|
Bağımlılık döngüsü
12-18 yaş arasındaki genç seyirci kitlesi bir varmış bir yokmuş formatında anlatılan romantik masallara yoğun ilgi gösterirken; gerçek bir gençlik profili anlatan Son Çıkış'a itibar etmedi. Reytingler ilk iki bölüm itibariyle düşük, sosyal medya reytingi romantik masallara nazaran oldukça düşük. Basın bülteninde gençlik dizisi olarak tanımlanıyor Son Çıkış. Karakterler ağırlıklı olarak gençlerden oluşuyor; Kenan Cesur Zeynep; İmam Yusuf ve Nilüfer; ve aslında hikayenin çıkış noktası olan kimdir bu Apaçi gençler sorusunu sorduran liseli gençler. Kenan hapishanede ıslah olan uyuşturucudan hırsızlığa her türlü kötülüğü geçmişte bırakmış bir karakter. İmam Yusuf henüz hikayesine vakıf olmamakla birlikte maziden gelen Nilüfer'in sen nasıl bu kadar değiştin diye sormasına sebep olacak kadar radikal bir değişime imza atmış bir karakter. Cesur ise hırsının peşinde zirveye çıkmaya kararlı önüne çıkanı yıkıp geçecek bir karakter. Zeynep'in mirasla değişen hayatı hem Kenan'ın hem Cesur'un hayatını etkileyecek. Jülide'nin olaya dahil olmasıyla uyuşturucu ticaretinde fillerin tepişmesi anlatılacak. Her zaman olduğu gibi filler tepişecek çimenler ezilecek. İmam Yusuf, Cesur ve Nilüfer gençleri ezilmekten kurtarmak için çabalayacak. Bu bildiğimiz daha önce benzerlerini yerli ve yabancı dizilerde izlediğimiz bir hikaye.

Son Çıkış'ı özgünleştirecek olan bir saha çalışması, doktora tezi Apaçi Gençlik'i merkeze alması. Yeşilay uzmanlarından danışmanlık hizmeti alındığı, uyuşturucunun bünyede yaptığı tahribatın ve kafası güzel gençlerin anlatıldığı sahnelerden anlaşılıyor. Sosyolojik bir temele dayanıyor Son Çıkış ama Apaçi gençlerin anlatıldığı sahneler didaktik olmaktan kurtulamıyor. Dramatik bir öykü kurulamadığı için senaryo duygu sömürüsü ve ajitasyona meylediyor, velilerin ben çocuğuma bu diziyi izlettirmem tepkisine sebep oluyor. Adı bende saklı bir okuyucum bu diziyle nasıl bir mesaj verildiğinin farkında mı diye soruyor. Henüz hikaye kurulum aşamasında, verilmek istenen mesaj çok farklı ama ilk iki bölümde anlatılanlar seyircinin bu tepkiyi vermesine sebep. Futbolcu olmak isteyen eski kramponları sebebiyle elemelere alınmayan Rıdvan'ın intihar edercesine uyuşturucuya sığınması, diğer gençlerin her iki bölümde de uyuşturucu kullanması. Mahalle esnafı ve kafe sahibi gençlerle oldukça ilgili, bir dediklerini iki etmiyorlar, gençlerden onlar aslında iyi çocuklar diye bahsediyorlar, esnafa göre gençlerin tek defosu fakirlik. İmam Yusuf ve rehber öğretmen Nilüfer'in devreye girdiği sahnelerde olumlu ve doğru mesajlar veriyor senaryo ama öykülemenin dramatik yapısından kaynaklanan sıkıntıdan dolayı didaktik olmaktan öteye geçemiyor. Rehber öğretmenin teselli etmek sorunu yok saymak çözüm değil çıkışı, çocuklara söylediği arkadaşınızı unutmaya çalışmayın hatırlamaya çalışın önerisinde olduğu gibi. Dertlerden kaçmak, yok saymak, unutmaya çalışmak, olmamış gibi davranmak sahte sığınaklara sürükler gençleri ve uyuşturucu tuzağına düşmeleri kolaylaşır. Rıdvan hariç diğer gençlerin derdinin ne olduğunu öğrenemedik. Kızlar baba şiddetinden dem vurdukları esnada gece boyu eve gitmeyip kafayı bulmuşlardı.

