|
Kudüs"te savaş olursa dünyada barış olmaz

Araplar''ın yönetimindeki İspanya''da, üç İbrahimi dinden düşünürler, insanlık tarihinin en büyük felsefe, bilim ve sanat eserlerini verdiler. Kutsal kitaplar, en önemli ortak düşünce kaynaklarıydı. Arapça, Latince ve İbranice dünyanın ana bilim ve sanat dili olmuştu. Müslümanların döneminde İspanya, Yunan, Roma ve İslam medeniyetlerinin bütün Avrupa ülkelerine aktarılma merkezine dönüştü.

Batı dünyası, İspanya''da Yunan kültürünü İslam kültürü ışığında, güncelleştirilerek, yeniden üretilmiş olarak buldu. Avrupa Rönesansı''nın temelleri arasında İslam medeniyetinin vazgeçilmez bir yeri vardır. Bu yüzden, İsveçli Diplomat Ingmar Karlsson, İspanya''da yüzyıllarca başarıyla uygulanan, çok kültürlü “Elhamra Modeli”ni AB''ne, benimsenmesi gereken bir örnek olarak gösterir.

Kurtuba gibi, Kudüs de, Türkler''in yönetiminde üç İbrahimi dinin, dört yüzyıl boyunca barış içinde yaşadığı kutlu kentlerden biridir. Kutsal geleneğin üç temsilcisinden biri, Kudüs''ü kendisine başkent yapmaya kalkarsa, barış şehrini, savaş şehrine çevirir. Osmanlılar, Kudüs''ü Kitaplı Dinlerin başkenti olarak kabul ettikleri için, kendilerini şehrin sahipleri olarak değil, koruyucuları olarak görmüşlerdir.

Kudüs''ün gerçek sahipleri, üç büyük dinin peygamberleridir. Filistin İbrahimi dinlerin peygamberlerinden silinmez izler taşır. İslam Kitaplı Dinlerin en sonda gelen, ancak en başta olanıdır. Bu yüzden, Kur''an, Tevrat ve İncil''in hem tamamlayıcısı, hem de doğrulayıcısıdır. Bugün olduğu gibi, yalnızca Yahudilerin yönetimindeki bir Kudüs, dehşet verici bir savaş alanına dönüşür.

Ünlü gazeteciler Larry Collins ve Dominique Lapierre, “Kudüs Ey Kudüs”te, İngilizler''in Filistin''e gelişlerini, dağınık Yahudilere kapıları açışlarını ve arkalarında nasıl bir ateş topu bıraktıklarını akıcı bir dille anlatırlar. M.S. Yetmiş yılından bu yana, Kudüs''ün hiçbir kapısının anahtarı, Yahudilerin elinde olmamıştı. İngilizler 1948''de Filistin''den ayrıldılar, Yahudiler İsrail devletini kurdular ve Araplar bitmeyen savaşı başlattılar.

Filistin''de 1948''den beri savaş hiç durmadı, Kudüs''te başlayan yangın hiç sönmedi, akan kan hiç durmadı ve dökülen gözyaşı hiç dinmedi. Yahudilerin elinde Filistin''in bütün şehirlerinde büyük kan gölleri oluştu.

Dünyada barışa giden bütün yollar Kudüs''e çıkar. Barış şehri Kudüs''te savaş olursa, dünyanın hiçbir şehrinde barış olmaz.

Bütün ülkeler, Kudüs''ün barış şemsiyesi altında toplanmalıdır. Dünyanın “Elhamra Modeli”nden önce “Kudüs Modeli”ne ihtiyacı var.

Filistin İbrahim Peygamber''in ülkesi, Kudüs Kitaplı Dinler''in başşehridir.

Kudüs''ün değerini bilmeyenlerin, başlarından savaş eksik olmaz, barışa hasret kalırlar.

Kudüs''ü unutan, barışı unutur.

14 yıl önce
Kudüs"te savaş olursa dünyada barış olmaz
Seçimi bırak sahaya odaklan
İsrail yalnızlaşırken Starbucks’ın açıklayamadığı gerçek
Sîdî Ukbe Ulucamii Müslüman Batı dünyasındaki dini yapılarının atasıdır
Randevu sistemi, kamu iletişimi ve ötesi
Şiddeti, ‘kültür’ ile aşabiliriz