|
Sizin barış gününüz hangisi?
Dünyada iki tane barış günü kutlanıyor. 1 Eylül, yani bugün ve 21 Eylül. Neden 1 Eylül? Çünkü Hitler, 1 Eylül 1939 da Polonya'ya saldırarak İkinci Dünya Savaşı'nı başlatmıştı.

'Komünistlerin Barış Günü'

Hitler'in en çok zulmettiği Sovyetler Birliği ve uydu ülkeleri de savaştan sonra bu günü, “Dünya Barış Günü” ilan ederek, faşizme ve diktatörlüğe karşı dayanışma günü olarak kutlamaya başladı. Batıdaki bazı siyasetçiler, “bir anlamda Komünistlerin barış günü” diyerek bugünü karalamak istedi yıllarca.

Soğuk Savaş yıllarında “komünistler”, etkinlik ve eylemler için bugünü önemli bir fırsat günü olarak görürlerdi. Doğal olarak Amerika ve müttefikleri de komünizmin yayılmasına önayak olduğu için, bundan pek memnum olmazdı.

“Kapitalistlerin Barış Günü”

Bunu engellemek için 1981 yılında, bu sefer komünizmle mücadele eden batı bloğu ülkeleri, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alternatif bir tarih belirlediler. Her Eylül'ün üçüncü Salı günününü “Uluslararası Barış Günü” ilan ettiler. Fakat günün kutlamaları net tarih olmadığı için bazen karıştı. Yıllar sonra karışıklık olmasın diye, 7 Eylül 2001 tarihinde, yine BM Genel Kurulu, kesin olarak 21 Eylül'ü Barış Günü olarak kabul edip, ilan eder. Rivayete gore 21 Eylül tarihini koministlere nazariye olarak seçtiler, zira o tarih, Sovyet bloğunun dağıldığı tarih olarak kabul edilirmiş. Bu sefer de Komünistler “Kapitalistlerin barış günü” diyerek kötülerler bugünü.

Böylece dünyamız iki barış gününe sahip oldu. Birbiriyle yıllarca soğuk olarak savaşan, daha sonra Afganistan, İran, Suriye, Kore, Angola, Vietnam vb yerlerde adı konulmamış sıcak savaşlara giren iki blok, iki barış gününü kutlar oldu.

Hangi gün nasıl kutlanıyor?

1 Eylül tarihinde solcular, ABD'nin doğrudan ya da dolayı, işgal ettiği ne kadar yer varsa, müttefiki olan ne kadar ülke varsa oralarda barış istiyor, yönetimleri eleştiriyorlar. Bu barış gününde, Rusya'nın ya da müttefiki Çin'in hegemonyasında kalmış, Sırbistan, Suriye, Kuzey Kore, Doğu Türkistan, Tayvan, Ukrayna vb. ülkelerde, insanlık barışına herhangi bir aykırı hareket olmadığı için oralardan bahsedilmez. Mantıken de Rusya'nın ilan edip kutlamaya başladığı bir günde, Rusya'yı eleştirmek mümkün değildir zaten.

Buna karşılık, “kapitalistler” daha sofistike ve sanatsal kutlamalar yapıyor 21 Eylül'de. Güzellik yarışmalarında, en güzel kızlara zafer işareti eşliğinde, “Peaceeee” (e harfini uzatarak söylemek daha makbul) dedirtiliyor. BM merkezinde bulunan ve Japonlar tarafından (herhalde Pearl Harbor baskınında ABD'ye kan kusturmalarını affettirmek için) yaptırılan “Barış Çanı”, 21 Eylül günü gong” vuruyor (savaşların yoğunluğuna göre gong sesi artıyor sanırım). Çan'ın üzerinde “çok yaşa mutlak barış” yazıyor bir de.

BM Genel Sekreteri, günün anlam ve önemine binaen bir mesaj yayınlıyor, ABD Başkanı'nın buna destek veren bir mesajı eşliğinde, tüm dış temsilciliklerde gün kutlanmış oluyor. Takdir edersiniz ki solcularınki kadar yaratıcı ve yaygın bir kutlama biçimi değil.

ABD ve AK Parti aleyhine barış mesajları

Türkiye'de kamuoyu pek 21 Eylül'den haberdar değil. Ülkemizdeki tüm muhalif solcular bugünü, başta Taksim olmak üzere, çeşitli mekanlarda, kırmızı sarı bayraklar ve bira eşliğinde kutlayıp, ABD ve müttefiki ülkeleri lanetliyorlar. Gazeteler de bu etkinlikleri “dünya barış günü kutlandı, ABD ve AK Parti aleyhine sloganlar atıldı” diye veriyor genelde.

Artık sosyal medya geliştiği için bugün Twitter'de “#DünyaBarışGünü” diye bir etiket açılacak ve buradan çok sayıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve AK Parti aleyhine barış mesajları verilecektir. HDP bir çok yerde etkinlik düzenleyecek ve “Türkiye'de Saray oyunları yüzünden Kürtler öldürülüyor” diye tüm dünyaya mesaj yayacaktır muhtemelen.

Savaşlara devam, barışa selam

BM 21 Eylül'ü bekleyecek tabii. O tarihlerde, Suriye'de kimyasal silah kullanımı, İsrail'in işgal ettiği Filistin toprakları, Yemen, Irak, Libya, Mısır krizleri görüşülürken ve daimi üyeler, ABD, İngiltere, Rusya ve Çin eliyle hepsi veto edilirken, kutlamalar başlayacak, üzerinde, “çok yaşa mutlak barış” diye yazan çan “gong” vuracak. Böylece dünyada barış tesis edilmiş olacak.

Bugün, Sovyetler'in ilan ettiği günde, solcu camianın barış gününü kutluyorum. 21 Eylül'de de “kapitalistlerinkini” kutlarız nasipse.
#İkinci Dünya Savaşı
#Uluslararası Barış Günü
#birleşmiş milletler
#Pearl Harbor
9 yıl önce
Sizin barış gününüz hangisi?
Görevden alınan daire başkanına atanacak kadro unvanı aranıyor
Bu başarı hepimizin
Bin Kayrevan’dan bir Kayrevan’a
Herkeste bir ‘ben’ var, bir de ‘gerçeklik’…
Yatırım grevi