|
İnsan ülkesine nasıl yabancılaşır?
Almanya'nın soykırım kararından daha çok, o parlamentoda 'evet' oyu veren Türkiye kökenli milletvekilleri bizi sarstı sanırım. Kendi ülkesini soykırım yapmakla suçlayan biri, ait olduğu topraklara ve millete çok yabancılaşmış demektir.


Bu yabancılaşma duygusu büyüdükçe, şiddeti arttıkça ülkesine savaş açan biri haline bile geliyor bazıları. Peki, bir insan ülkesine nasıl bu kadar yabancılaşıyor?



Ülkesine yabancılaşanlar


Bugün Avrupa'da doğup büyüyen insanlara değil, kendi ülkemizde doğup büyüyen insanların nasıl bu kadar yabancılaştığını ve nasıl bu kadar ülkesine düşman olduğunu düşünelim.



PKK

militanlarının çoğu, Türkiye topraklarında doğdu büyüdü. Şimdi elinde silah, belinde bomba ülkesine karşı savaşıyor, halkını öldürüyor.



DHKP-C

militanları da aynı durumda. Onlar da bu şehirlerde büyüdü ama sivilleri gözünü kırpmadan öldürecek kadar yabancılaştı.



IŞİD

'in Türkiye koluna bakınız. Dindar bir toplum, dindar bir iktidar olmasına rağmen, kendini bu ülkeye ait hissetmiyor, yabancılaşıyor ve savaş açabiliyor.



Belki de hepimizin akıl ve havsalasının almadığı bir başka konu olan

Cemaat

'in isyan girişimine bakalım. Dindar, muhafazakar, milliyetçi ve Türk kökenli olan Cemaat'in geldiği duruma bakınız. Türkiye'ye kötülük yapan kim varsa, dindar ve muhafazakar iktidarı devirmek isteyen kim varsa, hemen onun yanında yer alan, garip ve tuhaf bir yapıya dönüştü. Yurt dışında tüm enerjisini ve gücünü Türkiye'yi ve kurumlarını kötülemeye ayırdı. Bu nasıl bir yabancılaşmadır?



Yabancılaşma, derin tahlillere muhtaç


İnsanın kendi milletine ve topraklarına yabancılaşması dramatik bir şeydir.

Ülkesine yabancılaşmışsa, peki nereye ait bu insanlar? Hangi ülkeyi ve hangi milleti yakın hissediyorlar kendilerini acaba?



Almanya Meclisi'ndeki milletvekilleri, hiçbir zaman Alman toplumu tarafından kabul edilmediklerini, içselleştirilmediklerini biliyorlardı. Onlara yabancılardı. Şimdi ait olduğu ülkeyi soykırımla suçlayarak, Türkiye'ye de yabancı olduklarını gösterdiler. Böyle arafta ve ayazda kalmış bir hayat olabilir mi?



Bir insanın vatanına yabancılaşması ve sonra düşmanlaşması çok derin tahlillere muhtaç bir durumdur. Öyle 'terörist, hain, katil' diyerek bu konu geçiştirilemez. Bunun bilimsel ve duygusal açıklamalarını bulmak gerekiyor. O zaman nedeni bulup, sonucu ortadan kaldırabilirsiniz.


Çocuk yaştan itibaren yabancı büyümek


Benim en çok dikkatimi çeken şey, tüm örgütlerin çocuk yaşta insanları etkisine almasıdır. Tüm intihar saldırılarında hayatlarına son verenler genç yaştaki insanlardır.

Neden hiç yaşını, başını almış bir militan intihar saldırısı düzenlemiyor? PKK, DHKP-C, IŞİD tüm militanlarını küçükken devşiriyor ve genç yaşta ölüme gönderiyor.



İnsan küçük yaşlarından itibaren hangi ortamda büyümüşse, o çevrenin karakterini, ideolojisini, fikrini benimser.

Almanya'daki parlamenterlerin hepsi, küçüklüklerinden beri, Kürt, Alevi, sol diasporanın içinde büyümüşler. O diasporadaki insanlar da Türkiye'ye hep hasım olmuşlardır.



Paralel Örgüt

mensubu biri şöyle demişti,

“çocukluğumdan beri bu cemaatin içindeyim, dünyam burası. Benim farklı düşünmem imkansız.”

Bu nedenledir ki, tüm acı gerçeklerin ortaya çıkmasına rağmen, Cemaat kendi içinden ciddi tepki almadı, dağılmadı. Hepsi çocukluklarından beri farklı büyümüş, başka şeylere inanmış, bu yüzden ülkelerine yabancılaşmaları kolay olmuş.



Kapalı yapılar insanı ülkesine yabancılaştırır


Demek ki ideolojik ve örgütsel faaliyet içinde olanların çoğu, çocuk yaşta etki altına alınıyor.

Bu yaşta etki altına alınan insanlar ölüyorlar ama ideolojilerinden vazgeçmiyorlar.


O zaman çocukları ülkesine düşman yetiştiren, milletine yabancılaştıran bu mekanizmaları bulmak gerek. Doğu ve Güneydoğu'da PKK, DHKP-C ve IŞİD için çocukların aklını çelen, kandıran ve onları toplumdan kopartan yeraltı mekanizmaları var. Bu illegal yapıları, oluşumları bulmak, yok etmek lazım.



Paralel örgütün ürettiği büyülenmiş ve aklı alınmış “mürit” tipi tüm yapılar için bir tehlike olabilir.

İçe kapanmış, dışa kapalı yapıların çoğunda yabancılaşma çok hızlı ve etkili olur.


Açık toplum, legal örgütlenmeler ve iletişime açık yapılar, muhalif olsalar bile tehlikeli değildir, korkmamak lazım. Asıl tehlike, yer altına çekilmeleri, kapanmaları ve toplumdan iletişimi kesmeleridir.

#Soykırım kararı
#Yabancılaşma
#soykırım kararı
#IŞİD
#Cemaat
8 yıl önce
İnsan ülkesine nasıl yabancılaşır?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle