|
Rusya'nın Suriye'deki ilk hamlesi: 36 sivili öldürmek
Türkiye, Suriye'deki iç savaşın patlak verdiği günden bugüne kadar hemen her gün bu savaşın izlenmemesi gerektiğini, dünyanın seyirci kalmaması gerektiğini, sivillerin katledildiğini, bölgede doğan otorite boşluğundan faydalanarak birçok terör örgütünün türeyeceğini, bölgedeki sorunun daha da artacağını, yeni aktörlerin bölgeye peydah olacağını anlattı durdu.

Maalesef Türkiye'nin dediği gibi de oldu; DAEŞ terör örgütü bölgeye musallat oldu, PYD bölgede sorunu büyüten kukla bir aktör haline geldi ve son olarak Rusya, Suriye'ye girdi, Humus ve Hama kentlerindeki muhaliflerin kontrol ettiği bölgeleri vurdu, daha ilk günden 36 sivil hayatını kaybetti.

Rusya'nın Suriye'ye gireceği haberi akabinde, Rus Büyükelçiliğinden Basın Müşaviri İgor Mityakov'dan bir açıklama geldi, açıklamada Rusya'nın Türkiye'ye Suriye'de IŞİD'e karşı hava operasyonlarına başlayacağını resmi olarak bildirildiği ifade edildi.

Ancak gelin görün ki Rusya, DAEŞ mevzilerini değil muhalifleri vurmuştu ve 36 sivil de hayatını kaybetmişti.

Rusya'ya ilk destek PYD'den geldi. Suriye iç savaşında hemen her gün siyasi suç nedeniyle Kürtleri idam eden İran ve Kürt halkına bir kimlik bile vermeyen Esed rejiminin saflarında yer alan PYD'den. Bölgede pragmatist bir siyaset izleyen, egemen olduğu bölgelerde halka zulmeden, silahlı kanadı YPG güçlerinin Halep'in Munbic ilçesine bağlı Sırrin beldesinde binlerce kişiyi tehcir ettiği PYD, DAEŞ'e karşı savaşmak için Rusya'dan destek istedi. Ancak görülüyor ki, Rusya'nın DAEŞ gibi bir önceliği yok. Rusya'nın hava operasyonu ile ilgili konuşan YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, "Rusya'nın havadan IŞİD'e karşı bize destek vermesini istiyoruz. Rusya ile IŞİD'e karşı birlikte hareket edebiliriz" dedi. Henüz Rusya muhaliflere saldırı düzenleyip, 36 sivili öldürmüşken.

Rusya'nın Suriye'ye girmesiyle birlikte Rusya'ya bir destek de Rusya Yahudi Federasyonu yetkilisi Boruh Gorin'den geldi, Rusya'nın Suriye'deki DAEŞ mevzilerine düzenleyeceği hava operasyonlarının İsrail'in güvenliğine katkı sağlayacağını söyledi. Elbette bölgede en önemli şey İsrail güvenliği!

Rusya'nın Suriye'ye girmesine ilk tepki SMDK Başkanı Halid Hoca'dan geldi: “Rusya'nın DAEŞ'le savaştığı açıklaması mesnetsiz. Rusya, Suriye'nin sadece yüzde 14'ünü kontrol eden ve meşruiyetini kaybeden rejimi ayakta tutmak için orada" dedi. Halid Hoca ayrıca Rusya'nın vurduğu bölgenin bir yıl önce IŞİD'ten ve El-Nusra cephesinden "temizlendiğini" belirtti. Rusya'nın saldırılardaki amacının Esed'e destek vermek olduğunu kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Rusya'nın Suriye'ye gerçekleştirdiği hava operasyonu sonrası acil bir açıklama yaptı ve bu operasyondan dolayı için kaygılı olduklarını belirtti. ABD'ye göre, Rusya ateşe benzin döküyormuş. Peki, şimdiye kadar Suriye'deki iç savaşı izleyen ABD, bu işin böyle sonuçlanacağını bilmiyor muydu, elbette biliyordu, bundan yana bir endişe duymak için artık çok geç.

Nihayetinde, elbette Rusya'nın amacı bölgede DAEŞ ile savaşmak değil, hatta DAEŞ'in Rusya ile hiçbir bağlantısı dahi yok. Esed rejimini korumak Rusya'nın amaçlarından biri de olsa nihai hedefi değil. Rusya, Orta Dünya'ya, enerji kaynaklarına, petrole, silah sektörüne bel bağlamış Batılı ekonomiye net bir şekilde “Bu oyunda ben de varım” diyor.

Orta Dünya'da Rusya'nın adı konmamış “emperyalizminin”, saldırılarına bulduğu DAEŞ kılıfı, önümüzdeki günlerde Akdeniz'de daha çok insanın öleceğini, daha çok göçmenin tekmeleneceğini, daha çok sivilin katledileceğini garanti ediyor.

Rus bayrağı, “Şii Hilâli” şeklinde bölgedeki sivillerin kanı üzerine yansıyadursun, aslında Rusya'nın bölgeye girişi, Suud, Mısır, İsrail gibi ABD müttefiklerini de etkileyerek “Sünni Hilâli”ne de göz kırpıyor.

Bölgede taşlar yerine oturana kadar bakalım kaç aktör daha DAEŞ bahanesi ile ekonomik rant için hamleler yapıp, bölgeye imzasını atacak. Hiç şüphe yok ki, Esed rejimi Suriye'de olduğu sürece daha çok “yeni” aktör bölgeye girecek, daha çok insan hayatını kaybedecek.
#cemile bayraktar
#cemile bayraktar yazı
#yeni şafak yazar
9 yıl önce
Rusya'nın Suriye'deki ilk hamlesi: 36 sivili öldürmek
Laik devlet ve din eğitimi
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit