|
Master plan... Mesele sahada biter

Geçen hafta Diyarbakır ve Mardin'e gittim. Sur'da gördüklerim, dinlediklerim beni derinden etkiledi. Sokaklarda, çay ocaklarında, işyerlerinde, camilerde, resmi makamlarda insanlarla konuştum. Çok önemli, kritik bir aşamaya geldiğimizi gördüm.



Türkiye'nin 40 yılı aşkın bir süredir uğraştığı, “Kürt sorunu, terör sorunu, PKK sorununun” adına ne dersek diyelim, yeni bir aşamaya girdiğini söyleyebilirim.



PKK ve HDP, halk desteğini kaybediyor


Hendekler, barikatlar ve işgal edilmiş mahalleler PKK'nın en büyük hatalarından biri olarak kayıtlara geçti. HDP de PKK'nın dümen suyuna kırınca, siyaset gemisi çukurların anaforunda alabora oldu.


Sur'da evlerini terk eden vatandaş, iflas eden esnaf, çocukları okuyamayan aileler isyanda.



Evet, sokaklarda gösteri yapmıyorlar, yüksek sesle konuşamıyorlar. Kolay değil, elinde keleş olan PKK'lı komşusu varken öyle kolay konuşamaz kimse. Ancak baş başa oturduğunuzda, çay içimlik sohbet ettiğinizde, görüyorsunuz gerçeği: PKK nefret edilen bir örgüt, HDP sevilmeyen bir parti haline geliyor.



Kürtler PKK/HDP'den kopuyor ama...


HDP'nin eylem çağrısı yaptığı Saat 19.00'da, Diyarbakır/Bağlar semtindeyim. HDP'nin neredeyse %90 oy aldığı bir semt. İki korna çalan, bir düdük öttüren, bir lamba yakan ev var sadece. Ofis bölgesi, Diclekent civarında ise ses yok. HDP'nin il binası bile eyleme katılmadı. Eylem tam olarak fiyasko.

Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına düdük dağıttı bunun üzerine, saat 19.00'da çalmalarını emretti.



Belediyenin önündeki dayanışma oturmasına 30 kişi katılıp, kaçak çay içiyor. 'Sur'a yürüyüş' diye yapılan eyleme, belediyenin park bahçeler bölümünden 45 çalışanı geldi sadece.



Özetle eylem çağrıları karşılıksız kalıyor. Halk HDP'den uzaklaşıyor ama tam olarak devletin, hükümetin, AK Parti'nin ya da başka partinin yanına geçtiğini söylemek de aceleci olur.



Yarın, o elinde silah olan PKK'lı komşuyla yine baş başa kalmaktan korkuyor. Güveneceği bir liman arayan gemi gibi gördüm insanları. Bu yüzden herkese çok iş düşüyor.



Master Plan sahada test edilecek


Siyaset ve gazetecilik sahada yapılır. Sokakta, halkın arasında, mahallelerde olmayan asla meseleyi anlayamaz. Yaptığı tespitlere de güven olmaz. Sorunumuz, sıcak odalardan, kafelerden, restoranlardan çıkmayan siyasetçi, bürokrat ve gazeteci tipi. Gidip Diyarbakır'ı, Sur'u
görmeden, gidip Cizre'yi görmeden meseleye hakim olamazsınız
.


Mardin'e geçerek Başbakan Davutoğlu'nun merakla beklenen Master Planı'nı yerinde dinlemek istedim. Medeniyet perspektifi, Selahaddin ve Alparslan orduları üzerine söyledikleri çok alkışlandı. Keşke mastır plana daha çok vakit kalsaydı.



Master plandaki tespitleri isabetli buluyorum. Sahada gördüğüm sorunlarla örtüşüyor.

Planın detaylarına henüz ulaşamadım. Bir taslak olarak iyi, bunun bir uygulama projesi hazırlanacak, sonra da sahada hayata geçirilecek.



Sahaya inme vakti geldi, geçiyor


Bütün mesele sahada nasıl uygulanacağı kısmıdır. Zira bugüne kadar çok plan, proje, rapor ve paket açıklandı. Bir kısmı sahaya yansımadı bile.

Bu master plan üzerine çalışacak ekibin kesinlikle Sur'u, Cizre'yi, Silopi'yi görmesi gerekir.

Oraya gidince de resmi yetkililer, STK temsilcilerini otel salonunda görüp dönmemek lazım.

Ş
ehrin kılcal damarlına girmek gerekir. Hayat orda
.


Siperde nöbet tutan polisle, askerle konuşunca anlıyorsunuz, miğfer var ama çelik değil, çelik yelek var ama hareket ettirmeyecek kadar ağır ve eski. Barikatları kaldıracak iş makinesi gönderildi ama onu çalıştıracak operatör olmadığını ancak sahada görebilirsiniz.



Sahada olmayan insanların hazırlayacağı projelerin başarı şansı çok azdır. Sahaya inme vakti, Kürtleri kucaklama vakti geldi de geçiyor. Sivil toplum kuruluşlarının “Ensar-Muhacir” hattını kurma vakti, tam olarak bu zamandır. AK Parti teşkilatlarının tivit atmanın yanısıra, sahaya inmesi gereken zaman, bu zamandır.

#Master plan
#sur
#cizre
#silopi
#terör operasyonları
#Kürt sorunu
#terör sorunu
#pkk
8 yıl önce
Master plan... Mesele sahada biter
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle