|
Siyasetin dönüştürücü aktörleri

Benim için Apple'ın heyecan verici tarafı, dünyanın en kıymetli markası olması değildir. Ben Apple'ı, hayatımızı değiştirdiği ve dönüştürdüğü için çok heyecan verici bir hikaye olarak görüyorum.



Hikayeyi yazan kahraman Steve Jobs'u

gözümde büyük yapan da bu.

Tutucu sistemlere, yerleşik düzenlere, otoritelere karşı isyankar bir devrimciydi.


Jobs, iPod ve iTunes ile müzik dünyasını, iPhone ile telefon dünyasını değiştirdi, iPad ile bilgisayar dünyasını dönüştürdü.



Artık yaşamımızı kolaylaştıran bu değişim ve dönüşümden geri gidiş olmayacak, kimse Walkman'de kasetle müzik dinleyemeyecek, tuşlu telefon kullanmayacak bir daha.



Muhteşem heyecan verici bu hikayeyi Walter Isaacson'un, Steve Jobs biyografisinden okuyun. Özellikle

iPhone'dan her gün tivit atıp, aylaklık yapan gençler, o telefonun nasıl icat olduğunu merak edin biraz da.


Siyaset dünyasının dönüştürücüleri


Turgut Özal'ı ölüm yıl dönümünde anıyoruz bu günlerde. Özal'la birlikte siyasetçilerimiz içinde, tıpkı Steve Jobs gibi hayatlarımızı kimler değiştirdi diye düşündüm. Siyaset dünyasının değiştirici ve dönüştürücü aktörleri kimlerdir, diye sordum kendi kendime.



Hayatımızı, ülkenin kaderini, etkileyen liderler ve siyasi partiler o kadar çok değil.



Bana göre, Cumhuriyet döneminde siyaseti dönüştüren ve hayatlarımızı değiştiren siyasetçiler şunlardır:



Mustafa Kemal Atatürk/CHP (1920-1938)


Adnan Menderes/DP (1950-1960)


Turgut Özal/ANAP (1983-1993)


R. Tayyip Erdoğan/AK Parti (2002-...)


Kuşkusuz siyasi hayatımızda çok sayıda değerli liderler var. İnönü, Celal Bayar, Erbakan, Demirel, Ecevit, Türkeş de bence iz bırakmıştır. Ancak yukarıda saydıklarım siyaseti ve toplumsal yaşantımızı dönüştürmüştür. Yani Samsung da iyi bir bilgisayar, ancak hayatımızı Apple gibi değiştiremedi.



Özal ve Erdoğan


Bütün liderler sıra dışı. Heyecan verici ve muhteşem hikayeleri var. Hayatlarımız, yaşama bakışımız, sosyal yapımız bu liderler ve partileri sayesinde değişti. Her değişim sancılı oldu, sorun yaşadık ancak sonunda daha iyi bir hayata kavuştuk.



Turgut Özal

yaşarken, onun Türkiye'nin geleceğini etkileyen bir lider olduğunu teslim eden az oldu. Acımasızca ve adaletsiz bir şekilde eleştirildi. Sanırım bir çoğumuz, ne yapmak istediğini de anlamadık. Şimdi ölümünün üzerinden geçen bunca yıldan sonra, onu anladığımızı ve hayırla yad ettiğimizi görüyorum.



Teknolojiye çok düşkündü Özal. Ancak değişime daha fazla düşkündü. Eminim yaşasaydı ilk yapacağı şeylerden biri, Steve Jobs ile tanışmak olurdu.


AK Parti ve Erdoğan belki de bunlar arasında en şanslı olanı, çünkü siyaset tarihine henüz yaşarken ve hikayesi tamamlanmamışken geçtiler

. Hikayede kötü giden bir şey gördüklerinde bunu değiştirme şansları hala var. Tarihe kötü geçmemek için bundan daha önemli bir fırsat olmaz.


Diğer partiler ve liderleri günahıyla, sevabıyla devirlerini tamamlayıp tarihteki yerlerini aldılar, artık hikayenin sonunu değiştiremezler.



AK Parti/Erdoğan sadece Türkiye'yi değil, Müslüman dünyasını da değiştirdi, dönüştürdü. Bir çok Müslüman siyasi hareketin ilham kaynağı ve mihenk taşı oldu. Bu açıdan bakıldığında diğer liderlere göre, daha global etkiye sahip bir lider olarak ayrışıyor.



Rahmetli Özal, yapmak istediklerinin hepsini yapamadı. Sanırım Erdoğan/AK Parti/Davutoğlu onun yarım bıraktığı işleri tamamlayarak, bir anlamda vasiyetini yerine getirecek konuma sahip.

#Apple
#Steve Jobs
#Turgut Özal
#İnönü
#Celal Bayar
#Erbakan
#Demirel
#Ecevit
#Türkeş
8 yıl önce
Siyasetin dönüştürücü aktörleri
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!
Unutma sakın!