|
Först leydiler ve İstanbul toplantısı

Bu işin först şeklindeki yazılımını Mutlu Tönbekici''den intihal yaptım bilginiz olsun. Hafta sonu yapılan Gazze barışı için lider eşleri toplantısı iyi niyetli ve önemli bir girişim olmasının yanı sıra içeriğinin yeterli doldurulamaması nedeni ile bir hayal kırıklığı yarattı tüm katılımcılarda...

Emine Erdoğan başkanlığında bölge ülkeleri arasında ilk defa büyük bir başarı ile gerçekleştirilen bu hayırlı buluşmadan beklentiler yüksek ancak katılan lider eşlerinin protokolleri, katılım koşulları farklı olunca yapılabilecekler çok kısıtlı kaldı.

Lider eşleri önce her ülkeden yardım kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı basına kapalı çalışma toplantısında bilgilendirildi. Yardım kuruluşlarının verdiği bilgiler çerçevesinde bir yol haritası olşuturuldu. Bu konu ile ilgili hazırlanan ortak deklarasyon Emine Erdoğan tarafından okundu. BM''in Filistinli mültecileri için oluşturduğu UNRWR''nın başkanı olan Karen Koning Abu Zayd, hazarlanan video filmden herkese seslendi; Filistinli mültecilerin acil ihtiyaçları için 238 milyon doların toplanması içni çağrı yaptı. (Bu kuruluşun sitesinden Gazze tüm detayları ile izlenebiliyor. İstanbul buluşmasının sonuçları ve Ürdün kraliçesi Rania''nın ülkesine dönünce yaptığı detaylı açıklama sitede geniş olarak yer alıyor.)

Ancak toplantı için gelen katılımcılar deklarasyonun okunmasının ötesinde lider eşlerinin konuşmalarını dinleme, oradaki durum ve yardım hattı konusunda detaylı bilgilendirmenin yapılacağı beklentisi ile gelmişlerdi. Ne var ki lider eşlerinin bazılarının konuşma yapmama şartı ile gelmesi nedeni ile ortak bir protokolü zorunlu hale getirince lider eşlerinin hiç birisi konuşmadı. Ancak Ortadoğu ve Batı''dan birçok medya kuruluşunun itibar ettiği toplantıda Suriye Cumhurbaşkanı''nın eşi Esma Esad İstanbul''da CNN''de defalarca yayınlanan bir özel röportaj yaptı. Ayrıca Katar emirinin eşi Şeyha Mozah Al Cezire''ye veridği demeç tüm dünya televizyonlarında yer aldı.

Dünya basınında yer alış biçimi ile İstanbul Toplantısı Gazze konusundaki duyarlılığın ve ortadoğu politikalarından bağımsız ortak bir insani dayanışma duygusunun pekişmesine katkı sağladı, tarihe geçti ve amacına bu manada ulaştı.

Zaten katılan first leydiler içinde daha çok Esma Esad ve Şeyha Mozah ve Prenses Rania ülkeleri içinde öncü kadın kimliği oluşturuyorlar.

Esma Esad zerafeti ve samimiyetinin yanı sıra Ortadoğu lider eşleri içinde sempatikliği ile halkı tarafından çok seviliyor. Bu toplantının dünyada gündem oluşturmasına büyük katkılar sağladı.

Ürdün prensesi Rania Filistinli. Ürdün nüfusunun %70''ini Filistinliler oluşturuyor. Ülkede çok sayıda Filistinli mülteci kamplarında yaşıyor. Ürdün Hamas''ı bir terörist örgüt olarak değerlendiriyor ve bir tehdit olarak algılıyor. Ürdün bu meselede her zamanki gibi Amerika''nın doğrultusunda bir politika izliyor. Bu durumda Rania''nın İstanbul''a gelmesi bile önemliydi ancak ülkesinin dış politikasına rağmen ne söyleyebilirdi bilmiyorum. Türkiye''de konuşmadı ancak ülkesine dönünce tüm dünya televizyonlarına İstanbul toplantısı ile ilgili geniş açıklamalar yaptı. 238 milyon doların İstanbul toplantısı sonucunda toplandığını Rania''nın açıklamalarından öğrendik.

Katar Emiri''nin ikinci eşi Şeyha Mozah Bint Naseer Al Missned İstanbul''a gelen lider eşleri içinde en renkli karakterlerden birisi. Katar''ın en seçkin ailelerinden birisine mensup, eşinden bağımsız karizmatik bir kişiliğe sahip. Yedi çocuğu var, körfez ülkelerinin kadınları içinde sıra dışı bir söyleme sahip. Konuşmalarında demokrasi ve insan haklarından sıkça söz ediyor. Kadınlar olmadan sosyal kalkınmayı da ekonomik kalkınmayı da sağlayamayız gibi açıklamalar yapmakla kalmıyor bu konuları geliştirmeyi amaçlayan sivil kuruluşlar oluşturuyor, başına da kadınları getiriyor. 15 milyon metre karelik bir alan içine eşi ile birlikte kurdukları eğitim şehrine Amerika''nın en büyük 6 üniversitesini getirerek eğitim konusunda Katar''ı bölgede merkez yapmaya çalışıyor.

Şeyha Mozah sarayda oturan kraliçelerden değil kocası ile çarşı Pazar dolaşabiliyor. O''nu halk arasında, sahilde yürürken ya da bir otelin lobisinde görmek Katarlılar için olağan bir durum. Kasım ayında açtıkları Katar İslam Müzesinin yapılışı esnasında (bir Türk şirketi Bay-Tur yaptı) her Cuma günü inşaatı ve yapılanları teftiş etmiş.

Şeyha Mozah''ın kadınlar için öncü olmanın yanısıra profesyonel yaklaşımla yönettiği yardım kuruluşlarında yeni bir anlayışın ortaya çıkmasına da katkı sağlamış. Katar İş Kadınları Konseyi Doha Akademisi, Katar Vakfı, Katar Müzeler Birliği, Filistinli çocuklar için kurduğu vakıf gibi kuruluşlar ile sadece ülkesinde değil tüm dünyada çalışma yapabiliyor.

İstanbul''a gelen diğer leydiler ise ne yazık ki bize kendilerini tanıma imkanı vermediler.

Yine ülkelerinin birbiri ile ihtilaflı dış politiklarını bir yana bırakarak Gazze için İstanbul''da toplanmaları anlamlıydı.

15 yıl önce
Först leydiler ve İstanbul toplantısı
Seçimi bırak sahaya odaklan
İsrail yalnızlaşırken Starbucks’ın açıklayamadığı gerçek
Sîdî Ukbe Ulucamii Müslüman Batı dünyasındaki dini yapılarının atasıdır
Randevu sistemi, kamu iletişimi ve ötesi
Şiddeti, ‘kültür’ ile aşabiliriz