|
Moskova"da soykırım tacirleri kazandı

Duma''daki komünistlerin bile ulusal konularda şahinleştiğini ve milliyetçilerle hiç tereddütsüz işbirliği yaptığını hatırlarsak, bu seçimlerle daha da güçlenen milliyetçiliğin staratejik konularda komünistlerle beraber hareket edeceğini, bunun da hem bölgesel bir tehdit içerdiğini, hem de Rusya''nın Batı ile ilişkilerinin daha da tutarsızlaşacağını söyleyebiliriz.

Rusya''da Pazar günü yapılan parlamento seçimlerinde komünistler oy oranını korumakta zorlanırken milliyetçiler, özellikle de Çeçenistan''daki soykırımın arkasında olan güçler, nisbi bir başarı gösterdiler. Devlet başkanı karşısında yetkileri oldukça sınırlı olan, ancak yine de muhalefetin yönettiği durumlarda, sık sık Kremlin''in önünü kapatan Duma''da komünistler artık eskisi gibi hareket edemeyecek ve özellikle dış politik konularda bundan sonra Kremlin''e engel değil yardımcı olacak. Daha birkaç ay öncesine kadar adı bile bilinmeyen eski KGB''li şimdiki Başbakan Viladimir Putin, seçim sonuçlarını, "devlet başkanlığına giden yolda ilk raundun kazanılması" şeklinde yorumladı. Haziran''da yapılacak devlet başkanlığı seçimi için Yeltsin''in yerine geçecek kişi üzerinde henüz uzlaşma sağlanamadı. Putin, altı ay zarfında popülaritesinden bir şey kaybetmezse bu makan için Kremlin''in en önemli adayı gibi görünüyor. Ancak Rusya''nın özel şartları gözönüne getirildiğinde altı ay sonrasını bugünden kestirmenin hiç de gerçekçi olmadığı ortada. Yeltsin''in harcadığı başbakanları hatırlarsak Putin''in de bir anda gözden düşebileceğini ve kısa sürede adının bile unutulabiliceğini söyleyebiliriz.

Rus milliyetçiliği tehlike saçıyor

Moskova''daki iktidar hesapları Haziran''a kadar kıran kırana devam edecek. Ancak bize göre bu seçimin en önemli göstergesi, Rusya''da milliyetçiliğin gittikçe güçlenmesidir. Duma''daki komünistlerin bile ulusal konularda şahinleştiğini ve milliyetçilerle hiç tereddütsüz işbirliği yaptığını hatırlarsak, bu seçimlerle daha da güçlenen milliyetçiliğin staratejik konularda komünistlerle beraber hareket edeceğini, bunun da hem bölgesel bir tehdit içerdiğini, hem de Rusya''nın Batı ile ilişkilerinin daha da tutarsızlaşacağını söyleyebiliriz.

Batı ile ilişkileri iyiden iyiye soğuyan Rusya''nın lideri Yeltsin''in, İstanbul''daki AGİT Zirvesi''nden sonra soluğu Çin''de aldığını unutmayalım. Çeçenistan konusunda Batı''nın onca tepkisine aldırmayan Moskova, umutsuz da olsa, Pekin''le sıkı bir işbirliğine giderek Batı''dan gelen baskıları göğüslemeye çalışıyor. Milliyetçi eğilimlerin giderek güçlendiği Rusya daha da saldırganlaşabilecek, özellikle Kafkasya ve Orta Asya ülkeleri üzerindeki baskılarını artıracaktır. Bu da, Türkiye''nin de içinde bulunduğu Batı Bloku''nun gerek enerji kaynakları ve boru hatları, gerekse Avrasya eksenli dünya sistemi projesi üzerinde ciddi bir endişe oluşturacaktır. Ancak Moskova''nın, Pekin''siz bu işi başarması mümkün değil. Pekin ise, yarını belirsiz Rusya ile böylesine bir ''ittifaka'' girmenin riskini göze alacak gibi görünmüyor. Zira kendi iç bütünlüğü şimdiden tehlike sinyalleri vermeye başladı. Rusya ve Çin''in tek kutuplu dünya sistemine karşı geliştirmeye çalıştıkları çok kutuplu denge aslında apayrı bir yazı konusu... Şimdilik bu kadarla yetinelim.

