#twitter
#sosyal ağ
#sosyal medya
8 yıl önce