|
PKK’nın saldırı zamanlaması
Terör örgütü PKK, 12 Eylül'ün ürünüdür. Asker, darbeye zemin hazırladığı dönemde, PKK da palazlanmaya başladı. Maksadım PKK'nın tarihini anlatmak değil. Kürtlerin hakları için mücadele ettiğini söyleyen PKK, darbeciler tüm insan haklarını ayaklar altına aldığı 1980-84 arasında hiç piyasada yoktu. Peki, PKK ilk saldırısını ne zaman gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en reformcu Başbakanı Turgut Özal'ın iktidara gelmesiyle başlattı. 15 Ağustos 1984 Eruh ve Şemdinli ile.

Bu tarihten itibaren akmaya başlayan kan, kısa süreli kesintiler olsa da Abdullah Öcalan'ın yakalanıp yargılanmasına kadar devam etti. Öcalan'ın İmralı Adasında yargılandığı dönemde iktidarda olan DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti vardı. Bu dönemde Öcalan, tek taraflı ateşkes ilan etti ve Türkiye'den çekilme kararı aldı. Koalisyon ortakları Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz da 12 Ocak 2000 tarihinde yaptıkları zirvede terörün durmaması halinde Öcalan'ın infazının ertelenmesinin durdurulacağı kararı aldı. Bu ateşkes AK Parti iktidarının birinci yılına kadar devam etti.

YA ZAYIFLATMAK YA DA ZAYIF ANDA

PKK'nın ateşkesleri bitirme tarihine bakıldığında çok ilginç iki nokta karşımıza çıkıyor. PKK eylemlerini ya Türkiye'nin çok güçlendiği dönemde, ya da ülkede istikrarsızlığın kendini hissettirdiği dönemde başlatıyor. 5 yıllık ateşkes sürecinin ardından 1 Haziran 2004'te PKK yine silaha sarılacağını duyurdu. AB Uyum Süreci'nde 2002-2004 yılları arasında 8 Uyum Paketi çıkarıldı. 17 Aralık 2004 tarihinden sonra AB ile müzakereler başladı.

İşte PKK'nın ateşkesi bitirdiği 2004 yılında demokratikleşme ve AB'ye uyum kapsamında atılan adımlar, yapılan yasal düzenlemeler:

-DGM'ler kapandı.

-İdam cezası kaldırıldı.

-Özel televizyonların Kürtçe yayın yapması serbest bırakıldı.

-Siyasi partilerin kapatılması zorlaştırıldı.

-İfade özgürlüğü genişletildi.

-Örgütlenme özgürlüğü güçlendirildi.

-Gözaltı süresi kısaltıldı.

-Devlete ve devlet kurumlarına karşı işlenen suçların cezaları indirildi.

-AB uyum sürecinde Doğu Anadolu Kalkınma Programı, GAP Bölgesel Kalkınma Programı başta olmak üzere birçok kalkınma planı hazırlandı.

AK Parti demokratikleşme reformlarını gerçekleştirdiği bu dönemde askerin içerisindeki cuntanın Ergenekon, Balyoz vs. gibi darbe hazırlıkları yaptığını da hatırlatmakta yarar var.

PKK ülkenin yeniden kritik bir zamanında AK Parti iktidarının ülkede sağlıklı iktidarı oluşturma döneminde yeniden saldırıya geçti. Sonra yaşananları uzun uzun anlatmaya gerek yok. Türkiye ne zaman güç kazansa ya da ne zaman sıkıntılı bir sürece girse PKK üzerine düşeni yapıyor. Son ateşkesi kim mi bozdu? 7 Haziran'dan sonra girdiğimiz siyasi belirsizliğe bakın ateşkesi kimin bozduğu çok iyi anlaşılır.

Hiç değişmeyecekler

Temel'in ateist olan Kimya öğretmeni, kendi tezini savunmak ve ölümden sonra bir hayatın olmadığını anlatmak için şu örneği vermiş. “Temel öleceksin. Toprağa gömecekler seni. Mezarında ot bitecek. İnek gelip otlayacak. Sonra tezek olacaksın. Ben de tezeğin yanına gelip, 'Ula Temel neydin ne oldun' diyeceğim.” Tabii Temel bozulur: “Hocam sen de ölünce seni toprağa gömecekler. Mezarında ot bitecek. İnek gelip otlayacak. Sonra tezek olacaksın. Ben de tezeğin yanına gelip, 'Hocam hiç değişmedun' diyeceğum” şeklinde karşılık vermiş.

Hopa'da sel oldu. 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), sel felaketinin nedenini HES'ler olarak açıkladı. Ben de bu yalana inandım, hemen Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal'ı aradım. Samsun'da görev yaptığım dönemde dostluğunu kazandığım, aynı zamanda Jeoloji Mühendisi olan ve Artvin'de uzun süre görev yapan Erkan Koparmal'a HES'ler sel felaketine nasıl neden olabilir diye sordum. “Hopa'da HES yok ki” dedi. 'Nasıl yani' oldum. “Ama TMMOB öyle diyor” dedi. “Benim bildiğim yok. Ama yine de teyit edeyim” dedi. Telefonum çaldı, arayan Erkan beydi: “Sordum Hopa'da HES olmadığı gibi projesi de yok.”

TMMOB namı diğer Mimarlar Odası, yine şaşırtmadı bizi. 1968 yılında Boğaziçi Köprüsü'nü firavun piramidine benzeterek inşaatının durdurulmasını isteyen Mimarlar Odası, aradan yarım asır geçti ama hiç değişmedi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin maliyetini fotoğraf üzerinden hesap eden Mimarlar Odası, Hopa'da olmayan HES'lerden felaket çıkarmış çok mu?
#TMMOB
#PKK
#Turgut Özal
#GAP
#AK Parti
9 yıl önce
PKK’nın saldırı zamanlaması
İslam neden farklı anlaşılıyor?
Tın tın
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı