|
Çeçenler değil, biz kaybettik

Üç aydır Rusya''nın bütün gücüyle sürdürdüğü saldırılara karşı koymaya çalışan Çeçen mücahitler, çarşamba günü Grozni''ye girmeye çalışan Rus ordusuna karşı 1994-96 dönemindeki meşhur savunmalarına hatırlatan bir direniş örneği gösterdiler. Savaşın başından beri Çeçen halkını ve yerleşim birimlerini uzaktan bombalayan, binlerce insanın ölümüne, yerleşim birimlerinin haritadan silinmesine ve unutulmaz bir sivil faciaya yol açan, dünyanın gözleri önünde kimyasal silah bile kullanabilen ve hiçbir tepkiyle karşılaşmayan Ruslar, Çeçenler karşısında ilk kez böylesine bir hezimete uğradı. Başkente girip girmemekte tereddüt eden, 19 Aralık''ta yapılacak Duma seçimleri öncesinde olası bir hezimetle yüz yüze gelmemeye çalışan Rusya, mücahitlerin bu muhteşem zaferinin üstünü örtmeye çalıştıysa da başaramadı. Kente girmeye çalışan Rus birlikleri tanklarıyla, zırhlı araçlarıyla ve askerleriyle tamamen imha edildi.

Mücahitlerin Başkent''e kadar hemen bütün yerleşim birimlerinden çekilmesini erken zafer olarak ilan eden, Grozni''yi de alsa bile bu savaşı kaybetmesi kaçınılmaz olan Moskova yönetimi, bütün dünyanın kaderine terkettiği bu insanların artık hiçbir şey yapamayacağını düşünüyordu. Ruslar ne şiddette saldırırsa saldırsın Grozni ve Çeçenler''in elinde kalan dağlık bölgelerin savunması bugüne kadar şahit olduğumuzdan çok farklı olacak. Ruslar, uzaktan füzelerle ne kadar saldırırsa saldırsın bir şekilde Çeçenler''le yakın çatışmaya girmek zorunda kalacak. O zaman savaşın seyri tamamen değişecek. Ve Ruslar Grozni''ye ele geçirseler de bu savaşı kaybedecekler. Bir kere Çeçenler''i desteklesin veya desteklemesin bütün dünyada ortak bir kanaat var: Ruslar bu savaşı kesinlikle kaybedecekler.

Daha ne olması gerekiyor?

Peki bu durumda, binlerce Müslüman''ın bu Ramazan ayında sığınaklarda yaşadığı, elektriksiz, susuz, yemeksiz, ekmeksiz yaşama savaşı verdiği bir durumda, bu insanlara hiçbir şekilde yardım ulaştıramayan Müslüman dünya Çeçenler''in yüzüne nasıl bakacak? Ya Türkiye, bu Müslüman insanları en ağır şekilde ''terörist olmakla'' suçlayarak küstüren Türkiye, muhtemel bir Çeçen zaferi sonrası ne yüzle bölgeye ilişkin yakınlaşma politikaları uygulayacak? Kuzey Kafkasya''yı Ruslar''ın insafına bırakarak, Ermenistan''ın, Azerbaycan''ın, Gürcistan''ın istikrarını garanti altına almaya çalışan Batı, Kafkaslar''ın kuzeyini yeniden ele geçiren Rusya''nın güneyi rahat bırakmayacağını bilmiyor mu?

Rusya ve Çin''in Asya''da yükselen İslam''a karşı geliştirdikleri ''Vahhabi terör'' ''İslamcı terör'' propagandasının esiri olan Müslüman ülkeler, hatta Müslüman bireyler İslam ulusunun bu nadide çocuklarına ihanet etmenin, onlar için hiçbir ciddi girişimde bulunmamanın, bu yanlışlarına gerekçe olarak da Rus tezlerine sığınmanın rahatsızlığını vicdanlarından söküp atabilecekler mi? Bıraktık Müslüman ülkelerin yönetimlerini, bıraktık Avrupa Birliği''ni, bıraktık Amerika''yı, bıraktık uluslararası insani kurumları, Müslüman bireylerin vicdanlarını harekete geçirmek için daha ne kadar katliam olması gerekiyor? Grozni''de bodrum katlarında ölümle burun buruna yaşayan, üstelik bir mübarek Ramazan ayında, üstelik Kafkasya''nın o inanılmaz soğuğunda direnmeye çalışan bu insanların daha ne tür bir trajedi yaşaması gerekiyor ki, vicdanlar harekete geçebilsin?

Vicdanlarımızı harekete geçirelim

Onlar bütün dünyadan umutlarını kestiler. Daha önce de kesmişlerdi. Çarlık Rusya''sı döneminde de, İmam Şamil''in direnişi sürerken de, Sovyetler''in o korkunç sürgün ve soykırım uyguladığı günlerde de bütün dünya tarafından unutulmuşlardı. Ama yok olmadılar. Her katliamdan sonra yeniden bilendiler, Cengiz Han''a, Timur''a, Çarlık Rusya''sına, Sovyetler''e karşı hep direndiler. Hiçbir güç, hiçbir imparatorluk, hiçbir silah onları yıldıramadı. Yine yılmayacaklar. Yine başaracaklar. Grozni teslim olsa, bütün Çeçenistan işgal edilse bile yüzyıllardır süren bu özgürlük direnişi hiçbir zaman bitmeyecek. Kaybedecek olan onlar değil bizleriz, bizim vicdanlarımız, insani değerlerimiz, Müslümanca bilincimiz, paylaşma duygularımız...

İnsan haklarını yeni yüzyılın temel kriteri ilan edenler, bunun için egemen devletlere savaş ilan edebilenler, Kafkaslar''ın, Orta Asya''nın kaynaklarını paylaşmak için dünyayı yeniden dizayn edenler ve onların bölgesel ortakları stratejik öncelikleri için birçok milletin yok olmasına rıza göstereceklerini gösterdiler. Ama Müslümanların, hâlâ insani değerlerini muhafaza eden Müslümanların, yapabilecekleri çok şey var. Dünya bir insanlık sınavını kaybederken bizler hiç olmazsa yapabileceklerimizi ihmal etmeyelim. Vicdanlarımızı harekete geçirelim.

24 yıl önce
Çeçenler değil, biz kaybettik
İkinci darbeye hazır mısınız?
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit