|
O gece yıldız bir daha parladı

O gece yıldız bir kere daha parladığı burç üzerindeydi.



Yıldızın parladığı anlar aynı zamanda tarihin dönüm noktalarına isabet eder. Ya da tarihin dönüm noktaları ile yıldızın parladığı anlar örtüşür.



Bu öyle kritik bir andır ki, Türkçe'de ya herro ya merro diye ifade ettiğimiz olmakla olmamak arasındaki o incecik çizgi, o kıl değin ince köprü üzerinde dengelenir. Denge tutturulamadığı takdirde tepe takla yuvarlanma riski de durur insanın önünde… Ne demek istiyorum?



Risk…



Bu, gerçekten öyle bir andır ki, o riski üstlenen ya evc-i bâlâya çıkar, ya esfeli safiline yuvarlanır… İkisi arası yoktur.



İşte bu riski üstlenen kimseye biz kahraman diyoruz…



Resulullah'ın bütün o kritik anlarda verdiği kararlar o riski üstlenme üzerine kuruludur…



Tarık Bin Ziyad'ın gemilerini yakması, serapa risk…



Alparslan'ın, askerlerine verdiği nutuk o riski üstlenmenin örneği...



Fatih'in gemilerini karadan yürüterek Haliç'e indirmesi böyle bir riske dayanır.



Yavuz, Mısır seferinde yılgınlığa düşen askerine irat ettiği söylevde: “Be hey asker kıyafetli korkaklar! Size sesleniyorum! Karısının kucağını savaş meydanına tercih edenler, ölümden korkanlar geri dönsünler, onlara izin veriyorum. Ben buraya geri dönmek için gelmedim. İçinizde er yoksa ben tek başıma savaşırım”

derken istikbalinin riskini göğüslüyordu.



Tarihin bütün büyük komutanları, siyaset adamları, diplomatlar bu riski üstlenebildiği için büyük olma payesine erişmiştir.



Bu ülkede, son darbe teşebbüsü esnasında, Marmaris'teki otelinden İstanbul'a hareket etmek isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cep telefonundan yurttaşlarına: “Alanlara, havaalanlarına toplanın, ben de geliyorum” derken aynı riski göze almıştı. Hem kendi hayatını, hem alanlara çıkmaya davet ettiği insanların hayatını riske atıyordu… Kendi hayatı risk altındaydı, bindiği uçak hedeflediği havaalanına inemeyebilirdi. Halkını riske atıyordu, halk daha sokağa çıktığı anda hayati tehlikeye maruz kalabilirdi. Daha da kötüsü halk bu davete icabet etmeyebilirdi… Bütün bunlar risktir…



Ama kahraman bu kritik riski göze alabilen insanların arasından çıkıyor.



Onlar akşam sabah çıkmaz. Onlar olağan zamanlarda görünmezler de… Ama kahraman, yıldızın doğduğu o anı görür ve yakalar… Onu yakaladığı anda da yıldızını parlatır… Bütün mesele o riski göze alabilme anında temerküz eder.


#Tarık Bin Ziyad
#Tayyip Erdoğan
8 yıl önce
O gece yıldız bir daha parladı
Başrol vaadiyle kandırılıp figüranlaştırılan kadınlar
‘İslam İttifakı’na ABD ne diyor?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı