|
Küresel dinleme skandalı casuslar savaşı

ABD"nin NSA ile ilgili küresel dinleme skandalını ortaya çıkaran Edward Snowden aynı zamanda Soğuk Savaş dönemini aratmayan casuslar savaşının da gözler önüne serilmesine neden oldu.

21. Yüzyıl"da az gelişmiş dünya ülkeleri üzerinde hegemonya kurarak, neo kolonyalist paradigmaları doğrultusunda, ekonomik menfaatleri için yakın ve Uzakdoğu"yu yeniden tanzim ve şekillendirmeyi amaçlayan Batı kendi arasında kapışmış durumda.

Soğuk savaş döneminin iki kutuplu dünyası yerini yeni askeri siyasi ve enerji –ekonomik anlaşmalara ve ayrışmalara bırakmış görünüyor.

Bir dönemin ayrı ayrı iki kutuplaşma merkezi olan ABD ve Rusya, yeni küresel süreçte ekonomik menfaat paydasında birleşerek küçük balıkları yutan büyük balık pozisyonunda dünyadaki yeni misyonları çerçevesinde kendi yarattıkları problemleri uluslararası guguk pardon hukuk çerçevesinde çözmek için göreve hazır bekliyorlar.

Ancak ne hikmetse Putin yönetimindeki Moskova bu süreçte dünyanın bir numaralı jandarması olma yolunda emin adımlar ile ilerlerken, Obama yönetimindeki Washington"un arka arkaya aldığı operasyonel darbeler küresel yarışta ABD"yi tökezletmiş görünüyor.

Son olarak NSA"da uluslararası düzeyde dinleme skandalının operasyon olarak ortaya çıkarılması, ABD"nin uluslar arası alanda ve NATO üyesi ülkeler nezdinde itibar ve güven kaybına neden olmuştu.

Haziran 2013"te Ulusal Güvenlik ajansı(NSA) çalışanı ve uzmanı Snowden, ABD"nin casusluk programı kapsamında dünyadaki 2 milyar 300 milyon telefon ve e-posta görüşmelerini kaydettiğini, Almanya Başbakanı Merkel başta olmak üzere 35 ülke liderinin dinlendiği iddialarını ortaya attı. Üstelik dinlendiği iddia edilen liderlerin büyük bölümü NATO ittifakı içinde dost ülke üst düzey yöneticilerinden oluşuyordu.

Skandalın her geçen gün yeni iddialarla büyümesi karşısında, Washington"un bazı müttefik ülkeleri uyararak "Snowden"in elindeki yayınlanmamış belgelerde yabancı istihbarat teşkilatlarının Washington ile yaptığı gizli işbirliğinin detayları var" örtülü tehdidi NSA"nın dünyayı gözetleme ve dinlemede yalnız olmadığını gözler önüne serdi.

ABD"li yetkililerin skandalla ilgili yaptıkları açıklamalar oldukça enteresan ve zımnen itiraf mahiyetinde, ancak herkes dinliyor bizde dinleriz mantığı ve meydan okuma stratejisi açıkça hissediliyor.

Özellikle gözetleme ve dinlemelerin NATO müttefikleri ile işbirliği içinde yapıldığı iması, Obama"nın Avrupalı liderlerden özür dilemesini gerektirecek bir durum olmadığı yönündeki tavsiye niteliğindeki beyanlar, NATO şemsiyesi altında örtülü faaliyet gösteren Gladio tipi yapıların halen faal olduğuna mı işaret ediyor.

Almanya Başbakanı Merkel"in 10 yıldan beri dinlendiği halde BND ve Anayasayı Koruma Teşkilatı"nın bu olayı deşifre edememesi size mantıklı geliyor mu? Yoksa diğer dünya liderlerinin de gözetleme ve dinleme faaliyetlerine maruz kalması karşısında ülke gizli servislerine sızan bir yapının, mevcut hükümetlerin bilgisi dışında, NSA ile ortak bir çalışması mı söz konusu.

ABD istihbaratının çatı kuruluşu NSA"ya yapılan küresel operasyon ile ava giden Washington avlanmış görünüyor. Merak edilen konu ise Snowden"in ABD içinde veya dışında hangi güç odaklarına hizmet ettiği konusu. Zira bu kadar önemli bilgi ve belgelerin bir kişide toplanması ve sızdırılması CIA ve Pentagon"un zaafı mı? Yoksa operasyonu mu?

Ne de olsa kendi devlet başkanına suikast düzenlediği iddia edilen bir ülkenin derin yapısı ve gizli servisinden bahsediyoruz.

11 yıl önce
Küresel dinleme skandalı casuslar savaşı
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..
Tek bir zamana/ tarihsizliğe hapsedilmeye başkaldıran adam: Kadir Mısıroğlu