|
Savaşı barışa tavandan önce taban dönüştürür
İnsanlık tarihi boyunca, toplumların tabanları barış, tavanları savaş yanlıları olmuşlardır. Dünyanın neresinde olursa olsun, bütün ülkelerde savaş rüzgarları, yönetimlerin tabanlarından daha çok tavanlarında eser. Her zaman her yerde savaşları, ülkelerin tavanları başlatır, tabanları durdurur. Dünyanın her yerinde savaşlarda en büyük bedeli, ülkelerin yönetenleri değil, yönetilenleri öder. Toplumların tabanları için istenmeyen barış, istenen savaş yoktur. Barış sofrasında herkese yer vardır. Barış sofrası katılıma açık sofradır.

*

Bütün ülkelerde, tabanın oluşturduğu geniş ağın gücü, tavanın oluşturduğu dar ağın gücünden çok daha büyüktür. Uzakların yakın olduğu kare dünyada, oluşturulan yerel ve küresel ağlarla, ülkelerin tabanları, tarihin geçmiş dönemlerinde görülmemiş bir etkinliğe ulaştı. Artık hiçbir ülkenin yönetim piramidinin tavanında yer alanların, tabanında yer alanlara meydan okuması mümkün değildir. Büyük paylaşım ağları bütün ülkeleri her alanda demokratikleşmeye zorluyor. Ağda yer alan herkes saygındır, kimse kimseye saygısızlık yapamaz.

*

Barış eylemlerini özendirmede, savaş isteklerini dizginlemede, her zaman toplumların tabanları, tavanlarından daha başarılı olmuştur. Ülkelerin tavanları iktidar alanlarını genişletmeye çalışırken, tabanları paylaşma konularını çoğaltmaya çalışır. Toplumların tavanları “iktidar savaş yapmaya muktedir olmaktır” derken tabanları “iktidar barış yapmaya muktedir olmaktır” derler. Tavanlar mutlak iktidar peşinde koşarken, tabanlar mutlak katılım peşinde koşar. Tabanda güç katılımından kaynaklanır. Katılımın olmadığı yerde katkı olmaz. Kalite katılımla gelişir.

*

Yerel ve küresel katılım ağlarında, kimse kimsenin ülkesinin tavanında mı, yoksa tabanında mı, yer aldığına bakmaz. Katılımcıların gücü yönetim piramitlerinde aldıkları yerlerden değil, geniş paylaşma ağına yaptıkları katkılardan gelir. Geleceğin, Hacı Bayram'ları, Fatih'leri, Sinan'ları, büyük katılım ağları dünyasında, beklenilen tavanlardan daha çok beklenilmeyen tabanlardan çıkacaktır. Kare dünyada, ekonomik, siyasal ve kültürel hayatın odak noktasında, bilgi ve bilgelikleri paylaşan yardımlaşma ağları vardır.

*

Toplumların tabanlarına geçmişte benzeri görülmedik bir dinamizm kazandıran paylaşım ağlarının, etki alanları yıldan yıla genişliyor. Bu bağlamda, bütün dünyada sürdürülebilir bir barış ortamının oluşturulmasında, toplumların tabanlarına tavanlarından daha büyük bir görev ve sorumluluk düşüyor. Ağ toplumlarında ülkelerin yönetim piramitlerinde, taban ile tavan yer değiştirdi. Tabanlar tavan, tavanlar taban oldu. Ağlara katılanların insanların çokluğu, dünyadaki barış çalışmalarına yeni boyutlar kazandırdı.

*

Barışa giden yolların genişletilmesinde katılımcıların çokluğu, barış çalışmalarının değerine değer katıyor. Barış ortamının getirdiği ekonomik kazanımlar yanında, savaşta silah satışlarının kazanımları çok çok küçük kaldı. Kare dünyanın ekonomisinin merkezinde savaşın silahları yok, barışın bilgisayarları var.

*

Bilgisayarlar ekonomik, siyasal ve kültürel alanda herşeyi demokratikleştirerek, hayatı bir yandan kolaylaştırırken, bir yandan da yalınlaştırıyorlar.

*

Ağlar merkez ve çevre farkını ortadan kaldıran düz yeni dünyanın en büyük açık üniversiteleridir.

*

Kare dünyada taban ve tavanı buluşturan ağlarla durdurulmayacak savaş yoktur.

*

Dar tavan, geniş tabanla işbirliği yaparsa güçlü olur.

*

Yeni demokrasinin seçim sandıkları ağlardır.

*

Ağ demokrasisi paylaşımcı demokrasidir.

*

Çok danışan az yanılır.
#savaş
#barış
#İnsanlık tarihi
٪d سنوات قبل
Savaşı barışa tavandan önce taban dönüştürür
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle