|
Hürriyet’te sivil cunta deşifre
Hürriyet Gazetesi'nin '
Karargah Rahatsız'
haberi şüphesiz 28 Şubat sürecinde cunta jargonu ile kaleme alınmış milli iradeyi örseleyen vesayetçi ve darbeci manşet ve açıklamaları çağrıştırmıştı. İsmi açıklanmayan ''Üst düzey bir askeri yetkili"ye atfen yapılan açıklamalar post-modern darbe sürecinin tartışmasız en önemli fenomeni olarak hafızalara kazınmıştı. 28 Şubat'ın 20. sene-i devriyesinde devletin anayasal kurumları arasındaki ahenk ve işbirliğini hedef aldığı görüntüsü veren bu manipülatif manşet ve haber zamanlama açısından açık bir dış algı operasyonuna işaret ediyor. Ancak konjonktür olarak kullanma tarihi geçmiş etkisiz bir psikolojik harekat olma özelliği ötesinde bir anlam taşımıyor. Öncelikle 28 Şubat post-modern darbe sürecinde içe kapatılan ve Ortadoğu'ya 'Fransız kalan' eski Türkiye var. Günümüzde ise Ortadoğu'da bölgesel bir güç ve oyun kurucu önemli bir aktör ülke konumunda Yeni Türkiye var. Geçmişteki tüm darbelerde asıl amacın ülkemizin Ortadoğu ve dünyada söz sahibi olmamasının hedeflendiği bilinen bir stratejiye ve gerçeklere işaret ettiği düşünüldüğünde Yeni Türkiye'ye manşetlerle yön verme döneminin kapandığı açıkça görülebiliyor. Geçmiş siyasi tarihimizde, 28 Şubat post modern darbesinde milli iradeyi bir tehdit olarak algılayıp hedefine alan cunta yapılanmasının asker ayağından hesap sorulmasına rağmen, sivil cunta ayağından hesap sorulamaması bu derin yapıların ileride başka darbe ve kalkışma süreçlerinde tekrar kullanılabilme amaç ve stratejisine hizmet ettiği aşikar.


Bilindiği gibi MSB yaptığı düzenlemeyle kadın subay ve astsubayların başörtüsü takmalarına ilişkin yasağı kaldırmıştı. Bu düzenlemenin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bilgisi dahilinde yapılıp yapılmadığı konusu milli irade karşıtı bazı çevreler tarafından kaşınmaya çalışıldığı hususu da kamuoyunun malumu. 9 yıl önce Meclis'te başörtü konusunu halleden ve 411 oyla alınan kararın ertesi günü Hürriyet gazetesinin 'Kaos'a kalkan 411 el' manşeti 'Karargah Rahatsız' manşetinin arka planını yeterince ortaya koyuyor zannımca. Tek fark 2008'de atılan manşette Genel Yayın Yönetmeninin Ertuğrul Özkök olması! Bu nedenle sinek küçüktür ama mide bulandırır atasözü Hürriyet gazetesinin 'Karargah Rahatsız' manşet haberi için söylenmiş sanki.



Hürriyet gazetesinin 25 Şubat 2017 tarihli birinci sayfasında 'Yedi Eleştiriye Yedi Yanıt' manşetiyle yayımlanan haberin, iç sayfaya aktarılışında 'iddia ve eleştiriler 7 konuda yıpratıyor' başlığının üstünde kullanılan

'Karargah Rahatsız'

manşetinin gazete yönetimi tarafından '

maksadı aşan bir ifade'

olarak değerlendirilmesi pek inandırıcı olarak görülmüyor. Zira Hürriyet gazetesi ve bu yayın grubunun geçmiş demokrasi sicili ortada.Diğer taraftan Genelkurmay Başkanlığı Hande Fırat'a verilen bilgiler arasında

Karargah Rahatsız

ifadesinin bulunmadığını net bir şekilde açıklamıştı. Asıl sorulması ve araştırılması gereken konu Genelkurmay'ın Hande Fırat dışında bir basın mensubunu böylesine hassas bir ortamda bilgilendirip bilgilendirmeyeceği hususudur. Zira 15 Temmuz Kalkışması gecesi en kritik saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Face Time üzerinden canlı yayına bağlayarak kalkışmanın kırılmasında önemli bir rol oynayan Hande Fırat'ı joker olarak kullanıp, Genelkurmay'ın kırmayacağı düşüncesiyle devreye sokan ve 7 eleştiri haberinin arka planında kim veya hangi derin odak vardır? Zira Genelkurmay, yalnızca 'Karargah Rahatsız' manşetini değil tüm bilgilendirmenin iftiralarla gündemi bulandırma, TSK ile devlet ve hükümet arasında bir sorun varmış gibi yansıtıp olayı saptırma ve TSK'nın iç politika malzemesi haline getirildiğine yönelik Hürriyet gazetesine suçlamalarda bulunmuştur. Üstelik 15 Temmuz Kalkışması sonrasında ordu içine sızmış FETÖ militanlarının temizlenmesi sonrasında TSK'nın Fırat Kalkanı Harekatı'nı başarıyla tamamlayarak imajını en üst seviye ye yükselttiği bir ortamda Hürriyet gazetesinin birinci ve iç sayfadaki uydurma ve kurgu manşet ve haberi veriş tarzı açık bir şekilde maksatlı olduğu ve TSK'nın düzelen imajını hedef aldığı da Genelkurmay açıklamasında özellikle belirtilmiştir.



Genelkurmay'ın bu açıklamalarına karşı Hürriyet gazetesi ise Hande Fırat imzalı haberin yazı işleri toplantısında gündeme geldiğini ve manşet yapılmasına karar verildiğini birinci sayfa için başlık ve mizanpaj hazırlanırken ''Karargah Rahatsız'' manşetinden üst yönetimin haberi olmadığı olayın yazı işlerinde tezgahlandığı açıklaması ise ilginç!!! Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin'i koruma çabası anlaşılabilir bir durum olduğu kadar kurgu ve uydurma manşet ve provokatif haberin arkasında Sedat Ergin'i aşan bir iradenin mevcudiyeti, Hürriyet gazetesi içindeki sivil cuntayı deşifre ediyor sanki?

#28 Şubat
#Cunta
#FETÖ
7 yıl önce
Hürriyet’te sivil cunta deşifre
Bu başarı hepimizin
Bin Kayrevan’dan bir Kayrevan’a
Herkeste bir ‘ben’ var, bir de ‘gerçeklik’…
Yatırım grevi
Gölge oyunu...