|

Tesadüfen alternatif yakıt üretildi

Oak Ridge National Laboratory araştırmacıları, likit alkol üretmeye çalışırken tesadüfen etinol üretti. Benzine karıştırılarak araçlarda yakıt olarak kullanılabilen etinol, bu yöntem sayesinde dönüştürülebilir enerji olarak kullanılabilecek.

Yeni Şafak
11:49 - 20/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:49 - 20/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak
 Havada kirli gaz olarak bilinen karbondioksit gazını sıvı yakıta dönüştürülüp kullanılması, hem enerji sektörünün büyümesi hem de kirli havanın temizlenmesi konusunda fayda sağlayabilir.
Havada kirli gaz olarak bilinen karbondioksit gazını sıvı yakıta dönüştürülüp kullanılması, hem enerji sektörünün büyümesi hem de kirli havanın temizlenmesi konusunda fayda sağlayabilir.

Teknolojiye duyulan ilgi, yetiştirilen bilim insanları ve onlarca yatırım sonucu kurulan tesisler insanların geleceğini tasarlayan fabrikalar olarak karşımıza çıkıyor. Bu tesislerde yapılan araştırmalar, insanların kullanabileceği her türlü bilimi araştırıp keşfetmek üzerine çalışmalar yürütüyor. Yapılan çalışmalar sırasında bazen, aranılanın yanında tesadüfen yeni keşifler ve buluşlar ortaya çıkabiliyor.



Yine Amerika'nın Tennessee eyaletinde yer alan bir araştırma merkezinde böyle bir olay gerçekleşti. Oak Ridge National Laboratory araştırmacılar hiç tahmin etmedikleri bir şekilde etanole (etil alkol) üretmeyi başardı.



Söz konusu araştırmacıların uzun bir süredir üzerinde çalıştığı Karbondioksit'ten likit (sıvı) alkol üretme projeleri gerçek oldu. Lakin onların beklemediği ve ihtimal vermedikleri koşullarda, bir hayli karmaşık olması beklenen tepkime aslında şaşırtıcı derecede kolay bir şekilde gerçekleşti. Araştırmacılar nano ölçekte oluşturdukları bir dizi bakır ve karbon çivileri silikon yüzeye yerleştirdi. Her birimin üzerine nitrojen gelecek şekilde ayarlanan yüzeye karbondioksit enjektesi yapıldı. Enjeksiyonun ardından küçük bir elektik dalgasının teması ile ortaya çıkan karışık zincir reaksiyon sonucu gaz halinde olan madde birden bire sıvı etanole (etil alkol) dönüştü.







Tesadüfen keşfedilen bu yöntem sayesinde karbondioksit gazı kolay bir şekilde etinole dönüştürülebiliyor. Bildiğiniz gibi etinol benzine karıştırılarak araçlarda yakıt olarak kullanılabiliyor. Dönüştürülebilir enerjiye her geçen gün yönelen teknoloji devleri, bu keşfi de çalışmalarına ekleyebilir. Havada kirli gaz olarak bilinen karbondioksit gazını sıvı yakıta dönüştürülüp kullanılması, hem enerji sektörünün büyümesi hem de kirli havanın temizlenmesi konusunda fayda sağlayabilir.







#Likit
#Etinol
#Oak Ridge National Laboratory
#Etil alkol
#Dönüştürülebilir enerji
8 yıl önce