|
Karabağ ve Serpil Hoca

Son dönemin yoğun tartışma konularından bir tanesi yabancı sayısı. Yıllardan bu yana bir sistem üzerine oturtulamayan Türk futbolu, konjonktürel kararlarla yönetildiği için bir arpa boyu yol alınamıyor. Kulüplerin 4-5 yıllık sürelerle sözleşme yaptığı yabancı futbolcuların olduğu ortamda, birkaç yılda bir yabancı sayısının değiştirilmesi gündeme geliyor. Sorun elbette Türkiye'de yetişen oyuncuların yeteneksizliği değil. Türk futbolunun “Beyaz Gölgesi”, efsane teknik adam Serpil Hamdi Tüzün'ün, “İyi jenerasyon yoktur, iyi teknik adam vardır” sözü yer etmiştir hafızamda. Futbolla az buçuk alakadar olmuş herkes bilir Serpil Hoca'yı. Beşiktaş'ta Metin, Ali, Feyyaz, Sergen, Rıza gibi isimleri, milli takımlarda ise Emre Belözoğlu, Selçuk İnan, Fatih Tekke, Semih Şentürk gibi üst düzey milli futbolcuları bulup çıkartan, yetiştiren adamdır. Aslında şöyle özetleyebiliriz, Ziya Doğan'dan tutun da, bugün La Liga'da oynayan Emre Çolak'a kadar arada Türk futbolunda isim yapmış kim varsa, hepsi Serpil Hoca tedrisatından geçmiştir.

2004 yılında başlayan ve yaklaşık 2 buçuk sene süren bir Karabağ macerası da vardır Serpil Hoca'nın. 11 Temmuz günüydü. Bir nişan vesilesiyle bulunduğum ortamda Karabağ Kulübü Başkanı Tahir Gözel Bey'le tanıştım. “Serpil Hoca sizde çalışmıştı” dediğimde heyecanla, “Hocama ulaştırın beni” dedi. Devam etti, “Bu akşam bizim Şampiyonlar Ligi ön eleme maçımız var. Serpil Hoca'nın neredeyse bebekken bulup çıkardığı Afran İsmailov gol attı. Afran gibi 3 oyuncu daha kazandırmıştı bize” dedi. Bir vesileyle konuşturdum Hoca'yla Tahir Bey'i. Onun bıraktığı izler hala silinmedi Azerbaycan'da. Karabağ bugün Şampiyonlar Ligi'nde. Tohumların meyveleri toplanıyor.

Kayıtlara geçsin diye yazıyorum; Serpil Hamdi Tüzün bir sohbetimizde vasiyetini şöyle söyledi bana, “Ergin, tabutumda 3 bayrak istiyorum. Bir Türk, bir Beşiktaş, bir de Karabağ bayrağı.”

Serpil Hoca'yı anlatmak için elbette bu köşe yetmez, kitap yazmak gerekli. Karabağ için de öyle. Sözün özü şu; bizim iyi futbolcu çıkarmamız için iyi yetiştiriciye ihtiyacımız var. Koca ülke 50 senede Gündüz Tekin Onay ve Serpil Hamdi Tüzün'den başka 3. bir ismi çıkartamadı. Bakın Altınordu'ya; iyi yetiştiricilerle Avrupa'ya oyuncu ihraç eden fabrikaya dönüştüler. Gündüz Tekin Hoca vefat etti, Serpil Hoca 78 yaşında. Bugün futbolu yönetenler ise prim tartışmalarından, sahaya giren seyircileri engelleyememeye kadar ne kadar malayani iş varsa onlarla uğraşıyorlar. Sonunda vardıkları kanı ise, “Bizden iyi futbolcu çıkmıyor!” Hayır beyler! İyi jenerasyon yoktur, iyi teknik adam vardır.

#Avrupa
#Karadağ
#Serpil Hoca
7 years ago
Karabağ ve Serpil Hoca
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle