|
Sohbet öğrenmesini öğrenmektir

Kültürel ve ekonomik boyutlarıyla, hayatı yaşanır kılmak için, insanın gönül dünyasıyla birlikte akıl dünyasının da zenginleştirilmesi gerekir. Dünyayı dönüştürmede, en etkili ve en güçlü kaynak, glokal bir vizyona sahip olan insandır. Onun bir ayağı dünde, bir ayağı yarında, gözü de bugündedir. O dünü araştırmak, bugünü değerlendirmek, yarını da planlamak için, öğrenmesini öğrenmeyi bilir.

***

Anadolu insanının kültüründe öğrenmesini öğrenmenin, bilinen en eski ve en verimli yöntemi sohbettir. Bu yüzden, kültürlerin harman olduğu Osmanlı coğrafyasında “ya öğreten ya öğrenen ya da onları dinleyen ve seven olun” denilir. Öğrenmesini öğrenmek, ömür boyu devam eden, yeri, zamanı ve yaşı olmayan bir süreçtir. Öğrenme sürecinde, bilgi bilgeliğe sohbetle dönüşür.

***

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara''nın öncülüğünde, Kültür Müdürü Recai Çalışkan ve Danışman Serdar Özdemir''in gayretleriyle, Bağlarbaşı Kültür Merkezi''nde düzenlenen, Şaban Kızıldağ''dan Vehbi Vakkasoğlu''na kadar çok sayıda yazarı ağırlayan, “Aydınlarla Sohbetler” toplantısına katıldım. “Öğrenmesini Öğrenmede Sohbetin Yer ve Önemi”ni, katılımcıların soru ve katkılarıyla anlamaya ve anlatmaya çalıştık.

***

Sohbetin özü, bilgiyi bilgeliğe, bilgeliği bilgiye dönüştürmek için, karşılıklı iletişim ve etkileşim içinde öğrenmesini öğrenmektir. Sohbet halkalarına katılanlar hem öğreten, hem de öğrenen olurlar. Onlar öğretirken örenirler, öğrenirken öğretirler. Sohbetlerde konuşanların bilgileriyle birlikte davranışları da dinleyenlere aktarılır. Sohbetlerle ortak akıl ve ortak değerler, yeni boyutlar kazanarak zenginleşirler.

***

Sohbetlerde katılımcılar dinlemesini öğrendikleri gibi, konuşmasını da öğrenirler. Sohbetlerle herkesin bilgisi ortaya dökülür, katılanlar yüzlerce yıl yaşamış gibi, birikim sahibi olurlar. Katılımcılar, kırk saat dinlemeden bir saat konuşulmayacağını bilirler. Onlar dinlemekten yorulmadıkları gibi, konuşmaktan da yorulmazlar. Sohbetin gücü ve etkisi, ümitsizlik ve karamsarlık bulutlarını dağıtmasından kaynaklanır.

***

Sohbet denilince akla hemen Yahya Kemal gelir. Onun sohbet halkasında, Ahmet Hamdi Tanpınar, Prof. Dr. Mustafa İnan, Prof. Dr. Vehbi Eralp, Prof. Dr. Cahit Tanyol, Prof. Dr. Hilmi Ziya Ülken ve Prof. Dr. Mustafa Şekip Tunç gibi, Cumhuriyet döneminin önde gelen aydınları yer almıştır. Onlar Türklerin Anadolu''daki bin yıllık tarihlerini yahya Kemal''den dinlemişler, bin yıl yaşamışcasına bilgelik kazanmışlardır.

***

Öğrenmesini öğrenme yolunda, sohbetler güneş gibidirler, herkese ışık saçarlar, yağmur gibidirler, dinleyenlere canlılık kazandırırlar.

***

Sohbette konuşan, dinleyenin okunan kitabı, yazılan defteri ve yazan kalemi olur.

***

Öğrenen ile öğreten sohbette özdeşleşir.

13 yıl önce
Sohbet öğrenmesini öğrenmektir
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle