|
Altyapı meselesi

“Reis ellerinden öper. 13 yaşında bir yeğenin var. Çok iyi futbol oynuyor. Senin himaye ve gözetiminde olacak şekilde oğlanı Gençlerbirliği altyapısına verebilir miyiz?” Bu mesaj uzun süredir Ankara’da yaşayan bir işadamı ağabeyimize gelmiş, o da bana yönlendirdi. Kendisi futbol dünyasına çok da yakın biri olmadığı için benden fikir sordu.

Buraya kadar olan kısımda şaşırtıcı bir durum yok elbette. Şaşırtıcı olan mesajın sahibinin Trabzon’da yaşıyor ve Trabzonsporlu olması… Yani Trabzon’da yaşayan bir aile, iyi futbol oynayan çocuklarına Trabzonspor altyapısını değil, Gençlerbirliği altyapısını uygun görüyor ve bunun için o şehirde yaşayan bir tanıdıklarından yardım istiyor. Bu mesajla ilgili Trabzonspor Başkanı Sayın Muharrem Usta’yı arayabilirdim, Trabzonspor altyapısı ile ilgili şehirdeki mevcut algının halini anlatmak için. Ama biliyorum ki sorun başkanla bile çözülebilecek seviyede değil. Kökleşmiş ve gerçekten radikal bir hamle olmadan halledilemeyecek boyutta…

“Ama efendim Yusuf çıktı bak altyapıdan…” Arda da Türk futbolunun bitik anında çıktı, o zaman her şey yolunda mıydı? Değil… Birincisi, Trabzonspor altyapısı ile ilgili şehirde yaygın ve güçlü kanaat, işlerin ahbap çavuş ilişkileri ile yürüdüğü şeklinde ve yukarıdaki örnek sadece herkesin bildiği bu gerçeği hatırlatmaya yarıyor. İkincisi Trabzon gibi şehirle bağı böylesine güçlü bir kulübün altyapısının tek amacı futbolcu üretmek değil, şehir gençliğinin sporla olan ünsiyetini güçlendirmektir.

1930’lu yıllarda Ankara’ya yazılan raporlarda “Bölge insanı spora çok yatkındır. Bu konuda çalışmalar güçlendirilmeli” şeklinde ifadeler yazdıran bir şehrin, bu meselede halen gerçekten güçlü bir adım atamamış olması üzerine sadece başkanın, yönetimin değil, şehrin tüm unsurlarının düşünmesi ve cümle kurması gerekir.

Tam da bu konuyu anlatırken bir dost meclisinde dinlediğim İstanbul Bayrampaşa Kaymakamlığı'nın hamlesini de örnek olarak yazayım; belki ufuk açar; Bayrampaşa Kaymakamlığı, ilçede bulunan 7 bin ilköğretim öğrencisine tamamen bilimsel kriterlerle tarama uyguluyor. Çeşitli ölçümlerle çocukların fiziksel niteliklerinin hangi sporlara uygun olduğunu ortaya çıkarıp, daha sonra öne çıkan isimleri belli branşlarda açmış olduğu yaz okuluna davet ediyor.

Bir ilçe kaymakamlığının tamamen kendi imkanları ile gerçekleştirdiği bu gibi çalışmaların, atıyorum Trabzon’da şehrin tüm kurumları ve hatta üniversite koordinasyonunda yapıldığını duyacağımız günler uzak değildir inşallah…

#Trabzonspor
#Muharrem Usta
7 yıl önce
Altyapı meselesi
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle