|
Bir Ateşe Attın Beni

Yenikapı Gar Gazinosunda hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor; Gönül Akkor, sahnede Berkant ile provasını yapıyordu. Bir ara, yedek bir hanım solist ihtiyacının olduğu tartışılıyordu. Müzisyen Vasfi Uçaroğlu da sahnedeydi. İşte tam o sırada, Kamuran Akkor hemen sahnenin yanında belirdi. Uçaroğlu, Gönül Akkor'a:



-“Kim bu kız?”

diye sordu.



-“Kardeşim.”



- “Sesi güzel midir?”



- “Ee tabii kimin kardeşi?”

diye

ilave edince Uçaroğlu, Kamuran'ın sesini dinlemek istedi ve aradığı sesi buldu. Bu buluşma, bir süre sonra duygusal yakınlaşmaya da dönüştü ve ikili üç ay gibi kısa bir sürede evlenendi. Aynı yıl, yani 1968'de Vasfi Uçaroğlu, Kamuran Akkor'u Berkant'ın yanına solist olarak seçti. Onun için bu süreçten sonrası daha hızlı gelişti ve pek çok insan tarafından tanınmaya başladı. Elbette, bunda Sezer Cumhur Önal'ın etkisi de büyüktü. Zira onun sözlerini yazdığı “Aşk Eski Bir Yalan”, “Kime Niyet Kime Kısmet”, “Seni Beklerim Öptüğün Yerde” ve “Reyhan” gibi şarkılarının yer aldığı plağını seslendirmesi onu ülke çapında bir üne kavuşturmuştu. Bu plaktan sonra Sezen Cumhur Önal'la araları bozuldu.



1970'li yılların hemen başında, Kamuran Akkor, pop, funk, caz gibi değişik türlerde söylese de plak yapmak için Orhan Gencebay şarkılarını da tercih etti. Bu kararın hemen ardından kendisini ortakları arasında Orhan Gencebay'ın da olduğu İstanbul Plak çatısı altında buldu. Bu yeni dönemi “Bir Teselli Ver” ve “Yorgun Gözler” şarkılarının olduğu bir plak çalışmasını içerir. Burada sanatçı; biraz farklılaşmak ve zamana uymak üzere girdiği arabesk yolundan bir daha çıkmadı. 1975'te “İkimiz bir Fidanız” şarkısıyla da arabeskin büyülü dünyasına tamamen dahil oldu.



Kamuran Akkor; arabesk tarzının ilk kadın sanatçılarından birisidir. Kendi sesinden menkul ekolu sesi, hüzünlü nobranlığıyla arabeskin altın yılları olarak kabul edilen 1975-1990 yılları arasında birçok kederli şarkıya ses verdi. Halit Çelikoğlu'nun “Yaranamadım”, “Üstüme Düşme Benim”; Ali Tekintüre'nin “Benim İçin Üzülme” ve Bu Şehri Terk edeceğim”; Ferdi Tayfur'un “Durdurun Dünyayı” gibi şarkılarının yanı sıra bir döneme damgasını vuran “Falcı”, “Üzülmedim ki”, “Unutursun Biliyorum”, “Anadan Ayrı”, “Seni Sevmeyen Ölsün”, “Unutursun Biliyorum” gibi daha nice eseri yorumladı.



“Diyemedim(1981)”, “Kraliçe ve Müzik (1984)”, “Boş Ver Üzülme (1986)” Bitmeyen Çile(1987)” gibi, çoğu Elenor Plak'tan olmak üzere, 50'ye yakın albüm çıkardı. Birlikte çalıştığı önemli besteciler, elektronik türlerde farklı aranjmanlar deneyerek onun melankolik sesine uygun icralar ortaya koydu.



Birçok başarılı albüme imza atan Kamuran Akkor'un şüphesiz en iyi albümü “Sev Yeter (1986)”di. Söz ve müziğini Uğur Bayar'ın yaptığı “Sev Yeter”; sözlerini Ali Tekintüre ve müziklerini Özcan Ertok'un yaptığı “Beni Kaybettin” ve “Bir Ateşe Attın Beni” şarkılarının da bulunduğu albüm, tüm zamanların en çok beğenilen albümlerinden biri oldu.



En güzel şarkılarından birisi olan “Bir Ateşe Attın Beni” onun en güzel şarkılarından birisiydi. Burada müzikle sözlerin mükemmel uyumu tüm zamanlar için geçerlidir:



Diyorlar ki sen delisin, hiç bu kadar sevilir mi



Değmeyecek biri için, gurur yere serilir mi?



Bir ateşe attın beni, alev alev yaktın beni



Değersiz mi benim aşkım, yalanlara kattın beni



Dost üzülür, düşman güler, böyle derde gülünür mü?



Bilseydim hiç sever miydim aşkın sonu bilinir mi



Umudumdun, dileğimdin, sen benim göz bebeğimdin



Seni kimler değiştirdi, yüreğinden attın beni


İşte böyleydi. Şarkılarını nağmeli ve acımasız bir şekilde yorumlayarak yaşam enerjimizi çalan Akkor, müzik piyasasının acımasız rekabetine dayanamadı. Sessiz sedasız yerini başka kadın sanatçılara bıraktı.






#Gönül Akkor
#Bir Ateşe Attın Beni
#Vasfi Uçaroğlu
7 yıl önce
Bir Ateşe Attın Beni
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle