|
Memurlar merak ediyor, görevde yükselme dönemi bitti mi?

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik''te çok önemli ve köklü bir değişiklik oldu. Bu değişiklikle görevde yükselme istisna sınavsız atama asıl haline geldi. Çünkü, genel yönetmelikte istisnalar asıldan daha fazla hale gelmiştir.

Bu yönetmeliğin kapsam maddesinde yapılan genişlemeler görevde yükselme bekleyen büyük bir memur kesimini karamsarlığa sevketmiştir. Bu köşeden yönetmeliğin sorunlarını ve çözüm önerilerini belirtmiştik. Ancak, yapılan değişiklik referans peşinde koşan memur sayısını arttıracağa benziyor.

Yönetmelikte neler değişti

27 Mart 2012 tarihli ve 28246 sayılı Resmi Gazete''de Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin kapsam maddesinde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliğe göre;

1- Sosyal Güvenlik Kurumu''nda sosyal güvenlik merkezi müdürü kadroları,

2- Spor Genel Müdürlüğü''nde gençlik merkezi müdürü kadroları,

3- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü''nde yurt müdürü kadroları",

4- İlçe müdürü kadroları,

sınavsız hale gelmiştir.

Zaten mevcut düzenlemede çok sayıda sınavsız atama yapılan kadro vardı ve bu düzenlemeyle de tabir caizse zemberek boşandı. Eğer bir kurumda sınavsız atama yapılan kadro saysı artmışsa o kurumda sınavla atama dönemi büyük oranda bitmiştir.

Mevcut düzenlemeye göre yönetmelikte yer alan müdür atamalarında hiçbir şart yok

Bazı okuyucularımız mevcut düzenlemeye göre memurların müdür olarak atanmasına engel olup olmadığını merak ediyorlar. Eğer özel yönetmeliklerde sınavsız atanan kadrolara atama için özel şart getirilmezse memur veya VHKİ kadrosunda bulunan bir personelin hizmet süresi ve öğrenim şartları yeterliyse müdür olarak atanmasına hiçbir engel yoktur.

Görevde yükselme bekleyen binlerce memurun karamsarlığı nasıl giderilecek?

Yönetmeliğin kapsam maddesinde yer alan; "Kurum ve kuruluşlar, daha üst görevler de dahil olmak üzere ikinci fıkrada belirtilen görevler ile bu yönetmelik kapsamında bulunmayan diğer görevlere yapılacak atamalara ilişkin şartlarını özel yönetmeliklerinde düzenleyebilirler" hükmü gereğince atama yapılacak çok sayıda kadrolara özel şartlar konulmazsa, sistem çok ciddi sıkıntıya girecektir.

Eğer kamu yönetiminde kariyer ve liyakate önem vermek istiyorsak nitelikli personelin önünün tıkanmaması gerekmektedir. Aksi takdirde değişik referanslarla yönetici olan liyakatsiz yöneticiler dönemine geçilir ve işten anlamayan bir çok yönetici işten başka şeylerle uğraşır hale gelir. Bu nedenle sınavsız atama yapılacak kadrolara atama için mutlak surette ciddi kriterler getirilmelidir. Eğer bir kurumda müdür ataması yapılacaksa mutlak surette o kadronun bir alt kademesinde belirli süre çalışma şartı getirilmelidir. Çok ciddi birikim gerektiren yerlere ve birikimli insanların başına birikimsiz kişileri yönetici olarak atamaya kalkarsanız, kurumunuzun başkaları tarafından yıkılmasına ve karıştırılmasına gerek yoktur. Zaten içten yıkılmaya ve karışmaya mahkum hale gelmiştir.

Sınavsız atama amirlerin en hoşuna giden yöntemdir

Bazı kamu kurumlarının çok sayıda vekil yöneticiyle işleri yürüttüğünü görürsünüz. Özellikle ekip çalışması ve ekip kavramının yaygınlaşması ve benim olsun taştan olsun mantığı ile emredilen mevzuata aykrı da olsa yap denilince yapmayan yöneticilerin rahat bir şekilde görevden alınması vekaletle yönetimi yaygınlaştırmaktadır. Ne de olsa asil olarak atanınca görevden alma zorlaşacak ve yargı devreye girecektir.

Güvencesi olmayan yani ne zaman görevden alınacağı belli olmayan idareciler itiraz edemezler, etseler dahi itirazla kalıcı olmaz ve cılızlaşır. Yapıcı eleştirinin dahi yapılamadığı güvencesiz yönetimler eninde sonunda kayaya çarparlar. Hoşunuza gitmese dahi eleştiriden korkmayın, unutmayın ki hakiki dostlarınız size yapıcı eleştiri de bulunanlardır.

Öncelikle eleştiri olmaması kulağa hoş gelir ve herşey güllük gülüstanlıktır ama bu durum ilerde çok büyük sıkıntılara yol açar. Emredileni hiçbir itirazsız yapan ve doğru yanlış ikazında bulunmayan yöneticiler üst yöneticilerin üzerinde oturduğu mayın gibidir. Üzerlerinden kalktıkları gün patlarlar. Kendileri infilak ettiği gibi çevresini de havaya uçururlar.

Adil yönetici iddiasında bulunanların sevmeselerde emaneti ehline vermekten başka çareleri yoktur.

Mevzuattan ve eleştiriden hoşlanmayan yöneticilere küçük bir hatırlatma

Görevden alınan üst düzey bürokratları ziyaret edin ve tavsiyelerini dinleyin. Öyle veya böyle birgün görevden gideceğiz yerlerde başkalarının oturduğunu düşünerek hem kendi başınızı hem de başkalarının başını belaya sokmayın. Kurallar sizlerin en büyük kalkanınızdır. Eğer kurallar hoşunuza gitmemeye başlamışsa bilin ki sonunuz yaklaşmıştır. Hani hep hikaye edilir ya "halkın davul zurnayla oynamasından" endişe edin. Bizden hatırlatması.

Diyanet İşleri Başkanlığı''nın müstesna bir yeri vardır ve buna gölge düşmemelidir

Adil yöneticilerle hak ve hukuka ait ayet ve hadisleri buradan Sayın Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ hocaya hatırlatmamız elbette haddimizi aşmak olacaktır ve bunun bilincindeyiz. Ancak, sürekli olarak personel uygulamalarındaki adaletsizlikler de gündemden düşmüyor. Lütfen eleştirilere kulak verin ve adaletsiz olduğu iddia edilen uygulamalarınız varsa bir teşehhüt miktarı bunlara zaman ayırın ve yükselen feryadı dindirin.

12 yıl önce
Memurlar merak ediyor, görevde yükselme dönemi bitti mi?
Bu nasıl bir edepsizliktir?
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!