|
Askerlik yaşını da 18"e indirme vakti geldi
Altı sene önce (16 Ekim 2006 tarihinde) kaleme aldığım, ''Askerlik yaşı derhal 18''e indirilmeli...'' başlıklı
bunun gerekçelerini de sıralamıştım.

Başbakan Erdoğan''ın bir sürpriz yapıp milletvekili seçilme yaşının 18''e düşürüleceğini açıklamasından sonra, askerlik yaşının 18''e indirilmesi konusunda da şartların elverişli hale geldiğini düşünüyorum.

Hiç kuşkusuz genç bir nüfusa sahip olan ülkemiz ve ''Sen Fatih''in İstanbul''u fethettiği yaştasın'' ideali ile büyüyen sosyal çevreler için, 18 yaşında vekil olabilmek oldukça motive edici bir yaş...

Hiç kimse 18 yaşındaki bir insanın çocuk olduğunu iddia edemez.

Hele ki yasalar karşısında zaten reşit sayılmakta, her konuda birebir sorumluluğu bulunmaktadır.

Kaldı ki zamane çocukları eskisine oranla daha çabuk olgunlaşmakta, daha hızlı serpilmekte, daha güçlü ve kudretli bir görüntü vermektedir.

Her ne kadar idam cezası kaldırılmış olsa da, suç işlediği tarihte 18 yaşını geçtiği için bir zamanlar idam edilebilen, yapılacak yeni düzenleme ile 18 yaşında milletvekili seçilebilecek olan, Anayasa''nın 87''nci maddesinde sıralanan Türkiye Büyük Millet Meclisi''nin görev ve yetkileri arasında
''savaş ilânına karar verme'' konusunda oy hakkı bulunan 18 yaşındaki bir gencin, söz konusu olan askerlik hizmeti olunca 20 yaşına kadar bekletilmesini doğru bulmuyorum.

Meclis''te savaş kararı alabilen bir gencin, silah altına alınabilecek şekilde askerlik çağına gelmediğini varsaymak değil garip, komik kaçmaktadır.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, seçilme yaşının 18''e düşürülmesiyle ilgili Anayasa değişikliği üzerinde çalışmaların başladığını, milletvekili seçilmek için gereken askerlik şartının kaldırılacağını, kişi eğer askerliğini yapmadan seçilmişse, askerliğini görevi sona erince yapacağını, eğer askerde iken seçilmişse askerliğini tamamlayacağını
.

18 yaşında milletvekili seçilen bir kişi (günümüz şartlarında) bu yaşta üniversite mezunu olamayacağına göre, en az 1 sene uzun dönem askerlik yapacak demektir. Bu durumda yasama dönemlerinden dörtte birini kışlada geçirmesi söz konusu...

Tasarı komisyonlara ve Meclis gündemine geldiğinde, hiç kuşkusuz daha da olgunlaşacak ve alternatif bazı öneriler de olacaktır.

Liderlerin aday belirlemeye yönelik özel şahsi tasarrufları dışında, büyük şehirlerde 18 yaşında milletvekili olana pek rastlanamayacak olsa da, milletvekili adaylarının büyük ölçüde aşiretlerin tercihlerine göre belirlendiği illerde askerliğini yapmadan vekil seçilme şansı elde eden aşiret mensupları muhakkak olacaktır.

Askerlik yapmadan milletvekili seçilen bir gencin, milletvekilliği görevi sona erdiğinde kışlada askerlik yapmasını şık bulmam. Hele ki bu yaştaki biri büyük ölçüde üniversite mezunu da olmamış olacağına göre, uzun dönem askerlik yapmasını iki kere sakıncalı bulurum.

Ülkemizde subay - er ilişkilerine yönelik ast - üst ilişkisinin, dışarıdan bakıldığında takdir görecek şekilde olduğunu iddia etmek güçtür. Subayların astsubayları bile ötekileştirdiği, sadece 3 ay önce askere geldi diye bir üst tertibin sonradan gelenlere çoğu defa yakışıksız tavır sergilediği ülkemizde, bir milletvekilinin sonradan askere gitmesini bu şartlar altında şahsen uygun bulmam. Meclis yeni yapacağı düzenlemede buna uygun bir çıkış noktası muhakkak bulacaktır.

Askerlik yaşının kişilerin isteğine bağlı olarak 18''e indirilmesinin çok sayıda yararı bulunmaktadır.

Dünyanın önde gelen 40 ülkesinde askerliğe başlama yaşının ne olduğunu inceledim.

Yaptığım araştırmada karşıma çıkan manzara şu oldu. 20 yaşında askerlik sadece Türkiye ve İspanya''da var. Diğer 37 ülkede askerlik yaşı 19 ve altında.

Diğer ülkelere gelince...

19 olanlar; Brezilya, İsveç, Tayvan.

18 olanlar; ABD, Almanya, İtalya, Fransa, Çin, Rusya, Japonya, Arjantin, İran, Yunanistan, G. Kore, Tayvan, Suriye, Filipinler, Ukrayna, Norveç, Irak, Venezüella, Lübnan, Nepal, Bulgaristan,

17 olanlar; İsrail, Hindistan, Suudi Arabistan, Polonya, Libya,

16 olanlar; İngiltere, Pakistan, Avustralya

Askerlik yaşının neden düşürülmesi gerektiğine gelince...

Türkiye genç nüfus yapısına sahip bir ülke. Nüfusun yüzde 65''ten fazlası 30 yaşın altında.

Türkiye''de genç nüfusun en boşa geçirdiği yıllar ise 17-20 yaş arası dönem.

17 - 18 yaşında liseyi bitirdiği halde bir üniversiteye yerleşemeyen ya da bir işe giremeyen gençler, askerlik çağı olan 20 yaşına kadar boşta geziyorlar. Sosyal alışkanlıklarının büyük bölümünü de bu dönemde ediniyorlar. Üstelik enerjilerinin en yoğun olduğu bu dönemde boşta gezmek suretiyle, tembellik de giderek tabiatlarına yerleşiyor. Boş bir dönemin ardından 20 yaşında askere gidip 21-22 yaşında döndüklerinde ise, artık bir meslek için eğitilebilir olmaktan giderek uzaklaşmış oluyorlar. Sanayiciler giderek artan oranda iş beğenmeyen işsizlerden ve tembel gençlerden dem vurmaya başlıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de bu.

Zorunlu askerlik yaşı 20''de kalsa bilse, başvurmaları halinde isteyenlere 18 yaşında askere gidebilme fırsatı sunulmalıdır.

Böylece gençler, askerlik yapmadıkları için bir işe alınmama ya da evlenememe gibi sorunlarla daha az karşılaşacaklardır. Hatta askerliği zamanlıca aradan çıkarmaları durumunda iş ve aile düzenlerini de daha erken kurma fırsatı elde edeceklerdir. Bu durumun, Başbakan Erdoğan''ın üzerinde hassasiyetle durduğu nüfus artışı konusunda da olumlu etkileri olacaktır.

Üstelik kişilik oluşumlarının büyük ölçüde kemale erdiği 18-20 yaş arası dönemde askere gitmeleri durumunda, boşlukta kalmaktan kurtularak bu sayede sorumluluk alma duyguları da gelişecektir.

18 yaşında vekil seçilmek isteyenlerin askerlik durumu ne olacak meselesi Meclis''te tartışılırken, askerlik yaşının en azından isteğe bağlı olarak 18''e düşürülmesi konusu da ele alınmalıdır.

Göreceksiniz, gençlerin kariyer planları üzerinde olumlu etkisi olacak.

12 yıl önce
Askerlik yaşını da 18"e indirme vakti geldi
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle