|
Büyük günah tahrip gücü yüksek olan günahtır

Daha önce Günahlar ve Bilgisayar başlıklı bir yazı yazmış ve günahların ilahî sistemi bozan virüsler gibi olduklarını söylemiştik. Bazı günahların büyük hasarlar verdiğini anlatmıştık. Peki, büyük günahlar hangileridir ve günahın büyüklüğünün ölçüsü nedir?

Abdullah bin Abbas, "ısrar edilirse küçük günah küçük kalmaz, istiğfar edilirse büyük günah da büyük kalmaz", der. Yani küçük günahlar, bu günahları yapanlar için büyük tahribatlar yapıyorsa küçük olmaktan çıkarlar. O halde kişi öncelikle her günahı büyük görüp kaçınmalıdır.

Âlimler yine de günahların kendilerine bakıldığında büyük-küçük olanlarını sıralamak için bazı ölçüler ararlar:

Bir defasında Allah Rasulü Efendimiz "Yedi helak eden günahtan kaçının" buyurmuş ve bunları şöyle sıralamıştır:

"Allah"a şirk koşmak, büyü yapmak, haksız yere bir cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, iffetli hanımlara zina iftirasında bulunmak".

Bir defasında da en büyük günahları dört olarak zikretmiştir:

"Allah"a şirk koşmak, Allah"ın cezasına kesin gözüyle bakmak, Allah"ın rahmetinden ümidini kesmek, Allah"ın bağışlamasından ümit kesmek".

Bir diğerinde ise büyük günahları sadece üçe indirir:

"Allah"a şirk koşmak, anne babaya asi olmak ve yalan şahitlik yapmak".

Bu durum gösterir ki, yerine ve kişisine göre büyük günahlar değişebilir. Ama hiç değişmeyen en büyük günah, Allah"a şirk koşmaktır. Bütün sıralamalarda şirk en büyük günah sayılır. Çünkü müşrik olarak ölen bir insanın asla affedilmeyeceğini bizzat Allah söyler.

Zehebî, "Kebair" yani Büyük Günahlar adlı kitabında yetmiş kadar günah sayar. Bunların ilk dördü şunlardır: Allah"a şirk koşmak, bir insanı haksız yere öldürmek, büyü yapmak, namazı terk etmek…

Bazı âlimler de namazı terk etmeyi şirke denk tutarlar ve ayrıca zikretmezler.

Heytemî; büyük günahlara ayırdığı iki ciltlik kitabında Allah"a şirk koşmanın yanı başına küçük şirk sayılan riyayı, yani ibadetlerini Allah için değil de gösteriş için yapmayı koyar.

Demek ki riya da küçük şirktir.

Bazı âlimler de bir ölçü olarak bizzat Kuranı Kerim"de zikredilen ve Allah"ın ateşle cezalandıracağını söylediği her günahın büyük günah olduğunu söylerler.

Buna Allah"ın lanetine ve gazabına sebep olduğu söylenen günahları da eklerler.

Bu ölçülere göre şunlar da büyük günahlardan sayılır:

Anneye babaya ası olmak, yalan şahitlik yapmak, yalan yere yemin etmek, zina, hırsızlık, içki içmek, yankesicilik, Allah"ın rahmetinden ümit kesmek, Allah"ın kendisini af edeceğine kesin gözüyle bakmak, yolda kalmışa su vermemek, Kâbe mescidinde inkâr anlamına gelecek bir davranışta bulunmak, gıybet etmek ve laf taşımak, idrardan kaçınmamak, millet malını yemek, kardeşinin ırzına göz dikmek, mahkemede haksız hüküm vermek.

Bütün bunlara rağmen, günahın Allah"a isyan olduğuna, yani kendisine karşı işlenen zata bakıldığında küçüğünün olamayacağını söyleyen pek çok âlim vardır. Allah"a isyanın küçüğü olmaz derler. Olsa olsa bir günah diğerinden daha büyüktür denebilir.

Sonuç olarak; günahların sadece kendileri düşünüldüğünde elbette büyükleri ve küçükleri vardır, ama küçük bir günahı, onun yeri, zamanı, ya da işleyenin tavrı, saygısızlığı büyük kılabilir.

Demiştik ki, sıcak bir yaz günü ormanın kurumuş ve çıra gibi olmuş çalılıklarına bir izmarit atmak çok büyük bir suçtur. Günahlar da böyledir. Bazen küçük sanılan bir günah gayretullaha dokunur ve insanı tepe taklak yuvarlayabilir.

Günahlar kendi içlerinde küçük olabilirler ama küçük görerek günaha devam etmek de aslında büyük bir günahtır.

10 yıl önce
default-profile-img
Büyük günah tahrip gücü yüksek olan günahtır
Kara dinlilerle milletin savaşı
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar