|

Girişimci kadın sayısı %42 arttı

Türkiye'de kadın girişimci sayısı son 5 yılda yüzde 42 artarak sayısı 100 bine ulaştı. Yeni Şafak, İstanbul'da düzenlenen kadın girişimcilerin yeraldığı fuarda ekonominin yükselen değeri olan kadın girişimciler ile konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:42 - 7/06/2015 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye'deki iş gücü piyasasında sayıları erkeklere göre çok daha düşük olan kadınlar, son yıllarda tam bir girişimci atağında. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de son 5 yılda kadın girişimci sayısı yüzde 42 artarak 100 bini ulaştı. 2009-2014 arasında erkek girişimci sayısı 19 bin azalırken, kadın girişimci sayısı ise 32 bin artarak 109 bine çıktı.



HÜKÜMET TEŞVİK ETTİ


Kadınların kendi işini kurmasında hükümetin sağladığı ve uluslararası fonlardan gelen teşvikler etkili oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 2015 Teşvik Ve İstihdam Paketi ile sağlanan pozitif ayrımcılık sayesinde kadın girişimci sayısının önümüzdeki yıllarda da artarak süreceğini gösteriyor. Geçtiğimiz nisan ayında açıklanan istihdam ve teşvik paketiyle 2012 yılından beri uygulanmakta olan yeni teşvik sisteminin daha da iyileştirilerek devam ettirilmesi sağlandı.



FİNANSMAN ERİŞİMİNDE KOLAYLIK


Paketin, 'İmalatçı KOBİ'lere ve Kadın Girişimcilere İlave Destek” bölümünde kadın girişimciler için çok önemli kolaylıklar ve imkânlar getirildi. Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve böylelikle kadın istihdamının artırılması amacıyla Kadın Girişimcilerin 100 bin TL'ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla Yüzde 85 oranında kefalet imkânı sağlandı.





GİRİŞİMCİ KADINLARA 1 MİLYON TL


Kamu imkânlarıyla sağlanan destek ve teşviklerin yanısıra özel sermayenin imkânlarından yararlanan kadın girişimler de dikkat çekiyor. Kadına destek veren Arya Kadın Girişimciler Platformu'nun sağladığı imkânlar sayesinde kendi işini kuran kadınların hikâyeleri dikkat çekiyor. Farplas'ın CEO'su Ahu Büyükkuşoğlu Serter'in ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen Arya Kadın Platformu fuarında kadın girişimciler hem kendi ürünlerini tanıttı hem de hikâyelerini anlatma fırsatı buldu. Serter kadın girişimcilere, şu ana kadar 1 milyon liralık yatırım yaptıklarını ifade etti.



Kadın girişimci Saba Karabey Bener, teknolojinin çocuklar üzerinde neden olduğu bağımlılığı azaltmayı amaçladığı projesiyle dikkatleri çekiyor. Bener, uzun yıllardır kurumsal bir firmada çalıştıktan sonra 2002'de tamamen kendi hayallerinden yola çıkarak Bardabas oyun kutusu şirketini kurdu. Bener bir hayalle başlayan sonra ticari bir alana dönüşen serüvenine ilişkin şunları söyledi: “Eğitimimle örtüşen, yapmaktan zevk aldığım, üretmekten keyif alacağım bir proje olarak Baydabas'ı geliştirdim. Bunun arkasında Güzel sanatlar mezunu olmam, çocuklarımın olması ve aynı zamanda çalışan bir anne olmam bütün hepsini bir potada eritmeme neden oldu.”



Doğal meyve suyuyla okul kantinlerinde


İrem Güzel de doğal meyve sıvısı üreten bir girişimci. 2010 yılında Enjoy Smoothie adındaki içecek şirketi kurduğunu söyleyen Güzel, İçeceklerimiz tamamen yerli üretim. Smothie aslında limonata, ayran gibi bir içecek. Okulda gazlı içecek yasaklandıktan sonra bu ürün okullarda rağbet gördü” diye konuştu.



Kardeşi için yola çıktı


Engelli kardeşinden yola çıkarak Ankara'da engelli çocuklar için özel okula yatırım yaptıklarını söyleyen bir diğer girişimci olan Damla Oruç Başesgioğlu ise “Devlet bu tür özel çocuklara destek veriyor bizde devletin verdiği destekleri kullanabileceği bir okul açtık" diye konuştu.









#Karabey Bener
#kadın girişimciler
#Ahu Büyükkuşoğlu
9 yıl önce