|

Keşkek şöleni

Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlı 20’nin üzerindeki köy, Ramazan bayramının birinci günü yediden yetmişe herkesin katıldığı keşkek şenliğine sahne oluyor. Üsküdar'a bağlı Kirazlıtepe Mahallesine yerleşen Şalpazarılılar da Keşkek geleneğini 26 yıldır burada sürdürüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:00 - 26/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Büyük kazanlarda ve açık ateşte buğday ile etin birlikte pişirilmesiyle yapılan keşkek, bayram namazı çıkışında herkese ikram ediliyor.
Büyük kazanlarda ve açık ateşte buğday ile etin birlikte pişirilmesiyle yapılan keşkek, bayram namazı çıkışında herkese ikram ediliyor.

Oğuz Türklerinin 24 ana kolundan biri olan Çepniler, yüzyıllar öncesinin Orta Asya geleneği olan “Keşkek” şenliğini sürdürüyor. Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlı 20’nin üzerindeki köyde Ramazan bayramının birinci günü köy camisinin bahçesi, yediden yetmişe herkesin katıldığı “köy daveti”ne sahne oluyor. Büyük kazanlarda ve açık ateşlerde, buğday ve etin birlikte pişirilmesiyle yapılan keşkek, bayram namazı çıkışında davetli ya da davetsiz her yaştan, cinsiyetten, etnik gruptan ve kültürden herkese ikram ediliyor.



45 KAZAN KAYNADI

Üsküdar’a bağlı Kirazlıtepe Mahallesine yerleşen Şalpazarılılar da keşkek geleneğini 26 yıldır burada sürdürüyor. Son yıllara kadar 10’a yakın köy derneği tarafından ayrı ayrı yapılan keşkek şenliği, bayramın tatil mevsimi olan yaz aylarına denk gelmesi dolayısıyla bu yıl yalnızca Düzköy köyünün Aktaş Yaylası Kültür ve Dayanışma Derneği ile Doğancı Köyü Derneği tarafından yapıldı. Asıl ağırlıklı şölen ise Üsküdar Belediyesi tarafından organize edildi. Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Birlik-beraberlik ve dayanışmamızın sembolü olan geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Bu yıl her birinden 300 kişiye ikramda bulunduğumuz 45 büyük kazanda keşkek yaptık. Her yıl biraz daha kurumsallaşıyoruz” dedi.

#Trabzon
#Ramazan Bayramı
#Keşkek şöleni
7 yıl önce