Uyuşturucuda kötü arkadaş etkisinden bahis açılır, Son Çıkış mütemadiyen bunlar iyi çocuklar repliğini tekrarlıyor. Birbirine düşkün birbirleri için canlarını verebilecek kadar birbirini seven bir arkadaş gurubu var karşımızda. Rıdvan'ın derdine derman olabilmek için krampon parasını esnaftan toplamayı başardılar ama iletişim eksikliğinden arkadaşlarını durumdan haberdar etmeyi unuttular! Esnaf bir baba abi şefkatinde yaklaşıyor gençlere. Gençlerin derdi anlaşılamamaktır ki burada aksi bir durum yaşanan. Kala kala geriye uyuşturucu kullanmalarına sebep fakirlik kalıyor ki okuyucunun isyan ettiği nokta tam da bu. Fakirlik hiçbir şeyin -hırsızlık dahil- sebebi değildir. Yoksulluk değil yoksunluktur sebep, seyircinin görmek istediği anlamak istediği gençlerin yaşadığı yoksunluk. Şimdiye kadar dizilerde zengin çocuklarının uyuşturucu kullanımına şahit olundu ve durum ahlaksızlıkla ilişkilendirildi. Yeşilay'ın sitesinde yazdığı üzere uyuşturucu bağımlılığı ahlaki değil tıbbi bir durumdur. Uyuşturucu bağımlılığında en önemli ihtiyaç sosyal destektir. Gençler neden uyuşturucuya yönelir yanında gencin bağımlı olduğu nasıl anlaşılır konusunda aydınlatıcı olması gerekiyor. Gençlik dizisi olarak lanse ediliyor Son Çıkış ama gençler yanında anne babaları seyirci kitlesine dahil etmesi gerekiyor. Nasıl ki gençler bir kereden bir şey olmaz, ben bağımlı olmam, istediğim zaman bırakırım düşüncesiyle bağımlılık döngüsünün içine düşüyorsa; benim çocuğum kullanmaz diyen ebeveynler de çocuklarının yaşadığı bağımlılıktan bihaber kalıyorlar.

Madde bağımlılığı esas olmakla beraber bağımlılık başlı başına tedavi edilmesi gereken bir semptom. Apaçi gençler dans ve müzik tercihlerinden bahsederken yaşadıkları dünyanın gerçeklerinden uzaklaştıracak müziği tercih ettiklerini ifade ediyorlar. Sosyal hayatı olmayan bir kısım gençler de yaşadığı hayatın gerçeklerinden ve ağırlığından televizyon başında romantik masalları izleyerek uzaklaşıyor. Romantik komediler neden bu kadar çok seyrediliyor sorusunun cevaplarından birisi de bu. Yaşadıkları hayatın gerçeklerinden uzaklaşmak isterken dizi bağımlısı olmaktan kurtulamıyorlar. Gerçeklikten uzak, hep aynı hikayeyi anlatan, fakir kızın zengin oğlanla tanışmasından sonra çalışmadan çabalamadan değişen hayatını masal formatında anlatan hikayelerin bağımlısı oluyorlar. Bağımlılık bir bütündür; dizi bağımlılığı, arkadaş bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı, madde bağımlılığı. Sevgi ve güven yoksunluğu yaşayanlar yaşadıkları yoksunluğu bağımlı olarak giderirler.
#diziler
#son çıkış
#Kenan Cesur Zeynep
#İmam Yusuf
9 yıl önce
Bağımlılık döngüsü
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle