|
Hendek terörünün mimarı Meclis’te

HDP'li Garo Paylan, Meclis-i Mebusan'nda görev yapmış ve daha sonra öldürüldüğü iddia edilen Ermeni kökenli milletvekilleriyle ilgili araştırma önergesi verdi. Paylan, sözünü ettiği milletvekillerinin fotoğraflarını hem HDP'nin sıralarında sergiledi hem de Meclis kürsüsünde tek tek gösterdi.




Paylan'ın gösterdiği fotoğraflara tek tek baktım. Özellikle merak ettiğim bir isim vardı. İlk başta merak ettiğim ismi göremedim. Ama bir fotoğraf dikkatimi çekti. Fotoğrafta Onnik Tertsakyan yazıyordu. Gerekli araştırmadan sonra aradığım kişiyi buldum. Meğer Onnik, benim aradığım Arşak Vramyan'mış. Paylan niye herkesin bildiği Vramyan yerine Tertsakyan adını kullandı bilmiyorum ama Vramyan'ın kim olduğunu söyleyebilirim. Vramyan, Van ve bölgesinde milletvekili olduğu halde terör örgütü Taşnak'ın elebaşılığını yapmış. Elinde de 400 şehidimizin kanı var.


Arşak Vramyan'ın kim olduğunu dönemin Van Valisi Cevdet Bey'den dinleyelim. Cevdet Bey, dönemin İçişleri Bakanı Talat Paşa'ya Van ve bölgesinde yaşanan Taşnak terörü ile ilgili bir rapor yazar. Raporda, Taşnak'ın liderlerinden yöntemlerine kadar bütün ayrıntılar yer alıyor. İşte Cevdet Bey'in raporundaki Vramyan:


“Taşnak Komitesi'nin burada başlıca üç lideri vardı. Biri milletvekili Vramyan, diğerleri aslen Rusyalı olup savaşın ilanıyla Osmanlı vatandaşlığına geçen ve on-on iki seneden beri bu bölgede liderlik yapan Aram ve

İşhan

idiler.”



Rapordaki bir ayrıntı günümüze adeta ayna tutuyor. Terör örgütü PKK'nın uyguladığı hendek ve tünel terörünü 100 yıl önce Vramyan'ın icat ettiğini gözler önüne seriyor: Vramyan'ın hendek terörü şu ifadelerle raporda yer alıyor:


“Şehirdeki asiler, toprak evlerin zemin katında duvar diplerini kazıp yer seviyesinde delikler açtıklarından binaların üst kısımları yıkıldığı halde yerlerini bırakmıyorlar. Dışarıdan bakmak da mümkün olamıyor.”



Cevdet Bey, Taşnak terörünü kimin desteklediğini ve nasıl silah temin ettiğini de anlatıyor raporunda.


“Taşnak Komitesi'nin daha önce şehir merkezine ve köylere yığdığı silah ve cephaneden iki bin silah ve iki milyon kadar fişeğe, bin dokuz yüz yedi senesinde el konulmuştu. El konulan bu silahların bir kısmının ve özellikle çok miktarda cephanenin, Kolordu Kumandanı emekli Cabir Paşa tarafından bir bahane ile Ermenilere verildiği anlaşılıyor. Ermeni komitesi İkinci Meşrutiyet'in ilanından sonra Rusya'dan ve İran'dan yine pek çok silah getirtmiştir.”


Tıpkı bugün PKK'nın yaptığı gibi…



“Şehrin içinde Düyûn-ı Umumiye, Reji, Osmanlı Bankası, Telgraf ve Posta daireleri ihtilalin ilk gecesi yandı. Müslüman dükkanlarını ateşe verdiler. Çarşıya sığındıklarında oraya hücum edildiği zaman yakıp, çıktılar.”


100 yıl önceki Taşnak terörü ne kadar da tanıdık geldi bize değil mi? Taşnak terörünün 100 yıl önce dayandığı yöntemleri günümüzde PKK uyguluyor. 100 yıl önce Taşnak terörüne destek verenler bugün PKK'ya destek veriyor. Dün Taşnak terörü, bölgedeki Müslüman Kürt halkına eziyet ediyordu, bugün PKK terör örgütü… Senaryo aynı, senarist aynı, oyun büyük…


#Garo Paylan
#HDP
#PKK
8 years ago
Hendek terörünün mimarı Meclis’te
Hala çok üst düzey FETÖ mensubu kamu görevlileri bulunuyor
‘Dost ve müttefik’ler…
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar