|
Haberciliğe balans ayarı gerek!..

Son günlerde Star, şahin çevikliğiyle pikeler yaparak "irticai faaliyetlerin (!) " üstüne gidiyor. Bunu yapabilmek için jakoben bir tavırla magazin ve asparagası dayatması gerekse de, yıkıcı çağrışımlarla işgüzarlık yapmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz haftasonu Star''ın hemen bütün haber bültenlerinde yer alan MÜSİAD toplantısı görüntüleri de bunu doğrular mahiyette.

Görüntüde zumlanmış, çerçeve içine alınmış bir bayan İstiklal Marşı''nda ayakta duruyor ve marşı dinliyor. "E ne var bunda" diye düşünülebilir. Gel gör ki, Star''ın verdiği habere göre, (önce MÜSİAD üyesi olarak lanse edilen, çok sonra Yeni Şafak muhabiri olduğu anlaşılan) başörtülü bayan İstiklal Marşı''na katılmamış! Kameraları gördüğü halde show yapmayı sürdürmüş!

Her şeyden önce bir muhabir habere gittiği yerde İstiklal Marşı''na katılmak zorunda değildir. İşi gereği gözlem yapmak hakkını kullanabilir. Tıpkı Star kameramanı ve muhabirinin yaptığı gibi..

Ayrıca görüntülerden de anlaşıldığı gibi, bu olayda İstiklal Marşı''na karşı bir saygısızlık da asla sözkonusu değil.

Habercilik eğitimi almış olanların da takdir edeceği üzere, haberde 5N+K kuralı vardır. Kişinin kimliği bilinmeden haber yapılmaz, yapılsa bile bunun adı ''haber'' olmaz... Bu yapılırsa, MÜSİAD üyesi olduğu sanılan hanımın bir muhabir olduğu anlaşılır ve Star örneğinde olduğu gibi korkunç bir prestj kaybı yaşanır.

Olaya bir başka perspektiften bakmak gerekirse; gazeteciliğin kendine özgü jargonları vardır ve bu jargonlara zıt bir biçimde bir muhabirin bir diğerini karalamaya çalışması basın tarihinde az görülen vakalardandır. Bir-iki ay muhabirlik yapmış yeniyetmeler dahi bunu bilir.

Yazılı olduğu kadar bir de yazılı olmayan, ancak pratikte uygulanan genel-geçer birtakım kuralları olan gazeteciliği hakkıyla yapabilmek için bu kurallara uyma zorunluluğu vardır.

Müdürlerine şirin gözükmek asparagas aramak, bulamayınca da bir meslektaşına saldırmak literatürde "onursuzluk" diye adlandırılabilir ancak.

Star''ın artık bir varyeteye dönüşen haber bültenleri bunun gibi birçok örnekle dolu... Star ve onun gibi televizyon kanallarının ''habercilik anlayışına'' bir balans ayarı gerek... Hem de ince olanından!

Altaylı''ya neler oldu böyle?

Fatih Altaylı''nın Teke Tek''i önceleri olduğu gibi hararet ibresi yükseğe vuran bir program değil... Gayet sakin konuşmalarıyla izleyiciyi şaşırtmaya devam eden Altaylı, iki haftadır Fazilet Partisi''nin kapatılma ihtimalini masaya yatırmış görünüyor. Programa Fazilet kurmaylarından Bülent Arınç ile Anayasa Profesörü Bakır Çağlar konuk oluyor. Altaylı''ya naçizane bir tavsiye, Bülent Arınç''ın karşısına, ancak onun gibi "konuşabilen" birini oturtursa rating grafiği çıta yükseltebilir.

25 лет назад
Haberciliğe balans ayarı gerek!..
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle