|
Yeni bakanlara öneriler
Aslında yeni hükümeti, kabineyi konuşacaktık bolca. Dedikodular, kulisler, komplo teorileri gırla gidecekti. İyi malzeme vardı. Lakin hepsinin üstüne Rus uçağı düştü.

Ruslar acısını çıkarmaya başladı

Uçak düşmesi de öyle es geçilecek bir konu değil. Dünya nefes alamadı, herkes şok oldu. Bizden çok Araplar, Ukraynalılar, Afganlar, Gürcüler, Çeçenler... yani Rusların canını yaktığı ne kadar millet varsa, onlar sevindi.

Eh havamız yerinde! Adamların 66 yıldan beri uçağını düşüren ilk NATO üyesi biz olmuşuz. Ne şans. Tabi Rusya fena kızdı, acısını çıkarmaya başladı bile. Turist göndermiyorlar, parlamentoları Ermeni soykırımını tanıyacak, en büyük savaş gemileri dibimize demirledi, çiğ tavuk almayacaklar, marul, soğan, elma falan, hepsinin alımı bitti.

Neyse ki Lavrov, 'Türkiye'ye savaş açmayacağız' dedi de piyasa rahatladı! Yoksa tavuktan başlayıp, nereye gidecekleri belli olmaz. Rus bunlar, bildiğin Rus. Kendilerine soyadı olarak, “ayı” anlamına gelen, “Medvedev” koyuyorlar gururla. Gerisini siz düşünün. Neyse konu şakaya gelmez, ciddiyim. Sanırım uzun süre daha bu meseleyi konuşacağız, ben bakanlar kuruluyla ilgili bir konu yazacağım bugün.

Yeni bakanların en büyük sorunu

Yeni kabinede 8 yeni bakanımız var. Hayatlarında ilk defa bakan oldukları için, diğerlerine göre daha heyecanlı olmalılar. Hepsini tebrik ediyoruz. Acizane iletişim, bürokrasi ve siyaset konularında kendilerine bir kaç önerim olacak. İşlerine yarar diye umuyorum. Takdir kendilerinin.

Sayın Bakanım,

Dünden beri CV yağıyordur size, en başta milletvekillerinden. 'Dünyanın en kaliteli, en yetenekli insanları' diye not yazılan CV'lerin hepsine ihtiyatlı yaklaşın. Yabancı dil biliyor dedikleri, muhtemelen 'Hello' demesini biliyordur sadece.

Mardin güvercini gibi takla atan bürokratlar göreceksiniz. Önce şaşıracak, sonra hoşunuza gidecektir. Sakın ola ehliyet ve liyakatten taviz vermeyin. İşini iyi yapan bürokratları, onuruyla işini yapanları destekleyin, onlara fırsat verin. Onlar genelde takla atmaz, saygılı şekilde görev verilmesini beklerler.

En yakın çalışma ekibine dikkat

Danışmanlarınızı, özel kalem müdürünüzü, şoförünüzü ve koruma amirinizi iyi seçin. B
unlar evinizin içine kadar girecek, sırlarınızı bilecek çok önemli kişilerdir
. İlk tanıdığınız muhabiri alıp hemen basın danışmanı, ilçe teşkilatından geliyor diye birilerini siyasi danışman, arkadaşınız tavsiye etti diye bir sekreteri hemen özel kalem müdürü yapmayın. Nitelik, güvenilirlik, eğitim ve tecrübeye bakınız.

Her sorduğunuz soruya risk almayıp, “siz bilirsiniz efendim” diye cevap veren bürokrat ve danışmanlardan hemen kurtulun.
Size yanlışınızı ve hatanızı söyleyecek kişilerin (bulursanız), büyük nimet olduğunu sakın unutmayın.

Etrafınızdakiler bir süre sonra sizi, her şeyi doğru yapan, her şeyi bilen, yüce bir insan konumuna sokacaktır. Buna kendinizi kaptırmayın. Bilmediğini soran, yeni şeyler öğrenmeye meraklı insanların daha başarılı olduğunu biliniz.

Kendinize 'eğri kılıçlar' edinin

Kırmızı plaka, korumalar, danışmanlar ve gittiğiniz her yerde sizi el üstünde tutan yüzlerce insanın ruh halinizi etkilemesine izin vermeyin. Odanızda fakir günlerinizi, yokluk zamanlarınızı ve nereden geldiğinizi unutturmayacak bir obje asın. O objeye her gün bakın, geldiğiniz yeri hatırlayın.

Kendinize 'eğri kılıçlar' edinin. Sizinle hiçbir maddi ilişkisi olmayan insanlardan 'eğri kılıç' olmasını, hata yaptığınızda, yanlış yaptığınızda, doğru yoldan kaymaya başladığınızda sizi uyarmasını isteyin. Bu eğri kılıçların kim olduğunu sizden başka kimsenin bilmemesine dikkat edin.

Bir gün bu koltuktan kalacağınızı, sade bir hayata döneceğinizi, eski günlerdeki gibi yaşayacağınızı unutmayın. Döneceğiniz yerin adresini bu yüzden unutmayın.

Fakirlerin davasını unutmayın

Koltuğunuzla değil; dürüstlüğünüzle, yeteneğinizle, iyiliklerinizle ve projelerinizle anılacağınız bir bakanlık süreci yaşamaya gayret edinin.

Eski arkadaşlarınızı, dostlarınızı, sevdiklerinizi sakın unutmayın, ihmal etmeyin. Onları siz arayın, siz buluşun. Halkın içinde, halkın parçası olarak yaşamak önce arkadaşlarınızla başlar, unutmayın.

Her gün bakanlığınızın sorunlarıyla uğraşırken, fotoğrafın tamamını göremeyecek bir körlüğe düşme tehlikesi yaşayabilirsiniz. Bürokrasinin detaylarında boğulmadan, büyük projeler ve fikirlerle uğraşın. Dünyada etkin bir Türkiye için bakanlığınızın ne yaptığını, ne yapması gerektiğini her gün sorgulayın.

Biz fakirlerin ve mazlumların omuzlarında yükselen bir davanın çocuklarıyız. Bunu her zaman hatırlayın.

Saygılar Sayın Bakanım, göreviniz hayırlı olsun.
#yeni kabine
#Afganlar
#Gürcüler
#Çeçenler
#yeni baknlar
8 years ago
Yeni bakanlara öneriler
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle