|
Londra'ya Müslüman Başkan, İngiltere'ye Osmanlı torunu Başbakan

Bundan 100 sene önce Londra Belediye Başkanlığı görevini bir Osmanlı torununun ya da göçmen bir Müslümanın yürüteceği kimsenin ihtimal vermeyeceği bir olasılıktı.



Ancak 2008'de Osmanlı İmparatorluğu'nda Dahiliye Nazırlığı yapmış olan Ali Kemal'in torun çocuğu Boris Johnson'ın, 2016'da ise Pakistan kökenli göçmen bir Müslüman ailenin çocuğu Sadiq Khan'ın Londra Belediye Başkanlığı'na seçilmesi İngiltere'nin tarih sayfasına okkalı bir “Allah'ın sopası yok” olarak geçti.



Şimdilerde bu iki adam İngiltere'nin siyasi tarihinde yepyeni sayfalar açmaya hazırlanıyor.



İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ardından, Londra'nın İngiltere'den bağımsız bir devlet statüsü alması ve Başkan'ın da Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan'ın olması için binlerce imza toplanmaya başladı bile. Eğer önümüzdeki günlerde böyle bir durum söz konusu olursa, Londra Devlet olacak ve Devlet Başkanlığı'nı Pakistan kökenli göçmen bir Müslüman ailenin çocuğu Sadiq Khan yapacak.



Londra'daki bu hareket İskoçya halkını da sokağa dökerek, İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya'nın bağımsızlığı için yeni bir referandum yapılması için gerekli adımların atılacağına ilişkin açıklaması ile taçlandı. İskoçya Başbakanı Eylül 2014'te İskoçya'nın bağımsız olması için epey çaba göstermişti, şimdi önünde İskoç halkı tarafından desteklenmesi muhtemel ikinci bir bağımsızlık referandumu şansı var. Bakalım İngiltere'nin, Londra Meydanı'nda cesur yürek, İskoç William Wallace'ın “özgürlük” sözünü müteakip kellesinin uçurulmasının hesabı, İskoçya'nın dişli kadın Başbakanı Sturgeon tarafından mı soracak?



İngiltere, kendisinden kopmak isteyen can evi topraklarıyla uğraşırken bir yandan da asıl bombanın Ekim ayında patlamasını düşünecek. Çünkü “Türkiye 3000 yılında AB'ye girer” diye halkın oylarına oynayan İngiltere Başbakanı Cameron, bu açıklamadan daha 30 gün geçmemişken AB seviciliğini siyasi kariyeriyle ödedi. Cameron "Süreci yeni başbakan yürütmeli" diyerek Ekim ayında istifa edeceğini açıkladı. Cameron 3000 kez pişman bir halde volta atıyordur artık…



Şimdi sıkı durun. Yok yok, ne sıkı duruyorsunuz ki şöyle ayaklarınızı rahat rahat uzatın da okuyun. Cameron istifa edince yerine Başbakanlık yapması muhtemel aday: Boris Johnson. Yani eski Osmanlı Dahiliye Nazırlarından Ali Kemal'in torun çocuğu. Johnson'ın babaannesi Erdoğan gibi Rizeliymiş. İngiltere'nin Rizeliler ile imtihanı oluyor bu sanırım. Johnson 2012'de Rizeli bir hemşerisinin hediye ettiği kemençeyi de çalarken ki pozunu bol bol hatırlarlar… (Geçtiğimiz gün Murat Bardakçı Johnson'ın büyük dedesi Ali Kemal'den köşesinde bahsetti, ama nasıl öldürüldüğünü eksik bırakmışmış. Ali Kemal hilafet ve saltanat yanlısıydı. Genç subaylar tarafından kafasında kemik kalmayıncaya kadar dövülerek, linç edildi.)



Bu arada İngiltere'nin AB'de kalması için çoğunluğu “Evet” diyen Kuzey İrlanda'da da sular durulmayacağa benziyor. Kuzey İrlanda Yönetimi bağımsızlık için referanduma gidebileceklerinin sinyallerini veriyor.



Bir zamanların üzerinde güneş hiç batmayan İmparatorluğu yakında topraklarının bölünme tehlike ile karşı karşıya. Tarihi boyunca sömürgelerinden nemalanan, böl-parçala-yönet politikasıyla her yeri harabeye çeviren İngiltere; topraklarında büyüyen göçmenlerin torunları tarafından yönetilmeyi, sınırlarında kontrolü sağladığı zannettiği İrlandalıların ve İskoçların bağımsızlık kükremelerini, ekonomik dengelerinin tarumar olmasını bence 3000 yıl boyunca iliklerinde hissedecek…


#Londra
#Belediye başkanı
#Sadiq Khan
8 yıl önce
Londra'ya Müslüman Başkan, İngiltere'ye Osmanlı torunu Başbakan
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!
Unutma sakın!