|
Kan söyler

Ben unutuştan muzdaripsem, Dünya amnezi hastası. Ama Gazze'deki, Nebatiye'deki o kan var ya, üstünden geçen ılık pıhtılarla yeniden uyanan o kan, o herşeyi biliyor. Yeryüzünün kaydını o kan tutuyor." diyordu önceki günkü yazı.

Binlerce kilometre uzakta Lübnan dağlarına yeniden bakacağı günlerin geleceği umudunu yitirmeden bu dünyadan kayıp geçen, hiç bilmediğiniz bir coğrafyayı sevme nedeni adamlardan Halil Cibran'la rastlaştık hemen sonrasında: "Siz çoksunuz, oysa ben tekim. Bana dilediğinizi söyleyin ve yapın. Dişi koyun gecenin karanlığında kurtların avı olabilir. Fakat kanı, vadinin taşlarında tan ağarıp da, güneş yükselene değin duracak!"

Benzersiz şair, mazlum kanının, kupkuru varlığıyla doğacak günlere devredilen ince bir intikamın adı, lisansız diliyle dipnotsuz bir hatırlatma mesajı olduğunu söylerken, dünyanın bir kez daha inatçı bir kötülükle körleşeceğini, acele ve acemi kelime seçimleriyle konuyu değiştireceğini, el çabukluğuyla Lübnan'ın kurumuş kanının bile üstünü kapatacağını tahmin edebilir miydi acaba?

Konforlu gemiler yanaşıyor şimdi Ortadoğu'nun savaş alanına. 25 bin Amerikalı varmış Lübnan'da. Araplar arasında savaşa yakalanmış, dünyanın kuzey kutbuna tahliye edilecek beyaz derili insan çok. Savaş daha da kızışmadan acele edilmeli. Vatandaşlar korunaklı, bahçeli, güvenli evlerine geri götürülmeli. Otobüsler, gemiler, uçaklar, helikopterler hazırda bekliyor. O beyazlar da en az İsrail onbaşısı kadar kıymetli.

G8'de, Blair'e, Hizbullah ve Suriye'ye hadlerinin bildirilmesi gerektiğini söylerken Bush'un yüzündeki o dehşet veren yayvanlık, o akli bir dengesizliğe delalet eder gibi duran gülüşe dikkat eden oldu mu?

Kişisel koleksiyonu için kulak toplayan avcının, yeni bir ganimeti cebine attıktan sonra, gayri ihtiyari beliren memnuniyeti kadar utanç vericiydi...

Üstüne benzin dökülmüş yüzbinlerce insanın hınç dolu gözlerine, elindeki ateşi sallayarak mukabele eden bir çılgının, bir kibrit çakımlık sürede yüzünden geçen çalımlı gülüşü gibi tedirgin edici... İnsanlığa, şöminesinin üstüne, uzun akşam yemeklerine manzara olarak eşlik edecek geyik kafası biriktirir gibi bakan süper gücün liderinin, gafını öğrendikten sonra, pervasızca sergilediği "sevimli bir telaş" hallerine ne demeli... Önceki gün CNN'de "Hizbullah'ı silahsızlandırmamız lazım" benzeri kan donduran cümleleri alay gibi sıralamasına peki...

Sorgulanamayan gücün ürettiği bir kötülük bu. Daha az kötü olana karşı poza ve söze duruşu...

Türkiye'de yaşayan ya da yaşamayan, siyonizm yanlısı olan-olmayan, Amerikan habibliğine yazılan, yazılmayan herkesin, bu fotoğrafların, Amerikan usulü propaganda ve imge dikiciliğinin bütün teyel yerlerini açık ettiğini artık kabullenmesi gerekiyor.

Tıpkı terörle mücadelenin İsrail'e mübah, Türkiye'ye mekruh sayılmasıyla sadece bizim değil, tüm dünyanın önünde ABD tarafından sonunda kurdelası açılan pandora'nın çifte standart kutusu gibi...

Bu çifte standart konusunun analizi, Türkiye'de Başbakan'ın "Kürt Sorunu" konusundaki daha önce bu rakımda hiç görülmemiş onca ılımlı çabasına rağmen, terörün neden enerjik bir ivmeyle yeniden hortladığı ve PKK azgınlığının İsrail saldırısıyla neden aynı zamana rastladığı sorularını da cevaplamaya yetecek doneler sunacak çünkü elimize.

11 Eylül sonrası, "Biz o ilkel araplardan değiliz" diye çırpınan, beyazlık bembeyazlık iddiasıyla dünyanın doğusuyla batısının, beyazıyla siyahının, kuzeyiyle güneyinin arasının "terör" söylemiyle daha da açılmasına sevinçle el çırpıştıranlar, PKK'ya Türkiye'nin ortadoğu stratejisini regüle edecek güç olarak görev verilmiş olması ihtimaline ne buyururlar acaba şimdi?

11 Eylül sonrası İslam imgeleriyle inşa edilen "terör"ün, bu çifte standardı da gördükten sonra bir savaş sebebi olarak meşruiyeti hakkındaki fikirleri nedir mesela? İyisi, gece karanlığında kurtlar tarafından avlanan dişi koyunun kanının güneşle birlikte açığa çıkacağını fısıldayan Cibran'a kulak vermek... Ve yeryüzünün kaydını tutan bu kan için güneşin doğuşunu beklemek...
18 yıl önce
Kan söyler
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle