|
Karton bardak ve ibrik…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu yıllarda kaydedilmiş ayaküstü bir röportaj videosu var. Milliyet gazetesinin belediye muhabiri Musa Ağacık, mezarlıkların bakımsızlığı ile ilgili soru soruyor kendisine. Ciddi ciddi cevap verirken Erdoğan birden gülmeye başlıyor.
“Şimdi oradan geliyoruz. Mezarlıklara fazla gitmediğiniz için sevgili Musa, oralardaki gelişmeleri göremiyorsunuz.. Mezarlıklarda şu an yoğun çalışma var. Temizliğinden tutun, ağaçlandırma, çevre duvarlarının yapılması”
dedikten sonra konuşmasını sürdüremiyor. Çünkü, muhabirin mezarlıklara gitmediğini fark ediyor ve istemsizce gülüyor. Kanal 7 arşivinden önümüze düşen bu video izleyenleri de istemsizce güldürüyor. Bu röportaj aklıma nereden mi geldi?


Emekli TRT sunucusu Zafer Arapkirli’nin Twitter’da paylaştığı ibrik fotoğrafı konuşuluyor günlerdir.
Yaptığı mezarlık ziyaretinde gördüğü
çeşmenin yanına asılmış İBB logolu plastik ibrikleri öve öve bitiremiyor Arapkirli.
Çok mutlu olmuş. Demek ki mezarlık ziyaretleri için önemli ihtiyaçtı. İbrik fotoğrafından bir gün önce de gündemimiz Şehir Hatları vapurundaki karton bardaktı. Üzerinde Şehir Hatları logosu olan 10 kuruşluk bardağı çok estetik bulmuştu bir Twitter kullanıcısı. Politik giydirme yaparak paylaştı bu estetik örneği karton bardağı. Daha önce düşünemeyen AK Parti yönetime sitem ediyordu:
“Çeyrek asır İstanbul’u yönettiler ama karton bardağa logo basmayı akıl edemediler.”

Bir ibrik, bir karton çay bardağı… Mutlu etmiş mi, etmiş. Övgüye mazhar olmuş mu, olmuş. Peki, günlerdir neden tartıştık ve bu yazıda olduğu gibi tartışmaya devam ediyoruz biz bu “eşsiz” hizmetleri?

“Bir karton bardak, bir ibrik etmez ama” cümleleriyle AK Parti döneminin dev yatırımları karşılarına konuldu mesela. Sitemler, alaylar, hatta aşağılamalar, övgüler, sövgüler havada uçuştu. Fakat kaçırdığımız bir nokta var.
Bir karton bardakla, bir ibrikle mutlu olan, övünen, övgüsünü çok net bir şekilde dile getirenler iki kişiden ibaret değil. Bugünkü İBB yönetimini seçen tabanın ta kendisinden bahsediyoruz.
Seyir halindeyken yanan otobüsler, patlayan İSKİ boruları, iptal edilen yatırımlar, duraklardaki yüzlerce metrelik insan kuyrukları ve en nihayetinde anahtar teslim alınan İstanbul’da durma noktasına gelen sistem hiç umurlarında değil. Bir karton bardak yetiyor onlara. Bir ibrikle motive olabiliyorlar. Boş verin iktidarın hayata geçirdiği devasa projeleri
“cebinden mi ödüyor, tabii yapacak”
diyerek küçümsemelerini. Boş verin, Marmaray’ın su sızdırdığı yalanı üzerinde tepinmelerini. Boş verin İstanbul Havalimanı’na inmek için Bulgaristan’a para ödendiği safsatasına hâlâ inanıyor olmalarını…
Ortada sorgulanması gereken bir motivasyon var. CHP, seçmenini büyük ölçüde gerçekten hiçbir şey yapmamaya inandırmış bir kere. Bu yüzden de beklentileri düşük.
Üzerlerinde iktidarın icraatlarının gölgesinde yıllardır muhalefet yapmanın rahatlığı var.
Bir yandan da yönetimde olma özlemiyle buldukları her iktidar alanını kutsuyorlar.
Karton bardak övgüleri dizilen belediye başkanını, cumhurbaşkanı adayı olarak düşleyebiliyor bu kitle.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın seçmeni olduğunu belirten, bu güne dek yapılan çalışmalardan memnuniyetini dile getiren birçok Ankaralı,
‘Üç icraatını sayabilir misiniz?’ sorusuna cevap veremiyor mesela.
Ama memnuniyetlerinden de hiç taviz vermiyorlar. Ortada böylesine, körü körüne bir inanmışlık var. Davaya adanmışlık diyebilir miyiz? Diyemeyiz! Çünkü ortada bir dava yok. Bu motivasyonun sosyal medyadaki yansımaları şunu gösteriyor:
Karton bardakla, ibrikle mutlu olanların iktidara gelip ülkeyi, şehirleri daha ileriye taşıma hedefleri, dertleri yok. Bu motivasyon
“mevcut iktidarı iktidardan etme”
hırsından kaynaklanıyor.
Bu noktada şunu da sorgulayabiliriz, AK Parti bunca hizmete, devasa projelere rağmen kendi tabanında böyle bir motivasyonu neden sağlayamadı?
Oy oranlarına bakıldığında istikrarlı bir halk memnuniyeti görebiliyoruz. Peki, son bir kaç yıldır söylem üstünlüğü söz konusu olduğunda tablo neden farklı çıkıyor?
Çanakkale Köprüsü bir karton bardak kadar neden etkileşim almıyor mesela? Almıyor çünkü günlerdir köprüyü değil de mezarlıktaki İBB logolu ibriği konuşuyoruz. Bu sefer de
AK Parti seçmeninin hizmete doyduğu ve artık projeler karşısında heyecanlanmadığı gerçeği çıkıyor karşımıza.
Bu sonucu da sosyal medyaya bakınca gözlemleyebiliyoruz. Bir karton bardak, bir ibriğin CHP seçmeninde uyandırdığı heyecanla dalga geçilirken,
AK Parti tabanındaki memnuniyetsizlik yine kulak arkası ediliyor.
#AK Parti
#CHP
#İBB
3 yıl önce
Karton bardak ve ibrik…
Dayton"dan Rambouillet"e barış görüşmeleri
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü