|
basın bayramından izlenimler

basın ilan kurumu''nun genel müdürü mehmet atalay''ın istek ve insiyatifi, bölge müdürü mehmet köşker''in gayretleriyle bu seneki 24 temmuz basın bayramında ''marmara kıraathanesi''nin sultanahmet''te teşkil edilen temsilî ve sembolik nûmunesinde, devlet erkânından bazılarının, istanbul idarecilerinden ve marmara günlerini yaşıyan fikir ve basın mensuplarından bir kısmının iştirakiyle üç gün devam eden bir kutlama programı uygulanmıştır.. üç gün üstüste iftarda başlayıp sahura kadar devam eden renkli programlarda katılımcılar, çok enteresan konuşmalar yapmışlardır..

sevgili okuyucularım, üçgün davetli olduğum halde bendeniz, sadece geçen hafta pazar akşamı yapılan birinci toplantıya katılmak imkanını bulabildim.. ikinci ve üçüncü günkü kutlamalara rahatsızlığım sebebiyle maalesef iştirak edemedim.. onun için sadece birinci kutlama gününde dikkatimi celbeden bazı noktalardan ve bazı izlenimlerden bahsedebileceğim değerli okuyucularıma..

evvelâ marmara kıraathanesi hakkında daha evvel çekilmiş sinevizyon filmi gösterildi.. marmaratör denilen tanınmış marmara müdavimleri hatıralarını anlattılar.. daha sonra basın ilan kurumu genel müdürü mehmet atalay günün mânâsını belirten bir konuşma yaptı.. basının, ikitellilere, sefaköylere ve uzaklara gitmesiyle maruz kaldığı zafiyeti, halkla arasında hasıl olan kopukluğu belirtti.. basının tekrar babıali''ye getirilmesi çarelerinin araştırılması gerektiğini söyledi.. ardından mustafa miyasoğlu, mehmet şevket eygi ve engin köklüçınar, marmara kıraathanesine ait hatıralarını naklettiler..

içişleri bakanı idris naim şahin, istanbul valisi hüseyin avni mutlu, ve istanbul emniyet müdürü hüseyin çapkın günün şeref konukları idiler.. idris naim şahin konuşurken yatsı ezanı okunmaya başlayınca, sayın bakan veciz bir cümle söyleyerek konuşmasını kesti ve ezan bitinceye kadar ağzını açmadı.. bakan anlamlı esprili ve oldukça uzun konuşmasını bitirdikten sonra bir musiki faslına geçildi.. ardından istanbul valisi hüseyin avni mutlu söz aldı.. sevgili okuyucularım, ben bu yaşa gelinceye kadar birçok valiyle tanıştım ve görüştüm.. fakat topluluklara karşı hüseyin avni mutlu gibi edebi, akıcı ve anlamlı hitabeden bir valiye rastladığımı hatırlamıyorum.. fahrettin kerim, ethem yetkiner, mümtaz tarhan, cahit bayar gibi istanbul valilerinden herbirinin kendine göre kuvvetli vasıfları bulunduğu muhakkaktır.. mülkiye ve hukuk çıkışlı olan valilerin kültürleri elbette ki güçlüdür.. kemal atatürk''ün içişleri bakanı olan şükrü kaya''nın kültürünün ve dilinin kuvvetinden hep bahsedile gelmiştir.. adamın tercümeleri vardır.. ismet paşa cumhurbaşkanı olunca, itibardan düştüğü biliniyor..

kutlama gününün üçüncü şeref davetlisi hüseyin çapkın kürsüye çıkmayınca, emniyet görevinin verdiği ciddiyet, resmiyet ve sükûnet kavramlarından ayrılmamayı mesleki prensip kabul ettiğini düşünmekten kendimizi alamadık.. herhalde ileride vali ve bakan olunca o da konuşmak mecburiyetinde kalacaktır..

sevgili okuyucularım bu arada içişleri bakanının bir nüktesini nakletmeden geçemeyeceğim.. toplantının moderatörü ve takdimcisi hasan kaçan ona buna söz verirken, ona buna takılırken bir ara birisine ''bana kül yutturamazsın'' dedi.. nükte yapıyor.. içişleri bakanı oturduğu yerden ''tabii dedi, sen küllükten geliyorsun'' hepimiz bu espriyi kahkahayla karşıladık ve bakanı alkışladık.. içişleri bakanı bir keresinde anadoluda bir yerde, bakanı aralarında görmekten mutlu olduğunu söyleyen bir vatandaşa ''ne bileyim memnun olduğunu'' demiş.. vatandaş ta sevincimi göstermek için ne istersen yaparım deyince bakan spirtüel adam; takla at bakalım demiş..

bu sözdeki ince espriyi, sevgiyi ve şakayı anlamayan düşünce fukaraları, bir bakan, vatandaşla böyle konuşur mu?, diye tenkidettiler.. bu konuşmanın vatandaşla bakan arasındaki samimiyetin, sevginin alâmeti olduğunu onlar da bilirler ama ya kıskanıyorlar yahut siyasi propaganda peşindeler..

değerli okuyucularım basın bayramının ikinci ve üçüncü günlerinde konuşan devlet erkânının ve basın mensuplarının konuşmalarını toplantıda bulunamadığım için sizlere nakledemiyorum.. onlara ait haberleri diğer yazılardan takibetmiş olacaksınız..

marmaratörlerin ve gazeteci arkadaşlarımın basın bayramını tekrar kutluyorum...

12 yıl önce
basın bayramından izlenimler
Kara dinlilerle milletin savaşı
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü