|
nefis bir kitap

sevgili okuyucularım;



ücreti alınmadan dağıtılan ve diyanet işleri başkanlığı tarafından yayınlanan (pek güzel bir kitap) getirdiler bana.. adı:

“hazreti muhammed'in hayatı..”


kitabı getiren de, namazlarının bütün vakitlerini camide cemaatle kılan bir sevimli şahıstır.. adı: sûdi bey.. yatsı'yı da sabah namazını da, cami epeyi uzak olduğu halde diğer müslümanlarla beraber kılıyor.. efdal olan, sevap olan, güzel olan budur, diyor.. karda da kışta da usulü böyledir..



*



kitap 383sayfa; son 4 sayfası; bibliyografya listesine ayrılmış..



kitap;

prof. casim avcı ve mevlâna idris

tarafından hazırlanmış..

mevlâna idris, cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan,

ist. belediye reisi iken yanında basın müşaviri idi.. o zamandan tanırım.. türkçesi gayet güzeldir. kitapta imzasını görünce düşündüm ki kaliteli bir eserdir.. şöyle bir göz atınca yanılmadığımı anladım..



eserin muhteviyatı 5 üniteye ayrılmış:



1- peygamberliği öncesinde efendimiz..



2- peygamber efendimizin peygamberliği..



3- peygamber efendimiz medine'de..



4- peygamber efendimizin örnek kişiliği ve ahlâkı..



5- kültürümüzde hz. peygamber..



*



çocukluğunu ve gençliğini mekke'de geçirdi.. kendisine 40 yaşında peygamberlik verildikten sonra 13 yıl daha mekke'de kaldı.. ve insanlara islâm dinini tebliğ etti.. 622 yılında mekke'den medine'ye hicret etti.. ömrünün son 10 yılını medine'de geçirdikten sonra 632 yılında 63 yaşında vefat etti..



*



arap yarımadası, asya, afrika ve avrupa kıt'alarının kesiştiği noktada yer alır.. yarımadanın batısındaki en önemli şehirler mekke, medine ve taif'tir.. mekke şehri dini ve ticari bir merkez olarak öne çıkmıştı.. çünkü hz. ibrahim zamanından beri kutsal bir yapı olan kâbe, mekke'de bulunuyordu.. yılın belirli zamanlarında kurulan ticaret fuarları ve pazarları da mekke'nin önemini artıran başka bir hususiyeti idi.. arap yarımadasında düzenli bir devlet yapısı yoktu.. araplar, kabile denilen topluluklar halinde yaşıyorlardı.. aynı soydan olma esası ve anlayışı üzerinde yükselen dayanışma duygusu, diğer her türlü bağlılık çeşitlerinin üstünde kabul edilirdi.. herhangi bir kabile üyesi bir tecavüze uğradığı zaman kabilesini yardıma çağırır, kabile mensupları da onun haklı olup olmadığına bakmadan yardıma koşar, saldıran tarafa karşılık vermeye, intikam almaya çalışırdı.. her kabileyi, cömert, cesur, birleştirici olması istenen bir reis yönetirdi.. yöneticiler savaşlarda özel olarak korunurdu.. bir kabile reisinin öldürülmesi bir felâket kabul edilir, sonu gelmez savaşlara yol açardı.. katil öldürülünceye kadar, o kabile rahat etmez, kendilerini lekeli kabul ederlerdi.. “kan, ancak kanla temizlenir” sözü, bütün kabileler için değişmez bir düstur idi.. kan davaları otlak, su kaynağı, hayvan sürüleri veya başka bir sebepten her an çıkabilir, bazen yıllarca sürebilirdi.. arap toplumu hem göçebe hem de yerleşik bir düzen halinde yaşamakta idi.. bazı kabileler develeriyle birlikte konup göçerek çöl ve vâhalardaki çadırlarda yaşardı.. bunlara

“bedevi”

denirdi.. köy ve şehirde yaşayanlara da (kerpiç evlerde)

“hadari”

denirdi..



kabile üyelerinden biri, kural ve geleneklerin dışına çıkarsa evvelâ uyarılır, ikazı dinlemezse, kabile dışına itilir, hac ve fuar zamanlarında ilan edilerek itibardan düşürülürdü..



sevgili okuyucularım,



efendimiz hazretlerinin doğduğu ortamı, gençliğini, evlenişini, çocuklarını, nübüvvet'in gelişine ait tafsilâtı, islam dininin tebliğatı esnasında uğradığı zorlukları çektiği meşakkatleri, hicretini, mekke ve medine hayatına ait vukuâtı, dinimizin esaslarına dair hakikatleri; âyetlerden, hadislerden ve tarihi kayıtlardan alınma izahat ve bilgilerle açıklayan (

hazreti muhammed'in hayatı)

isimli eser; pek faydalı, pek değerli, dili ve ifadesi pek güzel, akıcı, baskısı, dizgisi sayfa mizanpajı pek nefis, sempatik bir kitaptır.. islâmiyeti hayatında yaşayan arkadaşlarımız bile bilmedikleri bazı mâlumatı öğrenmek imkanını bulacaklardır.. unuttuklarını da hatırlamak imkânını.. tam da (diyanet başkanlığı) na yakışan bir kitaptır.. gençlerimizin, çocuklarımızın da anlayabileceği bir lisanla kaleme alınmış.. bu değerli eseri telif eden

casim avcı

ve

mevlâna idris'

e tebriklerimi, (ben de istifade ettim, daha da edeceğim) onun için de teşekkürlerimi sunuyorum.. onlara (

sa'yiniz meşkur olsun)

diyorum.. böyle yeni yeni kitaplar.. bekleriz bu altın kalemli evlad ve biraderlerimizden.. bu kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere de teşekkür ve tebrikler..



bu vesile ile diyanet işleri başkanı

mehmet görmez'

in vazifesini ifa ederken gösterdiği liyakatı, hitabet ve basireti takdir ve teşekkürle karşıladığımızı belirtmeyi vazife sayıyoruz...

#Kitap
#Diyanet
#Recep Tayyip Erdoğan
#Mehmet Görmez
7 yıl önce
nefis bir kitap
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle