|
hem polemikçi hem yenilikçi iki adam

sevgili okuyucularım; şu bizim bâbıâlîde kavgacı polemikçi münakaşacı bir hayli kalem adamı gelip geçmiştir.. başta tevfik fikret, hüseyin cahit yalçın, refik halit karay, refi'' cevad olunay, zekeriya sertel, nazım hikmet, ahmet emin yalman, yunus nadi, falih rıfkı, nadir nadi, peyami safa, necib fazıl kısakürek, olmak üzere birçok muharrir yokuşumuzda keskin izler bırakmıştır..

fakat bunların içinde uzun müddet sahnede kalan iki kişi var ki izleri bir hayli derin ve köklüdür.. peyami safa ve necib

fazıl kısakürek..

bu iki yazar hem kavgacılıkları hem velüdiyetleri (çok eser verişleri), hem de türkçede ki büyük ustalıkları sebebiyle en üst seviyede birer mevki sahibi olmuşlardır..

peyami safa (1899-1961 )

peyami bey halk ve münevver kütlelerinin zevkle takibettiği bir gazeteci ve yazar olarak basın tarihine geçmiştir.. dili keskin ve işlektir.. bilhassa felsefe, san''at, edebiyat, siyaset ve polemik dolu yazıları aydınların ve gençliğin daima merakını ve ilgisini çekmiştir.. 20. yüzyılda türk fikir hayatını şekillendiren kalemlerden birisi olmuştur.. avrupa fikir ve felsefe hakeretlerini günü gününe takibederdi.. fransızca gramer kitabı yazacak derecede fransız dilini biliyordu.. nâzım hikmet''i edebiyat âlemine evvelâ peyami safa lânse etmiştir.. sonra da onunla ömür boyu devam eden fikir mücadelesi yapmıştır.. cumhuriyet devri siyaset ve fikriyatında görülen marksist hareket ve cereyanların karşısına ilk önce hep peyami safa dikilmiştir.. çünkü siyasî ve iktisadî doktrinleri türkiyede en iyi bilenlerden birisiydi.. yazılarına daima liberal, demokrat ve maneviyatçı bir istikamet hâkimolmuştur.. nazım hikmet, zekeraya sertel, falih rıfkı, daha sonraları nadir nadi, ahmet emin yalman gibi dişli kalemlerle çatışmış ve polemiklere girişmiştir.. bu kavgacı yazarlardan sadece hüseyin cahit yalçın''la kapışmamıştır..

ikisi de maneviyatçı cephede mevki almalarına mukabil necib fazıl kısakürek''le giriştiği bir polemikte şiddetle çatışmışlar ve birbirlerini yaralamışlardır.. iki hırslı kalemin mücadelesi ve yazıları sağ cephede hüzünle, sol cephede de sevinçle seyredilmiştir..

necib fazıl kısakürek (1905 – 1983 )

rahmetli üstad necib fazıl''ın büyük doğu dergisini okumak için işçisinden profesörüne kadar binlerce kişi cuma gününü iple çekerdi.. necib fazıl''ın cümlesi elbette ki yüksek seviyede fikir ve edebiyat üslûbudur.. buna rağmen odacısı, hammalı, seyyar satıcısı hep büyük doğu okurdu.. bu hafta üstad ne yazmış diye merakla, heyecanla büyük doğu dergisini kapışmışlardır..

necib fazıl, edebî olmakla beraber kesin ve keskin fikirler sevkeder ve sert hükümler vermekten çekinmezdi.. hücümları ve polemikleri, cür''et ve cesareti daima halkın merakını ve hayranlığını celbetmiştir.. derginin münderecatı, gelecek cumaya kadar dilden dile dolaşır dururdu.. çıkardığı büyük doğu dergisinin bir başka vasfı da; sayfaları, mizanpajı ve hurufatının estetik ve san''atkârane tertibedilmiş bulunmasıdır.. rahmetli üstad, dergi hazırlanırken bizzat nezaret eder, fiilen çalışırdı.. san''at zevki ve estetik ölçüleri hem yazılarına hem konuşmalarına hem de hâl ve harekâtına daima aksetmiştir..

*

bu iki yazarımızın en ehemmiyetli ortak vasıflarından birisi de türkçenin en güçlü iki kalemi olmasıdır.. ikisi de türkçeye yeni ifade şekilleri ve cümle tipleri kazandırmıştır..

peyami safa, derin ve çetrefil felsefe konularını açık, sarih cümlelerle anlatmaya muktedir bir dil kullanmıştır.. çok çeşitli edatları ve cümlecikler halindeki zarf tiplerini mükemmel bir surette sarfetmesini bilmiştir..

necib fazıl ise; türkçenin mücerret ifade kabiliyetini geliştirmiş, soyut anlatım hususunda dilimize şimdiye kadar kullanılmamış kalıplar kazandırmıştır.. yeni nesillerin üstüne yüklenmiş addettiğim sitilistik çalışmalarının, bu iki edebiyatçının dilindeki hususiyetleri ve türkçeye getirdiği yenilikleri aydınlığa çıkaracağı muhakkaktır.. her ikisinin de edebî, fikrî ve popüler eserleri son derece zengindir.. araştırmacılar ve

dilciler bolbol çalışma imkânı bulabilirler...

10 yıl önce
hem polemikçi hem yenilikçi iki adam
Garson nereye baksın?
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
CHP Kurultayı: Dokuz kurda, bir hurda
Erkeklik, antropolojisi ve çarpıtma
Reis’in kararlılığına denk düşecek siyasi ve diplomatik dil olmalı…