Çeçenistan''ı nasıl etkileyecek?

Peki seçim sonuçları Çeçenistan''ı nasıl etkileyecek? Çeçenistan''daki Rus işgalinin en önemli sebeplerinden biri Moskova''daki iktidar hesaplarıydı. Savaşın başladığı günden bu yana bütün dünya bunun bir seçim yatırımı olduğunu, daha fazla oy almak için insanların katledildiğini hep söyledi. Moskova''nın bu hesabı seçim sonucunda da görüldüğü gibi tuttu. Daha önceki Çeçenistan savaşında ciddi bir kamuoyu tepkisine maruz kalan Moskova, bu savaştan gerek kendi kamuoyu, gerekse dünya ölçeğinde çok ciddi bir propaganda yürüttü ve başarılı da oldu. Moskova bunun için apartmanları bombalayarak kendi insanlarını bile katletti ve bu cinayetleri Çeçenler''in üstüne attı. Bütün dünya artık bunu biliyor. Sonuçta Çeçen soykırımının failleri seçimden başarıyla çıktı. Savaşın bundan sonra daha da şiddetleneceğini, hiç değilse Haziran''daki devlet başkanlığı seçimine kadar bu ''soykırım primi''nin kullanılmasının düşünüldüğünü söyleyebiliriz. Sibirya''dan Çeçen dağlarına getirilen deniz komandoları da savaşın devam edeceğini gösteriyor. Putin ve Yeltsin''in kadroları ''faşizmin ratingi''nden daha fazla yararlanmak istiyorlar.

Ancak Çeçenler''in bu planı bir anda tersyüz debileceği de hesaba katılmalı. Nitekim son zamanlarda Grozni''deki Rus kayıpları hızla artıyor ve Ruslar bu kayıpları uzun süre kamuoyundan gizleyemeyecek. Bu da Moskova''daki planları bir anda değiştirebilir ve Devlet Başkanlığı''na hazırlanan Putin''in bütün hesaplarını bozabilir. Beklentimiz o yönde.

Kazanan Çeçenler olacak

Beklentimiz Grozni''de çok şiddetli bir direniş olacağı, bu direnişin savaşı uzatacağı, Ruslar''ın moralini bozacağı, gecikmenin mali açıdan Moskova''yı zor durumda bırakacağı, asker ve itibar kaybının yükselmesinin Moskova''daki iktidar hesaplarını bozacağı yönünde. Eğer beklentimiz gerçekleşirse ''Putin canavarı''nın bütün hesapları bozulacak ve Haziran''a varması bile mümkün görünmeyen Yeltsin sonrası Moskova''da ciddi karışıklıklar ortaya çıkacak.

Savaşın süreceğine dair kanaatimizin en önemli dayanağı aslında seçim sonuçları değil. İşgalin en önemli sebebi seçim yatırımı değil de ondan. Savaşın asıl hedefi Kafkaslar''ın Batı''ye kaptırılmamasıdır. Hazar petrollerinin, Dağıstan''ın, Gürcistan''ın NATO kontrolüne girmememsidir. Ermenistan''ın kontrol altında tutulmasıdır ve Kuzey Kafkasya''daki Rus hegemonyası güçlendirilerek Güney Kafkaslar''ın istikrarının korunmasının amaçlanmasıdır. Esas savaş Rusya ile Batı''nın güç mücadelesidir, Kafkasya mücadelesidir, enerji mücadelesidir. Ve bu mücadele 21. yüzyılın ilk dönemine damgasını vuracaktır. Gerçi Çeçenler yenilse bile savaş bitmeyecek ve kolay kolay da yenilmeyeceklerdir. Zira Rusya''nın bu savaşı uzun süre götürebilecek bir direnç göstermesi mümkün değil. Ayrıca Çeçenler''i ne zaman yenilmiş sayacaksınız? Grozni''nin işgali Çeçenler''i kaybettiği anlamına gelmez. Asıl sorun Ruslar orada kalıcı olabilecek mi? Hiç sanmıyorum. Kazanan her halükârda Çeçenler olacaktır.

24 yıl önce
Moskova"da soykırım tacirleri kazandı
Kürtler, PKK ve Afrin
Kredi kartının büyülü dünyasında kendini kaybeden adam
Son düzlük beklentisi…
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”