|
CHP’nin yeni taktiği işe yarar mı?

CHP Lideri Kılıçdaroğlu bir süreden beri yeni bir taktik deniyor: Hırçınlık ve eylemsellik. Hırçınlaşarak, sertleşerek, hakaret ederek ve sokakta eylemler yaparak siyaseten güçlenmeye çabalıyor.



Bu bir taktik midir, yoksa CHP gerçekten geleneksel sosyal demokrat çizgisini terk ederek, aşırı sola mı kayıyor? Bu soruyu sanırım CHP tabanı da ciddi olarak soruyor. Zira bu yöntemler, taktikler, şiddet kokan hareketler ve Kılıçdaroğlu'nun şiddet ve hakaret dili militan solun üslubu. Rahatsız olan çok anladığım kadarıyla.



CHP'deki küçük diktatörler


Hizipçiliğin atası sayılan Deniz Baykal

, kendisine uygun hava oluşunca, başını Antalya'da daldığı denizden çıkardı:

“Muhalefetin yeniden şekillenmesine ihtiyaç var. Üslubumuzla, söylemimizle, politikamızla, toplumun önüne koyacağımız hedeflerle, her şeyi yeniden şekillendirmemiz lazım”.

Uzun uzun kurulan cümlenin özeti şu: 'Beni yeniden genel başkan yapın.'



Tökezleme dönemlerinin müzmin genel başkan adayı olan Muharrem İnce durumu bir sendeleme olarak değerlendirmiş olmalı:

“Bu iktidarı değiştirmek için önce muhalefeti değiştirmemiz lazım.”

Baykal'ın sözlerinin tercümesiyle aynı. Beni genel başkan yapın.



Sonuç itibariyle CHP içinde sorunlar her zamanki gibi tavan yapmış durumda. CHP Genel Başkanlığı'nda bir değişiklik olacağını sanmıyorum. CHP'de 'Genel Başkan diktatörlüğü var' diyeceğimi sanmayın. Orada 'delege diktatörlüğü' vardır. Yıkmaları gereken tek diktatör Genel Başkanları değil, 1230 'küçük diktatör 'var. İşleri daha zor.


CHP'nin haber olan eylemleri


Kılıçdaroğlu'nun siyaseten tabanını konsolide etmek, var olduğunu göstermek için yaptığı bu hırçınlaşma ve militanlaşma eğiliminin işe yaradığını söylemeliyim. En azından haber oluyorlar. Bugün gördüm, 24 CHP milletvekili Bolu'da kol kola girmiş, arkalarına il ve ilçe teşkilatını almış Bolu Valiliği'ne yürüyor. Sebep? İl Milli Eğitim Müdürü, 10. Yıl Marşı'nı yasaklamak istemiş. Sanırsınız, adam anayasayı yürürlükten kaldırmak istedi. O denli hiddetliydi CHP'liler (Ramazan ve sıcakların da etkisi olabilir, bilemiyorum).

Doğal olarak medya, sokakta her türlü eyleme, aksiyona duyarlılık gösterir.

Meclis'te ayak üstü bir basın toplantısından daha çok haber değeri var tabii.



Şehit cenazelerinde saygısızlık


Sanırım Kılıçdaroğlu bu hırçınlaşma ve eylemsel olma taktiğini en kötü şehit cenazelerinde uyguladı. O manevi ortamı öylesine germemeliydi. Ancak şunu da peşinen söyleyeyim, şehit cenazesine gelmiş bir kişiyi, yuhalamak, kurşun çekirdeği atmak, fiziki müdahalede bulunmak çok yanlış bir tutum. Cenaze ortamı böyle şeyleri kaldırmaz, şehide saygısızlıktıjjjr. Eğer Kılıçdaroğlu'nun gelmesinden rahatsız olunmuşsa, bir şehit yakınının yaptığı gibi, sessizce yanından uzaklaşırsınız. İnanın daha etkileyici bir tavırdır.


Kılıçdaroğlu kendi korumaları, partililerini alarak bir daha gitti şehit cenazesine. Sanki mahalle kavgasına gidiyor. Doğal olarak orada şehidin huzurunda arbede çıktı, rezalet yaşandı. Belki de CHP'lilerin en çok isyan etmesi gereken şey buydu

. Şehit cenazesini böyle provoke etmek, böyle istismar etmek CHP için kara bir leke oldu.


CHP, HDP gibi olur mu?


Sonuç itibariyle CHP'nin eylemsellik ve hırçınlaşma taktiği, bir süre daha devam edecek. En çok Kılıçdaroğlu'nun şu sözüne şaşırdım ve anlamadım: “Kan dökmeden, bizim cesedimizi çiğnemeden başkanlık sistemini getiremezsiniz”. Şimdi AK Parti bir yolunu bulup Başkanlık sistemini referanduma sunsa, halk da buna 'evet' oyu verse, ne olacak? Tutarsızlık var ama komik de geliyor bir yandan. Yine mahalle kavgası jargonu.



CHP içindeki aşırı sol ve Alevi kanadın bu eylemlerde başı çektiği, halay başını da kimseye bırakmadığı görülüyor. Bence cesur bir taktik. HDP de hendek siyasetini savunmakla cesur bir hamle yapmıştı. HDP boyunun ölçüsünü aldı, oyları yarıya düştü, gittiği yerde yuhalanıyor.


Bakalım CHP'nin taktiği tutacak mı? Kimse bir şey yapmazsa, yani AK Parti kanadı CHP'yi kurtaracak siyasi can simitleri atmazsa, bu taktiğin CHP'yi nasıl erittiğini göreceğiz hep beraber.



Ne zamandır CHP yazısı yazmıyordum, özlemişim.




#CHP
#Kemal Kılıçdaroğlu
#HDP
8 yıl önce
CHP’nin yeni taktiği işe yarar mı?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle