|
Ortadoğu’da değirmen taşı olmak
Yeni hükümetin açıklandığı gün, Rus uçağını düşürdük. Güya sanat, kültür, mizah falan yazacaktım bundan sonra. Ne heyecanlı bir ülke burası Allah'ım. Bir günümüz de sıkıcı, rutin geçsin. Yok, bize Norveçli bir köşe yazarı gibi, sakince yaşamak haram. Buyurun güdeme.

Değirmen taşı birbirine sürterse

Çocukluğumda, bir su değirmenine gitmiştim. Buğdayları buraya getirip, un yapıyordu babamlar. Değirmen taşını ilk o zaman görmüştüm. Kocaman iki yuvarlak taş, suyun gücüyle dönüyordu. Taşların dönerken ve buğdayı ezerken çıkardığı ses biraz da ürkütmüştü beni. Ama buğdayın una dönüşmesi ve bizim onu avuçlayarak yememiz ilginçti. Amca oğlum, 'bu şekerin tadı yok' demişti, günlerce gülmüştük. Hayatında hiç buğday unu görmeyen şehirliyi.

O değirmen taşlarının arasında, buğday olmadığında ne olur diye düşündüm sonradan. Taşlar birbirine sürter, yıpranır, birbirinden parçalar kopar dedi işi bilen biri. Değirmenin sahibi buna çok dikkat edermiş.

Bugün, Ortadoğu'da yan yana gelip, buğdaylarını öğütecek ve un elde edecek İslam ülkelerinin durumunu,
bu değirmen taşlarına benzetiyorum.
Ülkeler birbiriyle savaşarak, kavga ederek hırpalanıyor, kendini öğütüyor adeta. Bütün
Batı ve Doğu, bu taşların hırpalanmasını ve birbirini öğütmesini, ellerini ovuşturarak izliyor. Sonuçta onlar kazanacak, ayakta kalan onların değirmenleri un üretecek.

Rus uçağını düşürdüysek sarsıntıya hazır olalım

Rus uçağını düşürmemizden sonra bölgedeki risk unsurları daha da arttı bizim için. Putin zehir zemberek açıklamalar yaparak, Lavrov da ziyaretini iptal ederek bunun işaretlerini verdi. Zaten ABD, başından beri Rusya'nın 'bataklık' diye gördüğü Ortadoğu'ya girmesini ve bir değirmen taşı gibi onun da hırpalanmasını istiyordu. Öyle de oluyor. Rusya gittikçe geri dönülmez bir derinliğe doğru çekiliyor bölgede.

Batı, şimdi Rusya ile Türkiye'nin birbirini öğüten taşlar olmasını izleyecektir. Evet NATO üyesiyiz de, sıcak çatışma olmadığı sürece, NATO'nun serçe parmağını oynatmasını beklemeyelim. Baksanıza işe yaramaz patriotlarını bile götürdüler. Bozulacak ticari dengemiz için de, ABD ya da Avrupa'dan bir 'koltuk çıkma' beklemiyorsunuz herhalde. Kendi yağımızla kavrulacağız yine, görünen budur.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Rusya gibi bir devletin uçağını düşürmüşse, işini sağlama bağlamıştır. Yani sınır ihlali olmadan yapmazdı. Sivil irade olarak da, sınırı ihlal eden uçağı 'vur' emri vermezseniz, o zaman da devlet olma iddianızı yitirirsiniz. Zaten bu bölgede, korkaklık ve zayıflık, ayıların, sırtlanların ve çakalların en sevdiği andır, unutmayalım.

Ancak Rusya, Ukrayna'da kırılan onurunun, petrol fiyatlarının düşürülmesiyle bozulan ekonomisinin, yaptırımların intikamını almak ve Putin'in egosantrik kavgasını sürdürmek için zaten gelmişti Suriye'ye. Şimdi de uçağının düşürülmesi, pilotlarının öldürülmesi, hepten karizmasını çizmiş olacak. Bunları bertaraf etmek için bir sarsıntı anı yaşayacağız yani Rusya'yla, sağlam duralım.

Yeni kabine, yeni vizyon: Güçlü Türkiye

Dün, retoriğin sonu ve güçlü Türkiye'nin başlangıcı dediğim mesele böyle zamanlar içindi.
Ekonominiz kimseye 'eyvallah' etmeyecek kadar güçlüyse, ordunuz herkesin gözünü korkutacak kadar kuvvetliyse, istihbaratınız her şeyi görebiliyorsa, iletişim gücünüz haklılığınızı
dünyaya anlatabiliyorsa,
o zaman, kimse gelip burnunuzun dibinde uçaklarına fink attıramaz zaten
.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürprizi az, temkinli ve geleneği koruyan yeni kabineyi uçağın düştüğü gün onayladı, ilginç oldu. Yeni kabine, söylem döneminin bittiğini, artık sıcak çatışmanın olduğu bir yangın yerinde, güçlü Türkiye olmamız gerektiğini biliyordur.
Zira Başbakan Davutoğlu'nun kabineyi açıklamadan
önce, altını önemle çizdiği
ufuk, vizyon ve güçlü ülke vurgularından bunu çıkarmışlardır.

Bu coğrafya şaka ve hata kaldırmaz

Bu topraklar, ateşle barutun yan yana gezdiği bir yerdir, her an patlayabilir
. Şaka yapmaya, hata yapmaya gelmez.
Sağlam gitmemiz gerekir. Evin her tarafı yanarken, oradan yara almadan, yanık almadan ev halkını çıkacak itfaiyeci gibi davranmak zorundayız
.

Türkiye henüz istediği güçte ekonomiye, orduya, teknolojiye, istihbarata, iletişim araçlarına sahip değil. Tarih boyunca Rusya, Türkiye çekişmesinden daima Avrupa kazandı. İki büyük değirmen taşının bir birini hırpalamasını hep teşvik etti. Şimdi ABD ve Avrupa'nın sessiz ve ilgisiz kalarak uçak krizini izlemesini dikkatli okumak lazım.

Hamaset, heyecan böyle zamanlarda damarlara hücum eder. Zihnimiz güçlü Türkiye'ye odaklandı tamam ama bedenimiz buna henüz hazır değil. Zihin ve beden olarak hazır olana kadar, onurumuzu koruyarak, siyaset ve diplomasiye çok iş düşüyor. Başkasının, hele hele Rusya'nın değirmen taşına çarparak, sürterek kendimizi
hırpalamayalım
. Zaten yeterince hırpalandık.
#Yeni kabine
#Güçlü Türkiye
#Ortadoğu
#Erdoğan
8 yıl önce
Ortadoğu’da değirmen taşı olmak
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle