|
Hizmet sektöründeki enflasyon işleri zorlaştırıyor!

Yarın Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini göreceğiz. AA Finans’ın düzenlediği beklenti anketine göre katılımcılar Nisan ayında enflasyonun %3,22 olmasını bekliyor. BloombergHT anketindeki tahmin ise %3,2. Artık enflasyonda en kritik aylara giriyoruz. Zira yıllık enflasyonun Mayıs ayında zirve yaptıktan sonra Haziran’dan itibaren hızlı bir şekilde düşmeye başlayacağını biliyoruz. Ancak esas önemli olan aylık fiyat gelişmelerindeki yavaşlamanın hissedilmeye başlanması. Bu bakımdan beklenti anketlerindeki seyir büyük önem arz ediyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na göre aylık enflasyonun ana eğiliminde zayıflama devam ediyor ancak halen öngörülen seviyeden yüksek bir enflasyon var. Buradaki en önemli neden ise hizmet enflasyonundaki yüksek seyir. Son açıklanan verilere göre; Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) Mart’ta yıllık %85,41 ve aylık %3,64 arttı. Her iki oran da TÜFE’den yüksek bir seyir izliyor.

Özellikle yemek hizmetleri tarafındaki fiyat gelişmeleri ise neredeyse astronomik oranlara ulaşmış durumda. Mesela TÜFE’nin %68,5 olduğu ayda yemek hizmetlerindeki enflasyon %98,8 seviyesine kadar yükselmiş durumda ve tahminen Nisan ayı verileri ile beraber bu oran yıllık %100’ün üzerine çıkacak. Zira yeme içme sektöründeki enflasyon Aralık 2022’den bu yana TÜFE’nin üzerinde artıyor.

Hizmetler sektöründe dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli husus ise endeksin yaz aylarında daha hızlı artıyor olması. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde dezenflasyon sürecini yavaşlatacak en önemli kalem hizmetler tarafında görülecek. Bu bakımdan hizmetler sektöründeki fiyat gelişmelerini dizginleyebilmek için parasal sıkılaştırmanın yanı sıra başkaca önlemlere ihtiyaç olduğu aşikâr. Önümüzdeki Temmuz ayında asgari ücrete yeni bir zam yapılmaması konusunun bu maksatla Merkez Bankası tarafından gündemde tutulduğunu ifade edebiliriz.

Öte yandan son dönemde artan döviz girişi kur tarafını sakinleştirmeye başladığı için enflasyon üzerindeki döviz kuru baskısının görece azalacak olması yıl sonu enflasyon tahminlerini aşağı çekmeye yardımcı olabilir. Ancak beklentileri çıpalamak açısından Haziran sonrası dönemde baz etkisi kaynaklı manşet enflasyon düşüşünün yanı sıra enflasyonda alınan tedbirler kaynaklı ilave düşüşün görülmesine ihtiyaç var. Değilse sadece baz etkisi kaynaklı bir enflasyon düşüşü piyasaları ve yatırımcıları ikna etmeyecektir.

#Ekonomi
#Hizmet
#Levent Yılmaz
14 gün önce
Hizmet sektöründeki enflasyon işleri zorlaştırıyor!
Kara dinlilerle milletin savaşı
Turizm uğruna
Mermer atıklarının muhteşem geri dönüşümü
Tasarruf sandığı
ABD-Çin rekabetinde popülizm, korumacılık ve ulusal güvenlik