|

Volkswagen'de geri çağırma süreci başlıyor

Alman otomotiv devi Volkswagen, ABD'de emisyon skandalına karışan otomobillerini geri çağırmaya başlayacağını açıkladı. Kasım ayında başlayacak olan geri çağırma süreci, Volkswagen'e yaklaşık 10 milyar dolara mal olacak. Şirketin ayrıca emisyonsuz otomobil üretimine yatırım yapmak için de en az 4.7 milyar dolar bütçe ayırması gerekiyor.

Yeni Şafak
12:05 - 26/10/2016 Çarşamba
Güncelleme: 09:05 - 26/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Dünyanın en büyük otomotiv gruplarından Volkswagen, son bir yıldır emisyon skandalı nedeniyle zor günler yaşıyor. İlk önce ABD'de şirketin dizel motorlarının emisyon verilerinde manipülasyon yaptığı ortaya çıkmıştı. Sonra bu skandal tüm dünyaya yayıldı ve Volkswagen ciddi itibar kaybı yaşadı.



Tabii Volkswagen'in zararı sadece itibar kaybı olmadı, şirket ABD'de yüklü miktarda tazminat ödemeye mahkum edildi. Amerikan Federal Mahkemesi, Alman devinin toplamda 14.7 milyar dolarlık ceza kesti ve 475 bin sorunlu otomobili geri çağırmasına hükmetti.



Reuters'in haberine göre Volkswagen, önümüzdeki ay bu otomobilleri geri çağırmaya başlayacak. Emisyon değerleriyle oynanmış araçların geri çağrılması ve kullanıcılara 5 ila 10 bin dolar arasında tazminat ödenmesi, şirkete yaklaşık 10 milyar dolara mal olacak. Ayrıca Volkswagen'in emisyonsuz araç üretimine yatırım yapması için yaklaşık 4.7 milyar dolar ayırması gerekiyor. ABD için bu rakamın toplamda 14.7 milyar dolar tutacağı ifade ediliyor.



Gel gelelim Volkswagen bu miktarı ödese bile emisyon skandalından kolay kolay kurtulamayacak. Zira şirket adına diğer ülkelerce açılmış davalar da bulunuyor. Örneğin Almanya'da Volkswagen'in 9.1 milyar dolarlık tazminatla yargılandığı başka bir dava daha bulunuyor.



#Volkswagen
#Emisyon Skandalı
7 yıl önce