|
Hiperaktif bir çocuğun duyguları: “Bana yardım edin”

Derslerde hemen sıkılıyor ve çevremle ilgilenmeye başlıyorum. Sınıfta arkadaşlarımla konuşuyor onları da konuşturuyorum. Bu duruma öğretmenim çok kızıyor beni sürekli uyarıyor. Bazen de ceza veriyor. Beni sınıfın en arka sırasına oturtuyor. Yanıma kimseyi oturtmuyor. Böyle olunca dersi hiç takip edemiyorum. Lütfen öğretmenimle konuşun beni ön sırada oturtsun. Derse katılmam için beni yüreklendirsin.



Dersler, ödevler, kitap okumak, yazı yazmak çok sıkıcı geliyor bana. Kitap okurken ders çalışırken saatler geçmiyor. Oysa oyun ve bilgisayar başında ne çabuk geçiyor zaman. Dersleri ve ödevleri daha zevkli hale getirin benim için. Kısa kısa cevap vereceğim sorularla çalışmak, test çözmek zevkli geliyor bana. Az ödev yapayım. Ödevlerim uzun sürmesin. Ödev yaparken yanımda olun. Ortamın sessiz kalmasını sağlayın.



Çok çabuk unutabiliyorum. Okulda çok sık defter, kitap ve kalem gibi şeyler unutuyorum. Bazen ödevlerimi almayı unutuyorum. Annem babam ve öğretmenim bunu kasıtlı yaptığımı düşünüyorlar. Oysa ben çok unutkanım. Unutmamam gerekir biliyorum, ancak elimde değil. Lütfen yapmam gerekenleri bana sık sık ama kızmadan, bağırmadan hatırlatın. Bir şeyler unuttuğumda bana öfkelenmeyin. Unutmamı nasıl engelleyeceğim, nasıl hatırlayacağım konusunda bana yardımcı olun.



Sabah okula hazırlanmam çok uzun sürüyor. Her şeyi oyalanarak yapıyorum. Kendimi planlayamıyorum. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Çoğunlukla servisi kapıda bekletiyorum. Sabah uyanamıyorum. Beni kızarak bağırarak uyandırmayın. Yapmam gerekenleri tek tek söyleyip beni yönlendirerek hızlıca okula hazırlanmama yardımcı olun.



Video ve bilgisayar oyunları çok keyif veriyor bana, maceralı, dövüşlü oyun ve filmler çok ilgimi çekiyor. Saatlerce oynayabilirim bu oyunları. Oyunun içine giriyor, onu yaşıyorum. Hayal kurmayı ve hayali oyunları çok seviyorum. Kendimi oyunun başından kaldıramıyorum. Bu tür bilgisayar oyunlarının içinde neler olduğuna mutlaka bakın. Şiddet içerikli oyunlar benim çabuk sinirlenmeme neden oluyor. Bu oyunlardan beni uzak tutun. Bilgisayar başında geçirdiğim vakti kısıtlayın ve süre sınırı koyun.



Benim yaşımdaki çocuklar sporu çok severler. Aslında bende hareketli şeyleri seviyorum. Top oynamak, yüzmek, suyla oynamak çok hoşuma gidiyor. Ancak sporla ilgili kurslara gittiğimde hemen sıkılıyorum. Kuralların olduğu ortamlar beni çok sıkıyor. Ancak yine de spor yapmam için beni sürekli yönlendirin, motive edin. Yeteneğimin olduğu ve sevdiğim bir spor alanı bulun. Bir sporu yapmamda ısrarcı olun.



Biliyorum çok konuşuyor, bazen de sıkıcı oluyorum. Ancak konuşmak hoşuma gidiyor. Çok meraklıyım, çok soru soruyorum. Çok konuşup kafanızı şişiriyorum diye bana kızmayın. Beni dinlemeye çalışın. Sorularımı kısa da olsa mutlaka cevaplayın. Bazen kendimi oyalamakta çok zorlanıyorum. Canım sıkılıyor diye size de huzursuzluk veriyorum. Benim oyalanabilmeme yardımcı olun. Benimle oyun oynayın. Neyle nasıl meşgul olacağımı bana öğretin. Boş zamanlarımda yapabileceğim çeşitli alternatifler etkinlikler bulun bana.



Dikkatsizliğim nedeniyle bazen çok sakar olabiliyorum. Gözümün önündekini görmeyip çarpıyor, üstümü başımı çok kolay kirletiyor, bir şeyleri döküp saçıyorum. Dikkatsiz olmak benim elimde değil. Dikkatli ol diye uyarabilirsiniz, ancak bana kızmanız ve ceza vermeniz beni çok kırıyor. Odam, eşyalarım, çantam, masam çok dağınık. Annem ise bu duruma çok öfkeleniyor. Artık odanı toplamayacağım, eşyalarımı pencereden dışarı atacağım diye tehdit ediyor beni. Evet, dağınığım ancak odamı nasıl dağıttığımı anlamıyorum dahi. Hatta bazen bana odam dağınık bile gelmiyor. Benden çok düzenli olmamı beklemeyin. Ancak dağınıklığımı toplamamda bana yardımcı olun. Masam ve çantamı birlikte düzenleyelim.



Ben birazcık farklı bir çocuğum. Benim beynim farklı çalışıyor gibi. Olanlar benim suçum değil. Bazen frenleri tutmayan bir arabaya benzetiyorum kendimi. Durmak istiyorum, ancak duramıyorum. Durmamda ve kendimi kontrol etmemde bana yardım edin. Anlayış göstererek ve sabırlı olarak.


#Hiperaktif
#cocuk sağlığı
#cocuk eğitimi
8 years ago
Hiperaktif bir çocuğun duyguları: “Bana yardım edin”
Yoğun stres altındayken Johann Strauss iyi gelir mi?
Hicr’in develeri, Ebla’nın bebeleri
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı