|
Kavramları yeniden tanımlamak Dünyayı yeniden anlamak

Yıllardır siyaseti, uluslararası ilişkileri, devletler ve milletler arası ittifakları düzenleyen bir çok kavram değişti, evirildi ya da içi boşaldı. Bu nedenle olsa gerek, dünyadaki gelişmeleri, yeni sosyolojiyi, değişimi ve kendi halimizi tanımlamada sorunlar yaşıyoruz.



Bazılarını anlatmaya çalışayım.



Uluslararası ittifaklar


Belki de şaşırmamız gereken konulardan biri, dünyadaki geleneksel ittifakların artık eskisi gibi olmadığı, şeklinin ve türünün değiştiği konusudur.



Bütüncül ve tek yönlü ittifaklar yok artık. Bunun en ilginç örneklerini Ortadoğu'da yaşıyoruz. Örneğin, Fırat nehrinin batısında Rusya ile ittifak halindeyiz, doğusundaki Halep'te hasımız. ABD ile Halep konusunda ittifak halindeyiz ama Cerablus'ta hasımız.


İnsanlar Rusya ile başlattığımız yeni dönemi eleştirmek için Halep'teki durumu örnek verip, bunun bir çelişki olduğunu söylüyor. Yanlış. Çünkü 'ittifak' kavramını eski haliyle kullanıyorlar.



Oysa ittifaklar dönemsel, bölgesel, lokal olarak değişiyor artık.

Bu sadece bizim için geçerli değil. Tüm ülkeler için geçerli. ABD-İran-Rusya üçgenindeki akıl almaz ittifak şekline bakın. Kimin hangi ülkede, hatta hangi şehirde nasıl bir ittifak yaptığını artık kendileri bile takip edemiyor.



Bu nedenle geleneksel ittifak modellerinin değiştiğini, zaman ve duruma göre her an çok yönlü ittifaklar kurulacağını bilelim.


Avrupa'da siyasetin sağı, solu


Türkiye'de AK Parti iktidarlarıyla birlikte siyasetteki kavramların ve sosyolojinin değiştiğine şahit olduk (bu konuda detaylı bilgi için 29.03.2016 tarihli yazım).



Avrupa'da da son dönemde siyasetin kavramları ve kuralları değişiyor. Artık geleneksel sol, liberal ve sağ akımlar eski sosyolojik akımları temsil etmiyor.


Bunun en ilginç örneği İtalya'da başlayan '

Beş Yıldız Hareketi'

adlı akımdır. Liberal ama yabancı düşmanı, sosyal demokrat ama Avrupa Birliğine karşı, sağcı ama devletin küçülmesini savunuyor... Son derece tuhaf, karmaşık ama tam olarak yeni sosyolojiyi temsil ediyor.



Bu hareket şimdi partileşti. Parti lideri eski bir komedyen. Geçen hafta yapılan referandumda büyük bir zafer kazandı. 2017 de bu partinin iktidara gelmesi bekleniyor. Daha da tuhafı Beş Yıldız Hareketi'nin tüm Avrupa'yı etkileyeceği söyleniyor.



Avrupa ve Amerika siyasetinde artık yerlilik ve milliyetçilik, globalleşmeye karşı güçlü bir damar olarak yükseliyor.

Sağcı, solcu, liberal, demokrat fark etmez,

tuhaf bir milliyetçilik akımı

, siyasetin kavramlarını eritiyor (bu konuda uzun bir çalışma hazırlıyoruz, yakında Yeni Şafak'ta yayınlayacağız).



Siyasetin dili değişti


ABD'de Trump, İngiltere'de Farage, Fransa'da Le Pen, Avusturya'da Hoffer, İtalya'da Grillo gibi siyasi liderler, geleneksel siyaset dilini yerle bir ettiler.

Seviyeyi düşürdüler, sertlik dozunu arttırdılar, zaman zaman kabalaştılar, ırkçılık kokan kelimeler kullandılar, öfke saçtılar ama şaşırtıcı bir şekilde oylarını arttırdılar.


İnsanlar kibar, nezaketli, saygılı ve yumuşak konuşan siyasetçileri daha pısırık, başarısız ve edilgen buluyor. Kendi içlerinde taşıdıkları öfke ve kızgınlığı siyasetçinin dilinde de görmek istiyor.



Siyaset dilinin sadece Türkiye'de sertleştiğini, seviye kaybettiğini düşünenler yanılıyor bu yüzden. Tüm Batı ülkelerinde tuhaf bir dil değişimi var ve gittikçe yaygınlaşıyor.



Yeni dil, daha nobran, daha masküler, daha halk dili ve alaycı olacaktır. Trump ve İtalya'daki komedyen Grillo bunun en tipik örneğidir.


Eminim bunun gibi daha çok kavramda değişim yaşanıyor. Sosyolojinin ciddi bir dönüşüm yaşadığı tarih dilimine şahit oluyoruz. Üzerine düşünelim. Yine de kavramların değişen içeriklerini anlamazsak, sağlıklı değerlendirmeler yapamayız.




#Ortadoğu
#İttifak
#Beş Yıldız Hareketi
7 yıl önce
Kavramları yeniden tanımlamak Dünyayı yeniden anlamak
Pentagon’un kurduğu gizli ordu Türkiye’yi de hedef aldı mı?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü