|
Türk futbolu için düşünme vakti

Ortadoğu'dan Kafkaslar'a, Balkanlar'dan Kuzey Afrika, hatta Doğu Türkistan'a çok geniş bir coğrafyanın doğal temsilcisi olarak katıldığımız bir turnuvadan daha elimiz boş döndük.



Evet Fransa'ya gerçek bir stoperle gidebilseydik belki biraz daha farklı olabilirdi. Evet başta Fatih Hoca olmak üzere milli takımın kazandığında basını ve taraftarı yenmiş, kaybettiğinde de onlara yenilmiş gibi yapmaları artık kabak tadı verdi. Ama bütün bunlar oyunda bulunduğumuz vahim durumun esas nedenleri değil. Dahası İrlanda o golü atmasa ve biz hala Fransa'da olsak bugün herkes Türk futbolundan övgüyle bahsedecekti belki de. Turnuva boyunca futbolun evrensel alanına katkı anlamında sunabileceğimiz tek olumlu hareket Emre Mor'un hikayesi. Acı gerçek şu ki onda da babasının Türk olması dışında hiçbir katkımız yok. Şimdi maaş, prim vesaire gibi esasa dahil olmayan dedikoduları bir kenara bırakıp Türk futbolu için samimiyetle düşünme vakti. Hayır, illa ücret konuşulacaksa altyapılarda çalışan teknik direktörlerin maaşlarını konuşalım mesela. Hangisi çalışma şartlarından memnun? Bir an önce altyapı takımını şampiyon yaparak üst liglere kapağı atma hayaliyle yaşayan antrenörlerin (ki o koşullarda çalışan herkesin başvuracağı bir yöntemdir bu) olduğu bir düzende var olan yeteneklerin yukarıya sağlıklı biçimde nakli mümkün olur mu?



Üç sene önce bu sayfalarda Belçika modeli işlenmiş ardından da aynı modelin İzlanda tarafından da uygulanmakta olduğu yazılmıştı. İşte o İzlanda hem gruplarda hem turnuvada emeklerinin karşılığını aldı. Peki, biz ne yaptık? Sadece yabancı oyuncu sınırını kaldırdık. Fatih Terim'in asıl eleştirilmesi gereken nokta tam da bu: Futbol direktörü sıfatının karşılığı olarak üretilen ne var son 3 yılda?



Futbola önem vermedik mi? Aksine oyunu bizzat devletin bu düzeyde finanse ettiği başka bir Avrupa ülkesi yok. Sadece kamu kurumlarının sponsorlukları değil profesyonel kulüplere bilhassa da büyük kulüplere sağlanan ayrıcalıklar da cabası. Ama futbol, ülkeye yüklediği maliyetin karşılığını vermekten çok uzak. Şimdi önümüzde Dünya Kupası elemeleri var. O zamana kadar ciddi yapısal değişimlerin gerçekleşme imkanı yok. Ama yine hasbelkader 2018 Finalleri'nde olur ve turnuva dönüşü neler olduğunu bir galericiden öğrenecek isek, futbola bu kaynağı akıtmanın anlamı yok; vebaldir zira…


#Türk futbolu
#Fatih Terim
8 yıl önce
Türk futbolu için düşünme vakti
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle