|
Uluslararası CNN"den ulusal CNN Türk"e...

Dünya çapında büyük prim yapan haber kanalı modası, ülkemizde NTV''den sonra şimdi de CNN Türk''le sürmeye devam ediyor.

CNN Türk, CNN''in ikinci büyük dış yatırımı. İspanya ile yaptığı anlaşmadan sonra CNN Plus adlı televizyon istasyonu kuruldu ve halen Madrid''de yayınını İspanyolca olarak sürdürüyor.

Doğan Medya Grubu''nun, Ted Turner sahipliğindeki Amerikan Time-Warner şirketine ait olan uluslararası haber kanalı CNN ile yaptığı anlaşmayla CNN Türk, ''eylül''de yayın hayatına başlayacak.

"Görünen köy kılavuz istemez" misali bu yeni haber kanalı CNN''i takip niteliğindeki (başarılabilirse tabii) donanım ve perspektifle hareket edebildiği ölçüde NTV''nin önüne geçebilecek.

Ancak işin en önemli yönü bu oluşumla medyadaki tekelleşmenin en yüksek noktalara vurabileceği realitesi... Türkiye''de yıllardan beridir bir medya tekelinin varolduğu herkesin malumu... Bu tekelin de Aydın Doğan ve Dinç Bilgin''in elinde olduğu gözönüne alınırsa, bu anlaşmayla tekelleşmenin ulusal platformdan çıkıp yavaş yavaş uluslararası düzleme kaydığı anlaşılıyor.

Aydın Doğan''ın bir televizyon programında, ''-Akit''i kastederek- birtakım gazeteler bana devamlı surette küfrettiği halde, ben onların gazetelerini dağıtmayı sürdürüyorum" şeklindeki "lütufkar" ve "nankör olmayın" mealindeki sözleri basındaki tekelleşmenin en bariz kanıtı niteliğinde... Bunun uluslararası platforma kayması ve kötü yaklaşımlara alet edilmek istenmesi durumunda ise, neler olabileceğini düşünebilmek güç olmasa gerektir.

Bu arada bir de, zaten dünyada bir haber tekeline sahip olan CNN''in global tekelleşme sürecinde bunu ülkeler bağlamına indirgemesi de sözkonusu...

Anlaşma yapılan ülkeler hem CNN''in haberlerini İngilizce''den kendi dillerine çevirerek verecek, hem de CNN bu işten büyük meblağlar kazanacak. Kârlı bir iş...

Ancak CNN Türk olayının basın teknolojisine olumlu etkilerinin bulunması ihtimali de yüksek. Doğan Medya Grubu, CNN ile anlaşma yaptıktan sonra işi ister istemez onların kurallarına göre oynamak zorunda kalacak, dolayısı ile bu durumun kaçınılmaz olarak haber standardını yükseklere çekmesi bekleniyor. CNN, 8 kablo ve uydu yayınına sahip ve dünyanın en büyük, en kârlı elektronik haber ve enformasyon firmalarından biri... Bu büyük teknolojiden CNN Türk''ün de yararlandırılması halinde ortaya hem çok kaliteli bir yayın anlayışı çıkabilir, hem de bu haber dinamizmi sadece CNN Türk''le sınırlı kalmayarak diğer televizyon istasyonlarına da sıçrayabilir. Ancak yine de oyunun kurallarına (etik standartlara) göre oynanması gerekiyor. Aksi halde CNN Türk kolayca, Doğan Medya Grubu''nun fiyaskolarından biri haline gelebilir.

25 yıl önce
Uluslararası CNN"den ulusal CNN Türk"e...
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle