|
İkimiz Bir Fidanız
Yıl, 1968… Oldukça sıcak bir yaz günü... Osmaniye'nin Kumarlı köyünde öğretmenlik yapan genç, epey yorulmuştu. Dersin bitiminde hemen kendisini dışarı attı. Tepenin eteğine doğru uzanan yolda yürürken sevdiği kadını düşünüyordu. Zihninden onun için yazdığı şiirin sözlerini tekrarlıyordu: “İkimiz bir fidanın güller açan dalıyız, sen benimle, ben seninle, bu hayatı yaşamalıyız." Sevdiği kız da öğretmenlik yapıyordu; fakat maddi durumu oldukça iyiydi. Bu nedenle genç kadın, bir gün onun durumunu kendi koşullarına uygun bulmayarak şu cümleleri sarf etti: “Ben öğretmenim, sen öğretmen, bu hayat bizi zorlamaz mı?" Aslında daha bir araya gelmeden bu sevginin bittiği mesajını alan genç öğretmen buna karşılık şu sözleri söyleyerek aşkını kalbine gömer:

“Ne köşküm, sarayım, ne servetim var/ Ne malım, ne mülküm, ne servetim var

Sana bir saltanat vaat edemem ki /Yalnız seni seven temiz bir kalbim var

Ben buyum, ben buyum, ben buyum sevgilim."

Bu sözler, o dönemde her ne kadar Hakkı Bulut'un hüzünlü hislerine tercüman olsa da bir süre sonra onun bu sözlerini pek çok insan duyacak ve Bulut, şöhret basamaklarını böylece tırmanacaktı. Fakat bu durum, arabesk dünyasına adını yazdıran pek çok isim gibi o kadar da kolay olmadı.

Onun 3 Şubat 1945'te Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde başlayan hayatı, bir süre sonra Adana'da devam etti. Babasının müzik eğitmeni olması dolayısıyla daha lise yıllarındayken bağlama, org ve ud gibi çalgıları neredeyse profesyonel düzeyde çalmaya başladı.

Birkaç girişiminin ardından 1967'de çıkardığı ilk albüm olan “Leylam" istediği başarıyı yakalayamadı. Ancak hemen ardından yani bir sene sonra, Adana'da yapılan Altın Ses müsabakasındaki birincilik ödülü ona yeni bir kapı açtı ve ikinci plak çalışmasını hazırladı. “İkimiz Bir Fidanız" başlığını taşıyan albümü, onun sesini duyurmasını sağlayan ilk eseri olmayı başardı. Albümün yayınlanmasından birkaç yıl sonra, Tülay Özer'in aynı şarkıyı yorumlaması büyük bir etki yarattı ve şarkı, büyük bir kesim tarafından bilinir hale geldi. Ardından İbrahim Tatlıses ve Kamuran Akkor başta olmak üzere 27 sanatçı daha aynı şarkıyı yeniden yorumladı. Bununla birlikte aynı yıllarda Hakkı Bulut, “Ben Buyum", “Falcı", “Ben Köylüyüm" eserlerini çıkarmaya devam etti. Böylece sanatçı daha da bilinir hale geldi. “Ben Tövbemi Geri Aldım", “Kul Hatasız Olmaz" ve daha çok Zerrin Özer'le özdeşleşen “Son Mektup" şarkıları da sanatçının elde ettiği başarıyı pekiştirdi.

Durum bu şekilde ilerlerken Bulut, çok gerilerde bıraktığı genç öğretmenle yeniden karşılaşır. Hayat bu ya, yollar yeniden kesişmiştir. Fakat, yıllar önce sevdiği kadın, artık çoluk çocuğa karışmış bir şekildedir. Ama oldukça mutsuzdur. Bulut'u görünce hüngür hüngür ağlamaya başlar. Bunun üzerine sanatçı, sevdiği kadının haline içerler ve şu sözleri yazar:

“Gençliğimi mahveden benim zalim sevgilim/ ağlamasın gözlerin çünkü seni affettim

Ettiğin zulümse de sen benim her şeyimsin/ bak gözlerimin içine tanımadığın benim

Bırakıp gittin fakat inan sana küsmedim/ hayat olur böyle şey ne dargınım ne kırgın

Belki sende haklıydın aradığını veremedim."

1988'de Kültür Bakanlığının tertiplediği bir kongrede Hakkı Bulut'tan arabesk bir parça hazırlanması istenir. Sanatçı 6 ay önce piyasaya çıkardığı “Seven Kıskanır" şarkısını Esin Engin ile aranje eder. Bunun beğenilmesi üzerine, arabesk severler bu durumu çok hoş karşılamasa da, TRT kapıları Hakkı Bulut'a sonuna kadar açılır.

Pek çok esere imza atan sanatçı; 60'ın üzerinde albümü, 600'ün üzerinde beste ve güftesiyle kırılması güç bir rekora imza atmıştır. Onun eserlerinin en büyük özelliği 250'den fazla eserinin başka sanatçılar tarafından yorumlanmasıdır. Her ne kadar üç babalar kategorisine girmese de her zaman özel bir kitleye hitap etmeyi başardı. Elbette bunda, kader karşısındaki zorunlu bir kabullenişin de etkisi büyüktü. Yine de dönem dönem, bazı sanatçıların, hatta Ferdi Tayfur ve Orhan Gencebay'ın “Biz arabeskçi değiliz" demesine aldırış etmeksizin arabesk rüzgârının önemini daima kavradı ve kim ne derse desin “Ben arabesk müzik yapıyorum" demesini bildi. O, 1990'ların sonuna doğru etkisi azalan arabesk müziğin durumuna aldırmayarak hayatına devam ediyor.
#Hakkı Bulut
#İkimiz Bir Fidanız
#Esin Engin
#Orhan Gencebay
#Ferdi Tayfur
7 yıl önce
İkimiz Bir Fidanız
Yobazlık
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler