|
Geyik muhabbeti

Biraz da av ve yaban muhabbeti yapalım. Son günlerde yazılı ve görsel basında Hollanda''dan bir hayvanat bahçesi için getirilen 5 adet geyiğin gümrüğe takıldığı manşetlere yansıdı. Günlerdir onları gümrükçülerimiz besliyor.

Sorun, geldiği ülkede “deli dana” hastalığı olmasıymış. İthal izni yokmuş vs. Hollanda, Türkiye''ye giriş yapıldığı için gariplerimi geri almıyor. Olan zavallı hayvanlara oluyor. İtiş kakış sonucunda kendini sorumlu gören Tarım Bakanlığının, hayvanları sahibine vereceği söyleniyor.

Aslında yaban hayvanı ithali ülkemiz gibi 169 ülkenin taraf olduğu CITES anlaşması çerçevesinde Çevre ve Orman Bakanlığının görev alanına girmektedir. Bununla ilgili gönderen ve kabul eden ülkeler, uluslararası geçerliliği olan belgeler düzenlemek durumundadır. Bu top yetki kargaşası nedeniyle iki bakanlık arasında gider gelirse, olan hayvanlara oluyor.

Yine geçenlerde, rüştüne ermiş bir Aslan ile bir Bengal Kaplanı vatandaşın (!) birinin bahçesinde kafeslerde bulundu. Adliyeye intikal eden amaç gerekçesi bizi ilgilendirmez. Fakat ülkemizde türü bulunmayan bu hayvanların Türkiye''ye nasıl ithal edilebildiğine değinen yok. Önemli olan da bu. Bu kez hayvanların akıbeti ile Tarım değil, Çevre ve Orman Bakanlığı devreye girdi. Geçen gün Gaziantep Hayvanat Bahçesine nakilleri yapıldı.

Doğada serbest yaşayan bu tür yaban hayvanlarının neslinin, yabanlığı ile korunması ve çoğalması önem arzetmektedir.

Çevre ve Orman Bakanlığının Web sitesinde bir ana haber yer alıyor. Başlığı şu:; “GEYİKLER YABAN HAYATINA TEKRAR KAZANDIRILDI”. Buna 28 Eylül''de medyada resimli yer verdi.

Sn. Bakan Veysel EROĞLU''nun görevde henüz iki ayı dolmuştu ki, Çamkoru Geyik Üretme Sahasından 45 adet yaşlı ve genç geyikler, bakan tarafından başları okşanarak, elinden ot yedirtilerek yaban ortamına salındı. Bu olay kamuoyuna “yok olma tehlikesine karşı bir önlem olarak” anlatılmaya çalışıldı. Bakanın iyi niyetinden kuşkumuz yok. Fakat bir yaban hayvanı elle besleniyorsa, yani insana alışmışsa, yabanıl özelliğini kaybetmiş demektir. Yabanda kendini koruyamaz. En kısa sürede kurta, çakala, tilkiye, başı boş köpeklere ve hatta onu elden beslemeye çalışan kötü niyetlilere yem olur.

Yaban refleksine sahip ve yabana salınacak bir geyiğe bakanın yaklaşması ne mümkün.

Aman dikkat.. Ne diyelim, bize de bakanın sözlerini tekrarlamak kalıyor; “Bahtları açık olsun...”

٪d سنوات قبل
Geyik muhabbeti
Oscarları beklemek
Seçimi bırak sahaya odaklan
İsrail yalnızlaşırken Starbucks’ın açıklayamadığı gerçek
Sîdî Ukbe Ulucamii Müslüman Batı dünyasındaki dini yapılarının atasıdır
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD