|
Anadolu"yu Amerika"ya taşıdılar

16-19 MAYIS tarihleri arasında Los Angeles''da kültür ve yemek festivali düzenlendi. Ben de Pasıfıca Instıtute''ün davetlisi olarak bu muhteşem etkinlikteydim. İçinde bu kadar zenginlik bulunduran bir etkinliği bir kıtadan diğerine taşımak olağan üstü zor ve meşakkatli bir iş.

Düşünebiliyor musunuz? Ankara''dan Los Angeles'' a sadece kendinizi taşımak uçakla 14 saat. Tamamen gönüllü Pasıfıca Instıtute mensuplarının insanüstü çabalarıyla saraylar, peri bacaları, camiler, kiliseler, İstanbul Boğazı dünyanın öbür ucuna taşınmıştı.

Muhteşemdi… Çünkü etkinlik alanına girerken Anadolu'' da yaşamış bütün medeniyetlerin kapılarından geçtik. O dönemin insanları karşıladı bizi. Anadolu tarihi sağ tarafta İngilizce sol tarafta Türkçe olarak anlatılıyordu. Son durak Osmanlı İmparatorluğu idi.

TÜRK ANGELES

Ardından bugünkü Türkiye Cumhuriyeti bütün renkleriyle 50.000 metrekarelik dev alanda selamladı hepimizi.

Yemek, kültür, sanat, müzik, edebiyat, tasavvuf, pop starlarımız meşhur Van kahvaltımız bile oradaydı. Van Milletvekili Gülşen Orhan ile Amerikan kongre üyesi Mike Honda birlikte Van standında halay çektiler. Mavi-Yeşil gözlü Van kedisi de ordaydı, ilgiden perişan oldu hayvancağız.

Amerikalıların Festival alanında büyülenmiş gibi Mehteran''ı izlediklerine şahit oldum. Hatta bazı Amerikalılara çalınan eserlerin anlamlarını tercüme etmeye çalıştım. En kolay anlatabildiğim Genç Osman marşıydı. Tam o sırada Mehteran Ceddin Deden marşına başlayınca benim İngilizce darmaduman oldu. Ben anlatmak için çırpınırken zaten marş bitmişti.

Amerikan okullarındaki öğrenciler başlarındaki öğretmenleriyle birlikte derslerinin bir kısmını festival alanında gerçekleştirdiler. Öğrenciler Maraş dondurmacısının dondurmayı sunarken ki gösterisine kahkahalarla katıldılar. Konya standındaki sema gösteri de öğrenciler tarafından merak ve hayranlıkla seyredildi.

Resmi rakam henüz açıklanmadı ama en az 70.000 kişinin hatta bazılarına göre 80.000 kişinin ziyaret ettiği bu büyük festival tam anlamıyla görkemliydi. Amerika ''da yaşayan Türkler yıllar sonra ilk defa böyle düzenli büyük ve içinde bize ait her unsurun yer aldığı bir buluşmadan dolayı göz yaşları ile duygulandılar. Çünkü gurbetteydiler ve bu kez memleketleri onlara gelmişti. Üstelik kimse dışarda tutulmamış, resmi kıyafetiyle Ermeni Patriği bile çağırılmıştı. Festival alanında Akdamar Kilisesi küçültülerek benzeriyle kurulmuştu ve orada Pazar günü ayin yapıldı. Festival boyunca alanda sabah hariç dört vakit ezan okundu ve namaz kılındı. Cuma günü de Cuma namazı kılındı. Los Angeles Ermenilerin çok yoğun olarak yaşadığı bir yer. Onlardan da Festival alanını ailecek ziyaret edip gezenlerle bizzat tanıştım.

Allah kısmet ederse 2014 Festivali New York''ta yapılacak. Orada görüşmek üzere. ABD ziyareti ile ilgili çok hoş ve renkli başka gözlemlerimi sizlerle paylaşalım…

11 yıl önce
Anadolu"yu Amerika"ya taşıdılar
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle