|
Lawrence’i IŞİD’en yok mu?
Irak ve Suriye'de türeyen bir örgüt, tüm Müslümanları rehin almış durumda. IŞİD adındaki bu örgütün nasıl türediğini, amacının ne olduğunu, kimlere hizmet ettiğini tartışmıyoruz. Son Paris saldırısının ardından yine dünyanın her yerinde Müslümanlar hedef. Peki ama kimdir bu IŞİD. ABD'nin Irak'ı işgalinden sonra 2004 yılında kurulan örgüt, 2006 yılında önce Mücahitler Şura Konseyi, ardından da Irak İslam Devleti adını aldı. ABD'nin yönetimindeki Irak'ta palazlanan IŞİD, ABD'nin Irak'tan çekilmesinin ardından Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle bu ülkede de faaliyet göstermeye başladı. 2012 yılında Suriye'de palazlanan IŞİD, Suriye'de ilk saldırıyı Esed rejimine değil, Esed rejimi ile savaşan muhaliflere karşı gerçekleştirdi. 2013 yılında IŞİD adını alan örgüt, bugün neredeyse Suriye topraklarının üçte ikisini kontrolünde tutuyor. Musul başta olmak üzere Irak'ta birçok yere hakim.

IŞİD'İ NEREYE İTECEĞİZ

IŞİD ile ilgili yazılabilecek çokça senaryo var. Ancak bizim gerçeklere bakmamız lazım. IŞİD ile mücadele ettiğini söyleyen bazı koalisyon ülkelerinin açıklamalarına şöyle bir göz atalım:

İngiltere›nin Ankara Büyükelçisi Richard
Moore: “Eğer IŞİD Türkiye sınırından uzaklaştırılabilirse hem insanların hem de malzemenin Suriye'ye geçişini durdurmak kolaylaşacak. IŞİD'i Türkiye sınırından itmek şu an en büyük öncelik.”

ABD Başkanı Barack Obama: “Türkiye-Suriye sınır bölgesinde olan bitenin daha etkin izlenmesiyle engellenebilir. Eğer yabancı savaşçıların gidişlerini azaltabilirsek, sonrasında bölgede bulunan IŞİD güçlerini izole edebilir ve zayıflatabiliriz.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk: “Şimdi onları (IŞİD'i) geri itmeye başlayacağız.”

Peki, koalisyonda olmayıp IŞİD ile mücadele ettiğini söyleyen ülkeler ne yapıyor. Rusya bütün gücüyle Suriye'de. Bu zamana kadar attığı 100 bombanın 90'ını Esed karşıtı muhaliflere attı. Ayıp olmasın diye IŞİD'in bulunduğu yere göstermelik birkaç bomba attı.

Ya İran… IŞİD bahanesiyle Irak ve Suriye'de cirit atan İran, oluşturduğu kayıt dışı ordu ile başka amaçlarını gerçekleştirme peşinde. İran, ne Irak'ta ne de Suriye'de IŞİD'e daha bir kurşun dahi sıkmadı. İran'ın bölgedeki karanlık işlerden sorumlu Generali Kasım Süleymani, Suriye'de Esed için savaşıyor. Tabi IŞİD ile değil, Esed'in tüm dünyanın kabul ettiği meşru muhalifleriyle.


İNGİLİZ ANAHTARI

IŞİD'i bitirmenin yolu itmekten değil, yok etmekten geçer.
İngiliz anahtarı, Rus matruşkası, ABD sopası, Alman dozeri, İran çilingiri IŞİD gerçekten bitirilmek isteniyor mu? IŞİD sayesinde Rusya sıcak denizlere indi, IŞİD sayesinde İran bölgede istediğini yapıyor, IŞİD sayesinde Batı safrasını temizliyor. IŞİD bu kadar kullanışlı olduğu sürece bitirilmesi mümkün mü?

IŞİD'in içinde
binlerce Batılı terörist var. İngiliz, Fransız, Alman,
Kanada, ABD vatandaşı binlerce militan Suriye ve Irak'ta IŞİD saflarında yer alıyor. IŞİD bitirilirse bu militanlar ne olacak, ülkelerine mi dönecek? IŞİD'in bitirilememesinin temel nedeni bu sorularda yer alıyor.
Charlie Hebdo
saldırısının ardından görüşme imkanı bulduğumuz Batılı bir diplomat, geri dönüşlerden duyduğu korkuyu ifade ederken, rehabilite etmeden geriye dönüşün Batı için büyük felaket olacağını söylemişti. Bu korku yüzünden IŞİD'in itilmesinden bahsediliyor. Eğer IŞİD'e Suriye ve Irak'ta yaşam alanı bırakılmazsa Batılı militanlar ülkelerine geri dönecek. IŞİD'in üst düzey kademesinde Çeçenlerin de yer aldığı söyleniyor. IŞİD bitirse Çeçenler ülkelerine dönecek. Rusya IŞİD'in bitirilmesini ister mi?

Batı, içindeki radikallerden kurtulmak için IŞİD sempatizanlarının Suriye'ye gitmesine göz yumdu. Hatta teşvik etti. Dünyada IŞİD'e militan toplayan, IŞİD propagandası yapan binlerce internet sitesi, on binlerce sosyal medya hesabı var. Kimse bunlara müdahale etmiyor. Bu sitelerin istihbarat birimleri ile ilişkisi var mı? IŞİD aslında kocaman bir soru işareti.

LAWRENCE'İN YENİ VERSİYONU

100 yıl önce bu coğrafyada, İngiliz subay, arkeolog, casus Thomas Edward Lawrence vardı. Lawrence, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı yaptığı casusluklarla bir döneme damga vurdu. İngiltere adına çalışan ancak Fransa'dan bile “Fransız Şeref Lejyonu Madalyası” ile ödüllendiren Lawrence, 1916-1918 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı yürütülen Arap Ayaklanması'nda Birleşik Krallık irtibat subayı olarak görev aldı.
Arabistanlı Lawrence lakabı ile anılan İngiliz casus sayesinde bugünkü Ortadoğu haritası şekillenmişti. 100 yıl sonra Lawrence'in misyonunu IŞİD diye ne idüğü belli olmayan bir örgüt aldı. İslam dünyası bir asır sonra yeni bir imtihanla karşı karşıya. Ya 100 yıl önceki gibi yanlışını tekrar edecek ya da kendi geleceğini kendisi belirleyecek.
#Lawrence
#IŞİD
#Ortadoğu
8 yıl önce
Lawrence’i IŞİD’en yok mu?
Vahiy yorum değildir
Ar-Ge kültürü oluşturmak
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı