|
Filistin’in Sanatını Yazan Adam: Kamal Boullata

Kamal Boullata’nın adıyla ne zaman nerede ilk kez karşılaştığımı hatırlamıyorum. Modern ve Çağdaş Ortadoğu sanatına ilgi duyup araştırmaya ilk başladığım 2008-2009 yılları arasında olması kuvvetle muhtemel. Özellikle Filistin sanatını araştırırken Boullata’nın çok sayıda makalesine online kaynaklardan erişmiştim. 2009 yılında yayımlanan (benim 2010’da ancak temin edebildiğim) Palestinian Art 1850 To The Present (1850’den Günümüze Filistin Sanatı) isimli muazzam çalışması hâlâ sıklıkla başvurduğum bir kitap olarak elimin altında duruyor. John Berger’in ön sözünü yazdığı bu kitap sanatçının, sanat tarihçisi kimliğiyle kaleme aldığı bence en önemli çalışma.

Kamal Boullata Filistinli bir sanatçı, yazar ve sanat tarihçisiydi. 1965 yılında Roma’daki Accademia di Belle Arti’den güzel sanatlar diplomasıyla mezun oldu ve 1968-71 yılları arasında Washington DC’deki Corcoran Sanat Okulu’nda eğitimine devam etti ve burada MFA derecesi aldı. Son kırk yılda ABD’de (1968-1992), Fas’ta (1993-1996) ve Fransa’da (1997-2012) yaşadı. 2012’den beri yaşadığı Berlin’de 2019 yılında hayatını kaybettiğinde kendisiyle yüze yüze tanışamamış olmanın hüznünü yaşadım. Evet eserlerine ve yazdıklarına aşinaydım ama böyle önemli bir şahsiyetle yüz yüze görüşmek de son derece etkili olacaktı.

Kamal Boullata çoğunlukla serigrafi baskıyla çalıştı. Kağıt üzerinde renkli, geometrik kompozisyonlar yaratmak için hat sanatından faydalandı, özellikle de kufi hattan. [burada uzun bir parantez açarak Huriye Sanat Akımından bahsetmek gerek. 20. yüzyılın ikinci yarısında bir çok Arapça konuşulan ülkede yaşanan bu sanat akımında sanatçılar hat sanatını modern sanatın içine yerleştirmişlerdir. Bu sanat hareketi bir çok sanat tarihçisi ve eleştirmen tarafından Arap dünyasında 20. yüzyılda ortaya çıkmış en önemli sanat hareketi olarak görülmektedir.] Sanatçının eserlerinde diğer bir çok Filistinli sanatçıda olduğu gibi kimlik ve sürgün temalarını işledi. Çocukluğunu geçirdiği Kudüs’ün ve özellikle Kubbetü’s Sahra’nın izlerini görmek mümkündür.

Boullata, yaşamı boyunca birçok ödül ve araştırma bursu kazandı. Bunlardan en önemlileri arasında, 1993 ve 1994’te Fas’ta İslam sanatını araştırmaya yönelik Fulbright Kıdemli Akademik Bursu ve 1740-1940 yılları arasına Filistin resminin köklerinin araştırmaya yönelik New York Ford Vakfı Araştırma Bursu sayılabilir.

Boullata’nın resimleri, serigrafileri ve Avrupa, ABD, Fransa ve Orta Doğu’da sergilendi. Çalışmaları Londra’daki British Museum; Institut du Monde Arabe, Paris; New York Halk Kütüphanesi, New York; Barjeel Sanat Vakfı, Sharjah; Halid Shoman Vakfı, Amman; Elhamra İslam Müzesi, Granada; Sharjah Sanat Müzesi, Sharjah; Bibliothèque Louis Notari, Monako ve Mathaf (Modern Arap Sanatı Müzesi), Doha koleksiyonlarında yer almaktadır.

#Filistin
#sanat
#Kamal Boullata
5 ay önce
Filistin’in Sanatını Yazan Adam: Kamal Boullata
Batı dünyasının sonu geldi
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit